Έντονες, αν και ακόμη παρασκηνιακές, πολιτικές διεργασίες παρατηρούνται στα κόμματα μετά τη νύχτα των «μεγάλων διαγραφών». Το πολιτικό σκηνικό είναι ιδιαιτέρως ρευστό, ενώ η ψήφιση νέων σκληρών νομοσχεδίων δεν αποκλείεται να προκαλέσει νέες ρωγμές στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που φυλλορροούν. Στο ΠΑΣΟΚ οι εσωκομματικές διαδικασίες τείνουν προς επίσπευση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι διαγραφέντες του κόμματος εξετάζουν τις δυνατότητες δημιουργίας κοινοβουλευτικής ομάδας. Την ίδια ώρα, σε συζητήσει βρίσκονται οι βουλευτές της ΝΔ. Πάντως σήμερα, με δηλώσεις της, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη παραδέχεται ότι έχει έρθει σε επαφή με τους διαγραφέντες της ΝΔ, παρότι καταψήφισαν το νέο μνημόνιο.

Ads

 
Το ΠΑΣΟΚ μετρά ήδη, 22 διαγραφέντες βουλευτές, εννέα εκτός των επόμενων ψηφοδελτίων ενώ συνεχίζονται και οι παραιτήσεις βουλευτών. Οι εσωκομματικές διαδικασίες τείνουν προς επίσπευση, την ώρα που πρόσφορο έδαφος βρίσκουν τα σενάρια περί συγκρότησης νέας ΚΟ από τους «κοινωνιστές» που διεγράφησαν και διάσπαση του κόμματος.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 22 εξετάζουν τις δυνατότητες δημιουργίας κοινοβουλευτικής ομάδας, ωστόσο, θα πρέπει να αποσαφηνιστεί το ζήτημα του κανονισμού της Βουλής, ο οποίος σύμφωνα με μια ερμηνεία προϋποθέτει πως κάθε ΚΟ θα πρέπει να εκπροσωπεί κάποιο κόμμα, οπότε θα πρέπει να προηγηθεί η δημιουργία κομματικού σχηματισμού.
 
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν συζητήσεις μεταξύ των διαγραφέντων βουλευτών. Ειδικότερα, την Κυριακή πραγματοποιήθηκε συνάντηση περίπου 15 στελεχών, μεταξύ των οποίων οι υπογράφοντες τη δήλωση αποχής από την ψηφοφορία (κκ. Χ. Καστανίδης, Λ. Μίχος, Η. Θεοδωρίδης, Α. Τριανταφυλλόπουλος και οι κυρίες Κυριακή Τεκτονίδου και Μαρία Κυριακοπούλου), αλλά και οι κυρίες Λούκα Κατσέλη και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι επιλογές για την ψηφοφορία της Κυριακής, με τις κ. Κατσέλη και Ξενογιαννακοπούλου να προσπαθούν να πείσουν τους υπόλοιπους να παραστούν και να καταψηφίσουν το μνημόνιο. Έτσι υπήρξε ήδη η πρώτη διαφωνία.
 
Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα αφήνουν και πολλοί από τους 21 διαγραφέντες της ΝΔ ως προς τις μελλοντικές πολιτικές κινήσεις τους από τη στιγμή που και επισήμως τέθηκαν εκτός κόμματος με απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου του κόμματος.
 
«Αν δεν υπήρχε κομματική πειθαρχία δεν θα ψήφιζαν ούτε δέκα βουλευτές» υποστήριξε μιλώντας στη ΝΕΤ ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Γιώργος Βλάχος ο οποίος μαζί με τους υπόλοιπους διαγραφέντες συναντήθηκαν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας προκειμένου να συζητήσουν τα επόμενα βήματά τους.
 
Την ίδια ώρα πάντως ο διαγραφείς από το κόμμα βουλευτής, Κώστας Μαρκόπουλος, καλεί τον Αντώνη Σαμαρά να ενώσει την παράταξη. «Ένωσε την παράταξη Αντώνη και πάμε να πάρουμε την χώρα στην πλάτη μας», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στη ΝΕΤ. Ο κ. Μαρκόπουλος εξέφρασε την εμπιστοσύνη του και τη στήριξή του στον Αντώνη Σαμαρά και τόνισε ότι ο ίδιος «είναι και παραμένει ΝΔ».

Επαφές Μπακογιάννη με τους διαγραφέντες της ΝΔ

Επαφές με βουλευτές που διαγράφηκαν από τη Νέα Δημοκρατία, παρότι καταψήφισαν το νέο Μνημόνιο, αποκάλυψε μιλώντας στο Βήμα 99,5 η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη. «Βεβαίως έχω έρθει» δήλωσε η κ. Μπακογιάννη, απαντώντας στο ερώτημα εάν έχει έρθει σε επαφή με κάποιους από τους διαγραφέντες, προκειμένου να προσχωρήσουν στη Δημοκρατική Συμμαχία.
 
Υποστήριξε, επίσης, ότι «γίνεται μία ατελείωτη συζήτηση σε όλο το πολιτικό σκηνικό», καθώς «το πολιτικό σύστημα καταρρέει και πρέπει να ξαναφτιαχτεί με άλλες λογικές». «Ελπίζω με τις λογικές ότι πήραμε τα μηνύματα και μάθαμε από τα λάθη μας» τόνισε.
 
Η κ. Μπακογιάννη επιτέθηκε στον Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας ότι η ΝΔ πληρώνει τις πολιτικές αντιφάσεις των τελευταίων 2,5 ετών. Σχολιάζοντας την κομματική γραμμή της ΝΔ κατά του πρώτου Μνημονίου -που οδήγησε και στη διαγραφή της- και την τωρινή υπέρ του νέου Μνημονίου, η κ. Μπακογιάννη έκανε λόγο για «πολιτική σχιζοφρένεια».

Ads

Νέα στροφή 180 μοιρών από το Γιώργο Καρατζαφέρη
 
Αντι – μνημονιακή γραμμή αναμένεται να υιοθετήσει ο Γιώργος Καρατζαφέρης. Την ίδια ώρα, αφήνει ανοιχτή την πόρτα του ΛΑΟΣ για τους ανεξάρτητους βουλευτές της ΝΔ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Καρατζαφέρης αναμένεται να ακολουθήσει σκληρή γραμμή έναντι των επιταγών του νέου Μνημονίου, προκειμένου να προσελκύσει και πάλι στο κόμμα του αντιμνημονιακές μάζες ψηφοφόρων που απόλεσε κατά τη στήριξή του στο πρώτο Μνημόνιο και κατόπιν στην κυβέρνηση Παπαδήμου.
 
Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη τώρα βρίσκεται η κόντρα στην Καλλιρρόης με τον Αδ. Γεωργιάδη, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματος είπε ότι προτίθεται να παραδώσει την έδρα του στη Βουλή. Κάτι τέτοιο δεν έγινε άμεσα, με αποτέλεσμα να εκδοθεί ανακοίνωση από το κόμμα, περί υπεκφυγής του Αδ. Γεωργιάδη. Εκείνος από την πλευρά του, υποστηρίζει ότι θα παραδώσει την έδρα του μετά την συζήτηση του νομοσχεδίου για το καμποτάζ. Πάντως ο Μάκης Βορίδης που επίσης διεγράφη δεν προτίθεται να παραιτηθεί από βουλευτής.