To «ξήλωμα» της διοίκησης της ΕΡΤ στο οποίο προχώρησε σήμερα ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρης Κρέτσος ήταν η σφραγίδα σ’ έναν διπλό εμφύλιο που μαινόταν επί μήνες: Ο πρώτος πόλεμος δινόταν, με πρωτοφανή σφοδρότητα και με μπαράζ δημόσιων αλληλοκαταγγελιών, μέσα στην ίδια την ΕΡΤ, τόσο ανάμεσα στον διευθύνοντα σύμβουλο Βασίλη Κωστόπουλο και τον αναπληρωτή διευθύνοντα Γιώργο Θαλασσινό – που αμφότεροι αποπέμφθηκαν σήμερα -, όσο και μεταξύ των ίδιων των εργαζομένων της δημόσιας τηλεόρασης που είχαν χωριστεί σε πολλαπλά και αντίπαλα «στρατόπεδα».

Ads

Εξ αυτών των «στρατοπέδων» στο ένα συντάσσονταν εργαζόμενοι και στελέχη που θεωρούσαν ότι η διοίκηση, οι επιλογές προσώπων και το παραγόμενο προϊόν δεν εξέπεμπαν το «αριστερό» στίγμα που, κατά την άποψή τους, όφειλε να δίνει η δημόσια τηλεόραση. Η πλευρά αυτή κινείτο κοντά στον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο Γιώργο Θαλασσινό και συσπείρωνε εργαζόμενους προερχόμενους τόσο από την παλαιά ERTopen, της εποχής του «μαύρου», όσο και στελέχη προσκείμενα στην προηγούμενη διοίκηση Τσακνή που θεωρούσαν ότι είχαν αποκλειστεί από θέσεις ευθύνης και λήψης αποφάσεων.

Ένα δεύτερο στρατόπεδο κινείτο περί την ΠΟΣΠΕΡΤ και τον πρόεδρό της Παναγιώτη Καλφαγιάννη που η επιρροή της είχε ενισχυθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο και φέρεται να είχε καθοριστικό ρόλο στις επιλογές επιτελικών και διευθυντικών στελεχών. Ένα τρίτο στρατόπεδο, που στήριζε τις επιλογές Κωστόπουλου, θεωρούσε πως παρά τα προβλήματα τον τελευταίο ενάμισι χρόνο η ΕΡΤ παρήγαγε αναβαθμισμένο προϊόν και είχε κάνει σημαντικά βήματα εκσυγχρονισμού, ενώ ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος – όπως υποστήριξε και ανοιχτά χθες στην Βουλή – κατήγγειλε πως δεχόταν πόλεμο τόσο από το «σύστημα» της παλαιάς διοίκησης Τσακνή, όσο και από την πλευρά Θαλασσινού.

Εάν σε αυτή την εικόνα προστεθούν και οι παράπλευρες, ξεχωριστές ομάδες από παλαιότερα στελέχη που είχαν περιθωριοποιηθεί – κοινώς, βρίσκονταν στο «ψυγείο» – γίνεται σαφής η πολεμική κατάσταση που επικρατούσε καθημερινά πλέον στην ΕΡΤ, όπως γίνεται και μάλλον ευεξήγητη η σημερινή απόφαση για συνολικό «ξήλωμα» της διοίκησης.

Ads

Πρόκειται για απόφαση η οποία «κλείδωσε» στην χθεσινοβραδυνή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, κι εδώ πολλοί εντάσσουν και τον δεύτερο «εμφύλιο» που παιζόταν πέριξ της ΕΡΤ, εκείνον της εσωκομματικής σύγκρουσης του Νίκου Φίλη με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά.

Ο Νίκος Φίλης, με αλλεπάλληλες δημόσιες παρεμβάσεις του ειδικά τον τελευταίο μήνα, είχε αναδείξει το θέμα της ΕΡΤ σε σοβαρό εσωκομματικό ζήτημα με πλέον αιχμηρή την τοποθέτησή του περί ύπαρξης «παραδιοίκησης»:  «Όταν ένας υπουργός», είχε πει, «λειτουργεί για χρόνια στον τομέα ευθύνης του, δημιουργώντας λανθασμένη εντύπωση για το τι είναι αριστερό και τι είναι δημοκρατικό, δεν είναι προσωπική επιλογή, είναι κυβερνητική επιλογή. Δεν θέλω να μασάω τα λόγια μου. Η εικόνα της ΕΡΤ θυμίζει όλο και πιο πολύ την ΕΡΤ πριν το ‘μαύρο’. Η ΕΡΤ δεν λειτουργεί όπως είναι αναγκαίο για μια δημόσια τηλεόραση. Η ΕΡΤ είναι ένα κανάλι που έχει παραδιοίκηση. Κυβερνάται από το παλιό συντεχνιακό καθεστώς, ένα καθεστώς ιδιοτελών συμφερόντων». Ο Νίκος Παππάς είχε απαντήσει εξίσου αιχμηρά, χαρακτηρίζοντας την κριτική Φίλη «ταυτόσημη με την κριτική Μητσοτάκη», η σύγκρουση όμως είχε συνέχεια σε εσωκομματικό επίπεδο, όπου με τις θέσεις Φίλη ταυτιζόταν και η ομάδα των «53».

Κατά τις πληροφορίες πάντως από την πλευρά του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής η απόφαση για την αλλαγή διοίκησης στην ΕΡΤ ήταν ειλημμένη εδώ και αρκετές ημέρες, εάν όχι εβδομάδες. Και τα δύο στοιχεία που την επιτάχυναν ήταν αφ’ ενός η χθεσινή εμφάνιση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ Βασίλη Κωστόπουλου στην Βουλή όπου εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της προηγούμενης διοίκησης – ορισμένης επίσης από την ίδια κυβέρνηση -, καθώς και η απόφαση της διοίκησης να προχωρήσει σε μαζικές τοποθετήσεις διοικητικών και τεχνικών, αντί δημοσιογράφων, στις διευθύνσεις των Περιφερειακών σταθμών της ΕΡΤ.