Σε δίκη παραπέμπεται ο πρώην αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Novartis, Κωνσταντίνος Φρουζής, και δύο γιατροί. 

Ads

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το Δικαστικό Συμβούλιο αποφάσισε την παραπομπή του Κ. Φρουζή για το αδίκημα της «νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα» (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) και των δύο γιατρών για το αδίκημα της «παθητικής δωροδοκίας σε βαθμό κακουργήματος».

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Documento, είχε προηγηθεί η εισαγγελική πρόταση παραπομπής προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών της εισαγγελέως Πρωτοδικών Ελένης Μιχαλοπούλου.

Πρόκειται για την εισαγγελική πρόταση στην οποία η εισαγγελέας Μιχαλοπούλου περιέγραφε τον τρόπο με τον οποίο η Novartis «ξέπλενε το μαύρο χρήμα» μέσω διαφημιστικών εταιρειών, το οποίο προοριζόταν, όπως ανέφερε, «για δωροδοκίες πολιτικών προσώπων και γιατρών» με κεντρικό πρωταγωνιστή τον Κων. Φρουζή.

Ads

Κάτι που ωστόσο, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, δεν «είδε» ο εισαγγελέας Εφετών Καψιμάλης ο οποίος έκρινε ότι τα «αδιευκρίνιστα ποσά» που εντοπίστηκαν στους λογαριασμούς των Άδωνη Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλου δεν αποτελούν επαρκείς «ενδείξεις ενοχής», καθώς δεν συνδέονται με λογαριασμούς της Νοvartis.

Στην ίδια εισαγγελική πρόταση γίνεται λόγος για «επαρκείς ενδείξεις ενοχής» του Κων. Φρουζή και δύο πολύ γνωστών ψυχιάτρων. Όπως προέκυψε από την εισαγγελική έρευνα, οι δύο ψυχίατροι συνταγογραφούσαν σκευάσματα της Novartis αντί αντιτίμου.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά είχε ασκηθεί ποινική δίωξη σε συνολικά 15 άτομα. Μεταξύ αυτών καρδιολόγοι, παθολόγοι, νευρολόγοι, οι οποίοι φέρονται να είχαν λάβει από τη Novartis ποσά που ξεκινούσαν από τις 3.000 ευρώ και έφταναν μέχρι και τις 78.000, όπως επίσης και πρώην ανώτερα και ανώτατα στελέχη της Novartis.

Ωστόσο η εισαγγελέας στην πρότασή της διαπίστωσε ότι για κάποιους δεν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις για την παραπομπή τους σε δίκη, ενώ για άλλους οι πράξεις είχαν παραγραφή λόγω των αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα.