Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα στην Βουλή να οριστεί η καθηγήτρια Αθηνά Λινού υπουργός Υγείας κοινής αποδοχής μπορεί να αιφνιδίασε αρκετούς, όχι όμως και την ίδια.

Ads

Η καθηγήτρια της Ιατρικής στο ΕΚΠΑ γνώριζε για την πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης πριν ο Αλεξης Τσίπρας ανέβει στο βήμα της Βουλής. Ο ίδιος δεν είχε επικοινωνήσει μαζί της, αλλά συνεργάτες του την είχαν ενημερώσει για την πρόθεση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν κρύβει την εκτίμησή του στην επιστημονική της παρουσία και παρέμβαση.

«Ερωτήθηκα εάν θα με πείραζε να χρησιμοποιηθεί το όνομά μου στη Βουλή και απάντησα “βεβαίως όχι”», δήλωσε η κ. Λινού μιλώντας στον Ant1, ενώ ερωτηθείσα εάν θα δεχόταν το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Υγείας απάντησε: «αυτό είναι υποθετικό και είναι απόφαση του Πρωθυπουργού. Αυτή τη στιγμή καιγόμαστε για το τι θα γίνει με τον κορονοϊό». 

«Η απάντηση σε μια υποθετική ερώτηση για το εάν θα γίνει κάποιος υπουργός, δεν έχει κανένα νόημα. Αυτή τη στιγμή έχουμε άλλα πράγματα για τα οποία εγώ πραγματικά καίγομαι όπως το τι θα γίνει με τον κορονοϊό και πώς θα εφαρμόσουμε καλύτερα τα πιο σωστά μέτρα», πρόσθεσε. 

Ads

Αυτός εξάλλου είναι και ο βασικός λόγος που την πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας, καθώςθεωρεί ότι υπήρξε ουσιαστικά παρεμβατική σε όλες τις φάσεις της πανδημίας, με σταθερή επιστημονική, αλλά και κοινωνική, προσέγγιση. «Ολους αυτούς τους μήνες καταθέτει έγκυρες και τεκμηριωμένες θέσεις. Χωρίς σκοπιμότητες και χωρίς να κουβαλάει νερό στον μύλο κανενός», λένε χαρακτηριστικά συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα.

Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ δεν είναι ούτε… ΣΥΡΙΖΑ, ούτε καν «προνομιακός» συνομιλητής του ΣΥΡΙΖΑ παρ’ ό,τι σε ορισμένες περιπτώσεις στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν ζητήσει τις εκτιμήσεις της για την πανδημία.

Αντιθέτως, το βασικό στοιχείο που της αναγνωρίζεται είναι πως έχει μείνει μακριά από την πολιτικοποίηση των επιστημονικών θέσεων σε όλη την διάρκεια της κρίσης, και έχει παρέμβει και προειδοποιήσει έγκαιρα για όλη την εξέλιξη που βρίσκουμε τώρα μπροστά μας. Και εδώ επισημαίνεται, μάλλον με έκπληξη, και το ότι δεν μετέχει στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας.

Η Αθηνά Λινού βεβαίως εκτός από βαρύ επιστημονικό βιογραφικό έχει και βαθιές πολιτικές ρίζες – προσωπικές και οικογενειακές – στην ευρύτερη δημοκρατική παράταξη.  Το 2009, μάλιστα, ήταν υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ στην Β’ περιφέρεια της Αθήνας, ενώ το 2011 είχε διατελέσει Ειδική Γραμματέας Διαπολιτισμικής εκπαίδευσης.

Οι πολιτικές της καταβολές ήταν επίσης, όχι το πρώτο μεν αλλά ένα ακόμη, στοιχείο που προφανώς μέτρησε στην πρόταση Τσίπρα: Είναι πρόσωπο που θα μπορούσε να τύχει ευρείας, διακομματικής αποδοχής – ειδικά σε ό,τι αφορά και την στάση του Κινήματος Αλλαγής.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, δε, συζητείται έντονα το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ούτε απάντησε , ούτε έκανε το παραμικρό σχόλιο αφού την πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας, γεγονός που ερμηνεύεται ως ένδειξη πολιτικής αμηχανίας.

Η ίδια η Αθηνά Λινού, πάντως, μιλώντας σε τηλεοπτικό κανάλι πριν από την συζήτηση στην Βουλή, έδωσε μάλλον επιγραμματικά το ακριβές στίγμα της έως τώρα διαχείρισης της πανδημίας: «Η Πολιτεία σχοινοβατεί. Είναι ανάμεσα στη διατήρηση της οικονομίας, της ψυχικής ισορροπίας των πολιτών και της αντιμετώπισης της νόσου. Δεν είναι μόνο να εξαγγέλλεις μέτρα. Είναι να τα κάνεις εφικτά και επιθυμητά», είπε.