Αφορμή της ρηξικέλευθης αυτής απόφασης αποτέλεσε η προσφυγή δύο Βρετανών, οι οποίοι είχαν συλληφθεί μα δεν καταδικάσθηκαν για τις κατηγορίες που τους βάρυναν. Παρά την αθώωση, ωστόσο, οι αστυνομικές αρχές διατήρησαν τα προσωπικά τους βιομετρικά στοιχεία, στην τεράστια βάση δεδομένων που διαθέτουν γι΄ αυτό το σκοπό.

Ads

Πράγματι, η ίδια η βρετανική νομοθεσία τους παρέχει το δικαίωμα να διατηρούν τα προσωπικά δεδομένα οποιουδήποτε έχει συλληφθεί στην Αγγλία, στην Ουαλία και στη Βόρεια Ιρλανδία, ανεξάρτητα από την τελική έκβαση της υπόθεσης. Όταν, όμως, ένας κατηγορούμενος τελικά αθωώνεται, η διατήρηση των δεδομένων του αντίκειται στην ελευθερία της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, που κατοχυρώνεται στο άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αυτό επικαλέσθηκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην απόφασή του, με την οποία επιδίκασε αποζημίωση 42.000 ευρώ στον καθένα από τους προσφεύγοντες!

Η Βρετανίδα Υπουργός Εσωτερικών, Τζάκι Σμιθ, δήλωσε απογοητευμένη από την απόφαση, καθώς, όπως δήλωσε, «τα στοιχεία που αποθηκεύονται οδηγούν στην εξιχνίαση 3.500 εγκλημάτων κάθε μήνα».