Αδιευκρίνιστοι παραμένουν οι λόγοι του παγώματος της προμήθειας των γαλλικών φρεγατών. Σύμφωνα με το militaire.gr, η σχετική συμφωνία φερόταν να βρίσκεται πολύ κοντά στην υπογραφή της τον περασμένο Ιούνιο και ειδικότερα στις 17 του μήνα.

Ads

Ωστόσο, αν και οι σχετικές διαδικασίες ολοκληρώθηκαν από τη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών του υπουργείου Άμυνας και κυβερνητικοί βουλευτές πανηγύριζαν ήδη, η συμφωνία δεν υπεγράφη ποτέ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ένας λόγος αυτής της εξέλιξης είναι οι πιέσεις της Γερμανίας και των ΗΠΑ. Το Βερολίνο έχει αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας και προφανώς θεωρεί ότι αυτός είναι μια καλή εξυπηρέτηση για να πιάσει πελάτη την Ελλάδα, ενώ, αντίστοιχα η Ουάσινγκτον προσφέρει ένα σχέδιο «σωτηρίας των ναυπηγείων».

Ένα άλλο σενάριο σύμφωνα με το militaire.gr, «θέλει» τη Διεύθυνση Εξοπλισμών του Πολεμικού Ναυτικού εδώ και τέσσερεις μήνες να έχει ενημερωθεί ότι οι γαλλικές φρεγάτες δεν αποτελούν προτεραιότητα. Και ότι ακόμη νωρίτερα απαισιόδοξες ήταν οι προβλέψεις από το περιβάλλον του ΓΓ του ΥΠΕΘΑ.

Ads

Το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι οι διαπραγματεύσεις με τους Γάλλους για πολεμικά πλοία έχουν ξεκινήσει το 2009.