Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων παραπέμπονται οι επτά συντελεστές του συμβολαίου της αγοραπωλησίας 14.500 στρ. πάνω από το «Ναυάγιο», με περισσότερες κατηγορίες από όσες τους είχε απαγγείλει το προηγούμενο βούλευμα (1679/2020).

Ads

Πρόσφατα μάλιστα, όπως τονίζει η «Εφημερίδα των Συντακτών» σε σχετικό ρεπορτάζ, η υπόθεση του «Ναυαγίου» απασχόλησε την επικαιρότητα, αφού κάποια από τα στελέχη της «αγοράστριας» εταιρείας Pimana S.A. παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ από το 2013, για λόγους εθνικής ασφάλειας, και η παρακολούθησή τους συνεχίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ ως το 2016.

Δήλωση των συνηγόρων της Εκκλησίας Ζακύνθου

Οι Ματθαίος Βαραγγούλης και Αγγελική Καρλαύτη, δικηγόροι παρ’ Αρείω Πάγω, υπογραμμίζουν, μιλώντας στην «Εφ.Συν.»:

Ads

«Στις 13.9.2022 δημοσιεύθηκε το πολυαναμενόμενο υπ’ αριθμ. 3189/2022 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, το οποίο, υιοθετώντας την άκρως εμπεριστατωμένη πρόταση του κ. εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, μετά την ολοκλήρωση από την κ. ανακρίτρια Διαφθοράς της περαιτέρω κύριας ανάκρισης που είχε διατάξει το αρμόδιο Συμβούλιο με το υπ’ αριθμ. 1679/2020 βούλευμά του, για την πασίγνωστη απατηλή αγοραπωλησία 14.467,49 στρεμμάτων στα Ορεινά της Ζακύνθου, παραπέμπει στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών τα επτά εμπλεκόμενα πρόσωπα (και κρατικοί υπάλληλοι) για να δικαστούν για σοβαρές κακουργηματικές πράξεις σε βάρος του Δημοσίου και δύο ιερών μονών της Ζακύνθου.

»Το άρτιο, κατά το νομικό και ουσιαστικό σκέλος του, βούλευμα αναλύει με τρόπο σαφή και τεκμηριωμένο την παράνομη δράση των εμπλεκόμενων με την υπόθεση αυτή προσώπων και μάλιστα αποδίδει κατηγορίες και για την προσπάθειά τους να σφετεριστούν και τη νησίδα «Αγιος Ιωάννης», έκτασης 82,40 στρεμμάτων. Το βούλευμα αυτό δεν είναι μεν ακόμη αμετάκλητο, αλλά συνιστά μια άκρως σημαντική θετική εξέλιξη, έπειτα από οκτώ χρόνια αγώνων, που δίνει κουράγιο στην τοπική Εκκλησία και στους κατοίκους των Ορεινών της Ζακύνθου ότι το τεράστιο αυτό σκάνδαλο θα αποκαλυφθεί πλήρως και τα εμπλεκόμενα πρόσωπα εν τέλει θα τιμωρηθούν. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας με πλήρη εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη».