Παράταση μίας εβδομάδας, έως τις 23 Ιανουαρίου, των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία του κοροναϊού φέρεται να εισηγείται η επιτροπή εμπειρογνωμόνων προς το υπουργείο Υγείας.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη της Επιτροπής, που συνεδριάζουν για να καταθέσουν την τελική τους εισήγηση, θεωρούν πως δεν είναι ευνοϊκές οι συνθήκες για άρση των περιορισμών, λαμβάνοντας υπόψη και τα σημερινά επιδημιολογικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των κρουσμάτων θα ξεπεράσει τις 24.000. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις από το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του tvxs.gr, στην πραγματικότητα, ούτε αυτή την φορά οι αποφάσεις λαμβάνονται από την επιτροπή, καθώς ήδη από την Τρίτη το Μαξίμου διαμήνυσε πως τελικώς θα υπάρξει παράταση των μέτρων που ισχύουν έως τις 16 Ιανουαρίου – περιορισμένο ωράριο λειτουργίας στην εστίαση και απαγόρευση μουσικής – τουλάχιστον για μία εβδομάδα ακόμη και, πιθανώς, έως το τέλος του μήνα. Το μήνυμα έχει σταλεί και στους επιδημιολόγους οι οποίοι και θα το επικυρώσουν σήμερα, ενώ η τελική απόφαση ελήφθη χθες το πρωί σε σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι δύο παράγοντες που βάρυναν ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο καταιγισμός κρουσμάτων που εντοπίστηκε -24.000 μέχρι χθες – σε μαθητές και εκπαιδευτικούς με το που άνοιξαν τα σχολεία, καθώς και η σκληρή κριτική που δέχεται η κυβέρνηση από την επιστημονική κοινότητα (πέραν της επιτροπής του υπουργείου Υγείας) για την χαλαρή της στάση ως προς την παραλλαγή Ομικρον. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μάλιστα, υπάρχουν λοιμωξιολόγοι του υπουργείου Υγείας που είχαν καταστήσει σαφές ότι δεν θα συναινέσουν σε άμεση άρση των περιορισμών καθώς θεωρούν ότι θα έστελνε λάθος σήμα – «σήμα χαλάρωσης, την ώρα που η Ομικρον σαρώνει», όπως λέει στο tvxs.gr μέλος της επιτροπής.

Ads

Προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο, με εισηγήσεις και πολιτικές προθέσεις για σταδιακή άρση των μέτρων οι οποίες βασίζονταν όχι μόνον στην σταθερή γραμμή αισιοδοξίας – περί «ήπιας Ομικρον» – αλλά και στην ισχυρή πίεση που δέχεται η κυβέρνηση από τους επαγγελματίες της εστίασης. Οι επιχειρηματίες ζητούν είτε άρση των περιορισμών, είτε πρόσθετα μέτρα οικονομικής στήριξης – ειδικά οι μουσικοί, τα μπαρ και νυχτερινά κέντρα. Πρόθεση για ουσιαστική περαιτέρω στήριξη σε οικονομικό επίπεδο όμως δεν υπάρχει από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών.

Εξ ου και οι εκπρόσωποι των κλάδων που πλήττονται είχαν λάβει διαβεβαιώσεις ότι είναι πιθανή η χαλάρωση των μέτρων και είναι αλήθεια πως έως και την Δευτέρα έπαιζε ισχυρά η σκέψη να αρθεί τουλάχιστον η απαγόρευση της μουσικής. Εξ ου και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιλώντας στον Σκάι, για να τον αδειάσει λίγη ώρα αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Αντίστοιχο ήταν το άδειασμα και για τον υφυπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, ο οποίος με την σειρά του είχε αφήσει ανοιχτό ενδεχόμενο να μην χρεωθούν τελικά τα πρόστιμα των 100 ευρώ στους πολίτες άνω των 60 ετών που δεν θα έχουν εμβολιαστεί έως τις 15 Ιανουαρίου.

Το δια ταύτα, πέραν του επικοινωνιακού αλαλούμ, είναι ότι η κυβέρνηση συνεχίζει με day to day διαχείριση της πανδημίας και προσβλέποντας πάντα, και αποκλειστικά, στο καλό σενάριο – ότι η έξαρση της «Ομικρον» θα έχει εκτονωθεί μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο.