Με βάση τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας που διεξήχθη στη Βουλή μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, παραπέμπονται 5 πρώην υπουργοί της ΝΔ σε ειδική Προανακριτική Επιτροπή για το σκάνδαλο της μονής Βατοπεδίου. Πρόκειται για τους Θ. Ρουσόπουλο, Γ. Βουλγαράκη, Ευαγγ. Μπασιάκο, Π. Δούκα και Αλ. Κοντό. Υπερ της παραπομπής του Κώστα Κιλτίδη, του έκτου υπουργού της ΝΔ για τον οποίο το ΠΑΣΟΚ είχε προτείνει να παραπεμφθεί στην προανακριτική επιτροπή, ψήφισαν μόνο 49 βουλευτές υπερ και 212 κατά. Σημειώνεται ότι στις 14 Ιουνίου ο κ. Κιλτίδης είχε ανεξαρτοποιηθεί από την ΝΔ.

Ads

Τα αποτελέσματα της μυστικής ψηφοφορίας είναι διαφορετικά για κάθε εμπλεκόμενο πρόσωπο, καθώς φαίνεται ότι ένας αριθμός βουλευτών της ΝΔ ψήφισε κατά περίπτωση. Τα περισσότερα “ναι” εισέπραξε ο Θ. Ρουσόπουλος και κατά σειρά οι Β. Μπασιάκος, Αλ. Κοντός, Π. Δούκας και Γ. Βουλγαράκης. Τα περισσότερα “όχι”, μετά τον Κ. Κιλτίδη, ο Γ. Βουλγαράκης.

Επί 282 παρόντων βουλευτών,τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας έχουν ως εξής:

Ευάγγελος Μπασιάκος, υπέρ της παραπομπής 194 ψήφοι, κατά : 81, «παρών» : 2, λευκά : 4 και άκυρα :1

Ads

Πέτρος Δούκας, υπέρ :177 ψήφοι, κατά : 81, «παρών» : 13, λευκά : 0, άκυρα : 11

Αλέξανδρος Κοντός, υπέρ : 186 ψήφοι, κατά : 77, «παρών» : 4, λευκά : 0, άκυρα :15

Γιώργος Βουλγαράκης, υπέρ :167, κατά :91, «παρών» :17, λευκά : 1, άκυρα : 6

Κώστας Κιλτίδης, υπέρ :49, κατά :212, «παρών» :16, λευκά : 0, άκυρα : 5

Θόδωρος Ρουσόπουλος, υπέρ :198, κατά : 73, «παρών» : 7, λευκά : 4, άκυρα : 0.

Η Προανακριτική Επιτροπή θα έχει 13 μέλη και πήρε προθεσμία να παρουσιάσει το πόρισμά της μέχρι την 1η Οκτωβρίου.

Η συζήτηση στη Βουλή

Η συζήτηση στην Ολομέλεια ξεκίνησε στις 17:00 το απόγευμα της Δευτέρας προκειμένου, όπως είπε ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος, να έχουν το χρόνο να τοποθετηθούν και οι έξι πρώην κυβερνητικοί αξιωματούχοι, εάν το επιθυμούν, ώστε η ψηφοφορία να γίνει τα μεσάνυχτα. Σημειώνεται ότι κανείς από τους έξι δεν μπορεί να λάβει μέρος στην ψηφοφορία.

Οι πρώην υπουργοί, Θ. Ρουσσόπουλος και Α. Κοντός επέλεξαν να τοποθετηθούν επί της παραπομπής με υπομνήματά τους προς την Εθνική Αντιπροσωπεία. Οι επιστολές τους, αναγνώσθηκαν από τον Πρόεδρο της Βουλής, Φ. Πετσάλνικο, κατά την σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας επί της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για σύσταση σχετικής Επιτροπής.

Ο πρώην υπουργός Επικρατείας, Θ. Ρουσσόπουλος, δηλώνοντας πως δεν πρόκειται να παραστεί στη σημερινή συνεδρίαση, υποστηρίζει πως «στην εποχή μας, λίγοι είναι πρόθυμοι να ακούσουν και να ακολουθήσουν τον βασανιστικό δρόμο αναζήτησης της αλήθειας». «Οι αφορισμοί, οι γενικότητες και τα στερεότυπα που δημιουργήθηκαν σ’ αυτήν την υπόθεση, κυριαρχούν πέρα από το δίκιο και το άδικο. Με σεβασμό στο αποτέλεσμα της σημερινής διαδικασίας, σας γνωστοποιώ ότι θα επιδιώξω με όλα τα νόμιμα μέσα, ως το τέλος, τη δικαίωσή μου. Το ήθος και η αξιοπρέπειά μου, ορίζουν το δρόμο αυτής της επιδίωξης, όσο μακρύς και αν είναι» καταλήγει στην επιστολή του ο κ. Ρουσόπουλος.

Από πλευράς του, ο Αλέξανδρος Κοντός, στη δική του επιστολή υπενθυμίζει πως έχει τοποθετηθεί αναλυτικά στην υπόθεση, κατά την προηγούμενη σχετική συνεδρίαση της Ολομέλειας και γνωστοποιεί την πρόθεσή του να μην παραστεί και λάβει μέρος στην όλη διαδικασία, «διότι θεωρώ ότι αυτή κινείται στα πλαίσια της ανάδειξης προκατασκευασμένων ένοχων και προηλειμμένων αποφάσεων από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να εξυπηρετήσει επικοινωνιακές του σκοπιμότητες».

«Βρίσκομαι εδώ σήμερα, χωρίς να έχει βρεθεί τίποτα σε βάρος μου. Δεν βρέθηκε καμία διαδρομή μαύρου, ή οιουδήποτε είδους χρήματος που να με αφορά. Σε πάνω από 100.000 σελίδες δεν βρέθηκε ούτε ένας μάρτυρας που να άφησε τον παραμικρό υπαινιγμό σε βάρος μου» ανέφερε, από το βήμα της Βουλής, ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών της ΝΔ, Πέτρος Δούκας, εκφράζοντας την πικρία του για την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη συμμετοχή του στην υπόθεση της λίμνης Βισθωνίδας.

«Παραιτήθηκα από μια σειρά από δουλειές για να πολιτευτώ, για να βοηθήσω την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή – και όχι για να ασχοληθώ με ανταλλαγές οικοπέδων. Ίσως κάποιους να σας έχω στεναχωρήσει, ίσως κάποιοι «να μην με πάνε», αλλά ό,τι έχει λεχθεί σε βάρος μου είναι καθαρά συκοφαντικό, είτε εξαιρετικά διαστρεβλωμένο» κατέληξε ο Πέτρος Δούκας.

Ο Γιώργος Βουλγαράκης προειδοποίησε τους βουλευτές και τους υπουργούς της πλειοψηφίας πως «Ζητώντας την παραπομπή μου κυριολεκτικά στον αέρα, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την μελλοντική δίωξη οποιουδήποτε υπουργού με τον ίδιο τρόπο. Θα το βρείτε μπροστά σας, ειδικά την περίοδο αυτή. που πολλές από τις υποθέσεις που χειρίζεστε βρίσκονται στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας». Ο κ. Βουλγαράκης επιφυλάχτηκε, παράλληλα, να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του «με κάθε μέσο», απέναντι σε όσους προβαίνουν σε «κατάχρηση εξουσίας» εναντίον του.

Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού υποστήριξε πως παραπέμπεται από το ΠΑΣΟΚ σε Προανακριτική Επιτροπή, μονάχα με βάση την «περιρρέουσα ατμόσφαιρα». «Δεν υπέγραψα κανένα απολύτως έγγραφο, δεν σχετιζόμουν με την υπόθεση, δεν παρενέβην καθόλου σε χαρακτηρισμό ή αποχαρακτηρισμό της περιοχής, απέδειξα πως η περιοχή δεν είναι καν κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος (με υπογραφή του σημερινού υπουργού Πολιτισμού, Παύλου Γερουλάνου) – στην διερεύνηση της υπόθεσης δεν αναφέρεται το όνομά μου πουθενά, δεν γνωρίζω τους μοναχούς, δεν έχω πάει ποτέ στο Άγιο Όρος. Κατέθεσα έγγραφο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου, ότι η σύζυγός μου δεν πήρε ούτε ένα ευρώ και με ευθύνη μου άνοιξαν όλοι οι λογαριασμοί μου. Με λίγα λόγια, δεν βρίσκομαι εδώ ως πολιτικός, ή πρώην υπουργός, αλλά ως φυσικό πρόσωπο – ως Γιώργος Βουλγαράκης» ανέφερε ο πρώην υπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, η οποία κατατέθηκε από όλους τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, πλην των μελών της κυβέρνησης και του Προεδρείου της Βουλής, οι Π.Δούκας και Ε.Μπασιάκος κατηγορούνται «για την τέλεση του αδικήματος της απιστίας εις βάρος του Δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος», ενώ ο πρώην υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος για «ηθική αυτουργία» στην τέλεση συγκεκριμένων αδικημάτων.

Κύκλοι της ΝΔ εκτιμούν πάντως ότι η μυστική ψηφοφορία μπορεί να κρύβει μεγάλες εκπλήξεις, ενώ θεωρούν πιθανόν «ακόμα και να μην περάσουν και οι έξι στην Προκαταρκτική», όπως γράφει το σημερινό ρεπορτάζ των Νέων, στηρίζοντας την άποψη αυτή στο γεγονός ότι «υπάρχουν βουλευτές που θεωρούν ότι το μπαράζ Εξεταστικών δεν προσφέρει και πολλά στην παρούσα συγκυρία».

Από το στρατόπεδο του κυβερνώντος κόμματος πάντως, σημειώνεται ότι ενδέχεται ακριβώς λόγω της μυστικότητας πολλοί συνάδελφοί τους στη ΝΔ να συμπεριφερθούν εντελώς διαφορετικά απ’ ότι περιμένει η ηγεσία, «λόγω προσωπικών δυσαρεσκειών από το πρόσφατο κυβερνητικό παρελθόν της ΝΔ».

Η ΝΔ έχει ανακοινώσει πως όταν ολοκληρωθεί η δικαστική διερεύνηση της για την ίδια υπόθεση, με πρόταση για παραπομπή του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και του πρώην υπουργού των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Ακη Τσοχατζόπουλου.

Αγωγή του Δημοσίου κατά της Μονής Βατοπεδίου

Την πρώτη αγωγή κατά της Μονής Βατοπεδίου κατέθεσε η Ομάδα Εργασίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που συστάθηκε από τον Υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Η αγωγή αφορά στην ανταλλαγή εποικιστικού αγροκτήματος 180 στρεμμάτων στο Δήμο Βεγορίτιδος Ν. Πέλλας, με 7,682/1000 της λίμνης Βιστωνίδας (υπ. αριθμ. 2814/9-5-2007 συμβόλαιο της συμβολαιογράφου Αθηνών Αικατερίνης Πελέκη-Βουλγαράκη). Με την αγωγή το Ελληνικό Δημόσιο ζητά την αναγνώριση της κυριότητάς του, τόσο στο εποικιστικό αγρόκτημα όσο και στη λίμνη Βιστωνίδα και την επιδίκαση 10 εκ. ευρώ για ηθική βλάβη.

Η αγωγή ύστερα από αίτηση προτίμησης του Δημοσίου, προσδιορίστηκε να συζητηθεί στις 18 Ιανουαρίου 2011. Θα ακολουθήσει έγερση και για τα υπόλοιπα ανταλλαγέντα ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου.

Απολογείται αύριο ο Αγγέλου

Κλήση σε απολογία για αύριο, Τρίτη, απέστειλε η ειδική εφέτης ανακρίτρια, που χειρίζεται την υπόθεση Βατοπεδίου, Ειρήνη Καλού, στον πρώην διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου του Κ. Καραμανλή, Γιάννη Αγγέλου, ο οποίος καλείται να απολογηθεί για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε απιστία στην υπόθεση των ανταλλαγών του Δημοσίου με την Ιερά Μονή Βατοπεδίου.

Η κατηγορία σε βάρος του κ. Αγγέλου απαγγέλθηκε μετά την εμπλοκή του ονόματός του, από μάρτυρες και κατηγορούμενους της υπόθεσης, οι οποίοι κάνουν λόγο για «κεντρικό συντονισμό στην υπόθεση των ανταλλαγών με άνωθεν παρεμβάσεις».

Νωρίτερα, απολογήθηκε ενώπιον της κ. Καλού, ο πρώην γ.γ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Κωνσταντίνος Σκιαδάς. Σε υπόμνημα, που είχε καταθέσει στους εισαγγελείς, όταν είχε κληθεί στο πλαίσιο της προκαταρκτικής με την ιδιότητα του υπόπτου, ο κ. Σκιαδάς είχε επικαλεστεί υπουργικές αποφάσεις, τις οποίες κλήθηκε να εκτελέσει για την υπόθεση των ανταλλαγών, ενώ υποστήριζε πως αρμόδια αρχή, τόσο για τις εκτιμήσεις των επίμαχων εκτάσεων, όσο και για την επίβλεψη της όλης διαδικασίας, ήταν η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου. Μετά την απολογία του, ο Κ. Σκιαδάς αφέθηκε ελεύθερος, με απαγόρευση εξόδου από την χώρα.

Διαβάστε επίσης: Στην Ολομέλεια της Βουλής η σύσταση προανακριτικής για το Βατοπέδι