Εάν η χθεσινή συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής κατά Παπαγγελόπουλου ήταν τελική πρόβα πολέμου, η επόμενη συνεδρίαση – εκείνη που έχει προγραμματιστεί για αύριο, Πέμπτη – μπορεί να εξελιχθεί σε ολοκληρωτική σύρραξη.

Ads

Με πρόθυμη εμπροσθοφυλακή το ΚΙΝΑΛ η κυβερνητική πλειοψηφία έκανε την κίνηση που σηματοδοτούσε το απόλυτο casus belli για τον ΣΥΡΙΖΑ: Aποφάσισε την εξαίρεση από την σύνθεση της επιτροπής του Παύλου Πολάκη και του Δημήτρη Τζανακόπουλου, με άλλοθι το γεγονός ότι η ίδια πλειοψηφία (ΚΙΝΑΛ και ΝΔ) τους πρότεινε ως μάρτυρες, και με μοναδικό νομικό επιχείρημα μια γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής από τον Φεβρουάριο του 2010 που αφορούσε την υπόθεση του Βατοπεδίου. Κοινώς, η πλειοψηφία, και με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την δημοκρατική λειτουργία ενός κοινοβουλίου, αποφάσισε ότι εκείνη θα ορίζει ποιος θα εκπροσωπεί την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Είναι μια απόφαση που, προφανώς, τελεί έξω από κάθε κοινοβουλευτικό πλαίσιο, δοκιμάζει επικίνδυνα τα θεσμικά όρια – «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» την χαρακτήρισαν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ – και, σύμφωνα με την ερμηνεία έμπειρων νομικών απειλεί να ακυρώσει την ίδια την λειτουργία της επιτροπής. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, δήλωσε ότι από την στιγμή που εφαρμόζεται το άρθρο 86 του συντάγματος η απόφαση συνιστά «υποκρισία» και οδηγεί την επιτροπή σε «εκφυλισμό», ενώ ο Δημήτρης Τσοβόλας μίλησε για διαδικασία εκτός κάθε νομικής βάσης. Όπως είπε, τα μέλη της επιτροπής είναι όλα εισαγγελείς – οπότε δεν είναι δυνατόν εισαγγελείς να εξαιρούν εισαγγελείς και, ταυτόχρονα, να θέλουν να τους καταστήσουν μάρτυρες.

Εξίσου ενδεικτικές, και αποκαλυπτικές των θεσμικών ακροβασιών Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη είναι και οι εσωτερικές αναταράξεις που προκάλεσε η απόφαση στο ΚΙΝΑΛ, με την δημόσια διαφοροποίηση Καστανίδη.

Ads

Αργά χθες το βράδυ, με δήλωσή του στο documentonews.gr, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι «δεν μπορεί να καθορίζεται από την πλειοψηφία της ποιος θα μετέχει στη σύνθεση της Επιτροπής για την Προανακριτική», προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο συνιστά «παραβίαση του κοινοβουλευτικού κανόνα ότι την αποφασιστική αρμοδιότητα για το ποιος εκπροσωπεί μια κοινοβουλευτική ομάδα στη σύνθεση μιας επιτροπής την έχει αποκλειστικά η προτείνουσα κοινοβουλευτική ομάδα και κανένας άλλος».

Τούτων δοθέντων, η αυριανή συνεδρίαση της Προανακριτικής προδιαγράφεται εκρηκτική με τον ΣΥΡΙΖΑ να καθιστά σαφές ότι οι δύο βουλευτές του δεν θα αποσυρθούν από την προανακριτική, και με πηγές της πλειοψηφίας να διαμηνύουν αργά το βράδυ ότι θα επιμείνουν στην εφαρμογή της απόφασης για εξαίρεση των Παύλου Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου.

«Θα συνεχίσουμε να τηρούμε τη θεσμικότητα και τη νομιμότητα και θεωρούμε αδιανόητο ο ΣΥΡΙΖΑ να παραβιάσει τις αποφάσεις της επιτροπής» ήταν η χαρακτηριστική διαρροή από το κυβερνητικό στρατόπεδο. Κι εάν σ΄αυτήν προστεθεί το μήνυμα Τζανακόπουλου – Πολάκη «ας έρθει ο φρούραρχος να μας βγάλει έξω» και η ευθεία απειλή του προέδρου της επιτροπής Γιάννη Μπουγά ότι «εάν χρειαστεί θα εφαρμόσω το άρθρο 160Α του Ποινικού Κώδικα» (άρθρο περί διατάραξης των συνεδριάσεων επιτροπής της Βουλής που προβλέπει φυλάκιση έως και 3 έτη), τότε το πολιτικό σκηνικό ελάχιστα απέχει πλέον από την ολική ανάφλεξη.

Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, η ανάφλεξη αυτή αποτελεί και τη βασική επιδίωξη των ηγεσιών της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ για τρεις λόγους: Να τεθούν εκτός της επιτροπής δύο βουλευτές με βαθιά γνώση του σκανδάλου της Novartis, να τορπιλιστεί αυτή καθαυτή η λειτουργία της προανακριτικής προκειμένου να αποτρέψει κάθε συζήτηση επί της ουσίας των αποκαλύψεων και του σκανδάλου, και να εκφοβιστούν οι μάρτυρες και οι εισαγγελείς που εξακολουθούν να ερευνούν την υπόθεση.

Κατά τις ίδιες πηγές πίσω από αυτή την επιλογή βρίσκονται δύο παράγοντες. Ο ένας είναι η απόρριψη από το Συμβούλιο Εφετών του αιτήματος Λοβέρδου για εξαίρεση της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη – μια απόρριψη, που σημαίνει ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος οδεύει άμεσα σε δίκη και στο εδώλιο του κατηγορουμένου για το σκάνδαλο Novartis.

Ο δεύτερος είναι αμιγώς πολιτικός και εσωκομματικός της ΝΔ και συνδέεται με το τελεσίγραφο που φέρεται να έχει στείλει στο Μαξίμου ο Αντώνης Σαμαράς. Είναι ένα τελεσίγραφο με το οποίο ο πρώην πρωθυπουργός καθιστά σαφές πως για τον ίδιο αποτελεί έσχατη κόκκινη γραμμή εσωκομματικής ειρήνης η δικαίωση της θεωρίας της «πολιτικής σκευωρίας» και η καταδίκη, αν μη τι άλλο, του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου (που ο ίδιος ο Σαμαράς υπέδειξε ως «Ρασπούτιν») και των προστατευόμενων μαρτύρων που κατέθεσαν για το σκάνδαλο Νovartis. Σε διαφορετική περίπτωση, απλώς ο νοών νοείτω…