Παράλληλο μηχανισμό επιθεώρησης της αγοράς εργασίας με ευρείες αρμοδιότητες εξωτερικού και εσωτερικού ελέγχου, δημιουργεί η κυβέρνηση, συνεχίζοντας την αποδυνάμωση και απαξίωση του ρόλου του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, όπως καταγγέλλεται.

Ads

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιθεωρητών Εργασίας (Π.Ο.Σ.ΕΠ.Ε.) με ανακοίνωσή της (29/5/20), αφού αναφέρει τη σύσταση μιας παράλληλης δομής, στο πλαίσιο λειτουργίας της νεοσύστατης Ενιαίας Αρχής  Διαφάνειας (ΕΑΔ), με αρμοδιότητες αντίστοιχες με αυτές της Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων και κάνει λόγο για τη δημιουργία ενός «παραΣΕΠΕ» δίπλα στον ήδη απαξιωμένο μηχανισμό του Σ.ΕΠ.Ε., ενώ παραθέτει το υπ΄ αριθμόν 1991/Β/2020, ΦΕΚ το οποίο αφορά στη δημιουργία του Οργανισμού της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

image

Σημειώνεται ότι επικεφαλής της νεοσύστατης ΕΑΔ είναι ο στενός φίλος και κουμπάρος του Κυριάκου Μητσοτάκη, Άγγελος Μπίνης, που διορίστηκε με τη θετική ψήφο μόνο της Ν.Δ.

Ads

Διαβάστε επίσης

Η Π.Ο.Σ.ΕΠ.Ε. προαναγγέλλει ότι θα προσφύγει στον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO) διότι οι παραπάνω ρυθμίσεις αγνοούν το έργο και τον ρόλο του ΣΕΠΕ.

Θέτει, μάλιστα, τρία καίρια ερωτήματα προς την πολιτική ηγεσία:

1. Ρωτήθηκε από  την  Εθνική  Αρχή  Διαφάνειας το  υπουργείο Εργασίας, αν συμφωνεί με  την  εισαχθείσα διάταξη  ή εάν η διάταξη αυτή παραβιάζει διεθνείς συμβάσεις;

2. Συμφωνεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με την παραπάνω διάταξη;

3. Ποιες ανάγκες εξυπηρετεί η δημιουργία ενός δεύτερου μηχανισμού παράλληλου με το ΣΕΠΕ και σε ποια ανεπτυγμένη χώρα του κόσμου ακολουθείται αυτό το μοντέλο;