Ως κορυφαία πράξη εκφοβισμού της Δικαιοσύνης χαρακτήρισε ο Νίκος Παρασκευόπουλος, ομότιμος καθηγητής της Νομικής του ΑΠΘ και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης τη δίωξη της Ελένης Τουλουπάκη. 

Ads

Όπως τόνισε μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης «το φαινόμενο ένας εισαγγελέας που χειρίζεται μια υπόθεση διαφθοράς να διώκεται με κυβερνητική στήριξη και με πρωτοβουλίες κυβερνητικών παραγόντων και να εξουδετερώνεται από το έργο που ασκεί για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, είναι σπάνιο». Το φαινόμενο αυτό συναντάται, σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο σε χώρες που βρίσκονται σε κατάσταση εκτροπής από τη λειτουργία της δημοκρατίας. 

Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα του ότι το φαινόμενο αυτό δε θα γενικευτεί «γιατί η ίδια η Δικαιοσύνη δε θα δεχτεί το κλίμα εκφοβισμού και θα συνεχίσει να ασκεί το ρόλο της». Τόνισε ακόμη ότι θα πρέπει «όσοι θα έχουν να χειριστούν υποθέσεις διαφθοράς να προχωρήσουν στο έργο τους ακόμη και αν οι ελεγχόμενοι ανήκουν σε αυτή την πολιτική παράταξη που φαίνεται να είναι πολύ επιθετική απέναντι σε δικαστές που δεν εκδίδουν αποφάσεις σύμφωνα με τις βουλές τους».

Σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν στους συλληφθέντες μετά την αντιρατσιστική πορεία στην πλατεία Βικτωρίας σημείωσε: «Η απαγόρευση συμμετοχής σε διαδηλώσεις προσκρούει στο Σύνταγμα. Ο πολίτης έχει συνταγματικό δικαίωμα στο συνέρχεσαι και το Σύνταγμα δε μπορεί να το καταργήσει ούτε ο νομοθέτης ούτε ο δικαστής. Αυτός ο περιοριστικός όρος δεν έχει εγκυρότητα».

Ads

Σχετικά με την απαγόρευση των συλληφθέντων να περνούν από κάποιους δρόμους στα Εξάρχεια σημείωσε πως «η απαγόρευση να περνάει κανείς κάποιους δρόμους δεν προσκρούει σε ζητήματα νομιμότητας ωστόσο εδώ υπάρχει πρόβλημα ουσίας». «Αν αρχίσουν τα δικαστήρια να διακρίνουν τις γειτονιές των ελληνικών πόλεων σε απαγορευμένες και μη, αυτό έχει κοινωνική επίπτωση στο πόσοι πολίτες θα εισέρχονται στις γειτονιές ή θα ανοίξουν μαγαζιά σε αυτές κ.ά . Αυτόν τον χωροκοινωνικό διαχωρισμό των πόλεων πρέπει η κοινωνία και η Πολιτεία θεσμικά να μην τον δεχτεί» κατέληξε.