Το ελληνικό δημόσιο, δια του υπουργού Οικονομικών, υπέβαλλε παράσταση πολιτικής αγωγής για την υπόθεση του Βατοπεδίου ενώ έχει φτάσει η ώρα για να περάσουν από τον ανακριτή οι δικηγόροι και οι συμβολαιογράφοι που συνέταξαν τα συμβόλαια για τις «ιερές» ανταλλαγές της Μονής Βατοπεδίου.

Ads

Ενώπιον της ανακρίτριας έχουν ήδη απολογηθεί και έχουν αφεθεί ελεύθεροι με ή και χωρίς όρους, μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, μέλη Γνωμοδοτικών επιτροπών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ο πρώην γενικός γραμματέας και η πρώην Διευθύντρια Πολιτικής Γης του υπουργείου αλλά και ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού κ. Καραμανλή και «νούμερο 2» του Μεγάρου Μαξίμου κ. Γιάννης Αγγέλου, μέλη του ΔΣ και στελέχη της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου.

Οι κατηγορίες για τα οποίες, κατά περίπτωση, καλούνται να απολογηθούν οι περίπου 30 κατηγορούμενοι, αφορούν τα αδικήματα της απιστίας, απάτης από κοινού, ψευδούς βεβαίωσης, ηθικής αυτουργίας και άμεσης συνέργειας στις πράξεις αυτές και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, αδικήματα που στρέφονται κατά του Δημοσίου.

Το ελληνικό δημόσιο από την πλευρά του υπέβαλλε ενώπιον της ανακρίτριας κ. Καλού παράσταση πολιτικής αγωγής για υλική ζημιά αλλά και για «βαρύτατη ηθική βλάβη» που υπέστη από την όλη υπόθεση των «παράνομων» όπως αναφέρει ανταλλαγών. Προσδιορίζει μάλιστα την υλική ζημία του όχι μόνο από την αποστέρηση της κατοχής των ακινήτων και την «ελάττωση της περιουσίας του» αλλά και εξαιτίας της εμπλοκής του σε δικαστικούς αγώνες για την διεκδίκηση και αναγνώριση των επίμαχων ακινήτων.

Ads

Το Δημόσιο διεκδικεί ποσό αποζημίωσης 100 χιλιάδων ευρώ από κάθε έναν που θα καταδικαστεί για την εμπλοκή του στο θέμα των ανταλλαγών ενώ ήδη με προσφυγές του διεκδικεί και την ακύρωση των επίμαχων περίπου 30 συμβολαίων ανταλλαγής που «χάρισαν» στο Βατοπέδι ακίνητα μεγάλης αξίας.