Παρόλο που το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των εμπορευματικών μεταφορών ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή, οι ιδιοκτήτες των φορτηγών δημόσιας χρήσης συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, με τα οχήματά τους να παραμένουν παραταγμένα στις εθνικές οδούς. Την Παρασκευή θα πραγματοποιήσουν πανελλαδική γενική συνέλευση για να αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους. Το απόγευμα της Πέμπτης σημειώθηκε ένταση στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ νωρίτερα οι κινητοποιήσεις προκάλεσαν την παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών.

Ads

Με έγγραφό του προς την αστυνομία, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης, Ευάγγελος Μπακέλας, ζητεί να συλλαμβάνονται και να οδηγούνται στο αυτόφωρο όσοι οδηγοί επιχειρήσουν να κλείσουν τον δρόμο ή να παρακωλύσουν τις συγκοινωνίες. Στο μεταξύ, αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης έκαναν οδηγοί ιδιωτικής χρήσης φορτηγών και εκπρόσωποι επιχειρήσεων, καταγγέλλοντας την παρεμπόδιση μετακίνησής τους και λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Το απόγευμα της Πέμπτης, ένταση επικράτησε στο λιμάνι του Πειραιά όταν μεταφορείς εμπόδισαν την είσοδο φορτηγών -όχι ΙΧ ή επιβατών- σε πλοίο που θα εκτελούσε στις 7:30 μ.μ. δρομολόγιο προς Χίο Μυτιλήνη. Το πλοίο απέπλευσε με καθυστέρηση, λίγο πριν από τις 8:00 το βράδυ, με μόνο 5 από τα 14 φορτηγά που επρόκειτο να μεταφέρει.

Από το πρωί περίπου 250 οδηγοί φορτηγών έχουν παρατάξει σε διάφορα σημεία του νομού Θεσσαλονίκης τα οχήματά τους, χωρίς όμως να κλείνουν το δρόμο. Κλειστή παρέμεινε από τις 2.40 μέχρι τις 4.30 το απόγευμα η παλιά εθνική οδός Βέροιας – Σκύδρας, στο ύψος της διασταύρωσης που οδηγεί στη Νάουσα.

Ads

Από τις 4.30, συνάδελφοί τους από την ανατολική Μακεδονία έχουν στήσει δύο μπλόκα κατά μήκος της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Κιλκίς – Νέου Πετριτσίου Σερρών, στους κόμβους Σταυροχωρίου και Βαρδακίου. Στα συγκεκριμένα σημεία οι αυτοκινητιστές επιτρέπουν τη διέλευση μόνον ΙΧ αυτοκινήτων.

Επίσης, λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων έκλεισαν για λίγα λεπτά την Αθηνών-Λαμίας, στο ύψος της Μεταμόρφωσης. Γύρω από την Αττική βρίσκονται παρατεταγμένα σε 18 σημεία περίπου 800 οχήματα, ενώ ανάλογη εικόνα παρατηρείται και στη Θεσσαλονίκη.

Το απόγευμα της Πέμπτης βυτιοφορείς είχαν Γενική Συνέλευση, κατά την οποια αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, τουλάχιστον έως και αύριο. Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν, στη διάρκεια της Συνέλευσης διατυπώθηκαν και προτάσεις για αναστολή των κινητοποιήσεων, αλλά οι ιδιοκτήτες των βυτιοφόρων δεν θέλησαν να αναλάβουν μεμονωμένα το κόστος μιας απόφασης για αναστολή των κινητοποιήσεων, και έτσι παρέπεμψαν το ζήτημα στην αυριανή κρίσιμη και καθοριστική για το μέλλον των κινητοποιήσεων, Πανελλαδική συνάντηση των Ομοσπονδιών ιδιοκτητών φορτηγών, βυτιοφόρων και γερανοφόρων οχημάτων από όλη την Ελλάδα, προκειμένου ληφθεί μια συλλογική απόφαση που θα αφορά όλο τον κλάδο.

Οι μεταφορείς, πάντως, σύμφωνα με στελέχη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, φέρονται διατεθειμένοι να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους, εφόσον η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το Υπουργείο Υποδομών, τους δώσει γραπτές διαβεβαιώσεις ότι θα υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του κ. Ρέππα, για τα τρία βασικά αιτήματα, που είναι η ένταξή του στον αναπτυξιακό νόμο, το ασφαλιστικό και οι φορολογικές ελαφρύνσεις για όσους έχουν πάρει άδεια τα τελευταία χρόνια.

Από την πλευρά του, ο κ. Ρέππας, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Βήμα 99,5, επανέλαβε ότι θα υλοποιηθούν στο ακέραιο οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Την Τετάρτη, οι μεταφορείς μέσω του εκπροσώπου τους Γ. Πασπάτη, κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι στην ουσία τους παίρνει την περιουσία, γεγονός που θα το επιστρέψουν – όπως είπαν – στις προσεχείς εκλογές και επανέλαβαν ότι δεν έχουν πλέον τίποτα να χάσουν, αφού τα έχουν χάσει όλα.

Το ίδιο επανέλαβε και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γιώργος Τζωρτζάτος, ο οποίος μέσω τηλεοπτικού σταθμού χθες το βράδυ τόνισε ότι με την ψήφιση του νομοσχεδίου οι μεταφορείς έχασαν τα πάντα, επέκρινε τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ότι αυτοαναιρέθηκε, καθώς άλλο σχέδιο νόμου τους παρουσίασε και άλλο κατέθεσε στη βουλή και ανακοίνωσε και αυτός ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν.

Πάντως η κυβέρνηση οριστικοποίησε χθες το σχέδιό της για απεγκλωβισµό των εθνικών οδών από τα φορτηγά και οµαλοποίηση της τροφοδοσίας της αγοράς. Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει, µεταξύ των άλλων, τη σταδιακή αποµάκρυνση των φορτηγών από τους δρόµους παρουσία εισαγγελέων και την παραποµπή στο Αυτόφωρο όσων αρνούνται να συµµορφωθούν µε τις υποδείξεις της Αστυνοµίας. Επίσης, στο εξής οι αυτοκινητιστές που θα αρνούνται να εκτελούν δροµολόγια θα παραπέµπονται στις αρµόδιες επιτροπές των νοµαρχιών, οι οποίες θα αποφασίζουν ακόµα και για την αφαίρεση των αδειών τους.

Χθες το μεσημέρι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «ανεμπόδιστη κυκλοφορία προσώπων και αγαθών, αλλά και επάρκεια στην αγορά» και απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων για το τι θα πράξει η κυβέρνηση εάν συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις, τόνισε ότι «με την ψήφιση του νομοσχεδίου τελειώνουν όλα τα ζητήματα». «Είναι νόμος του κράτους και οφείλουμε όλοι μας να σεβόμαστε τους νόμους και μάλιστα όταν έχει προηγηθεί διάλογος, η απαιτούμενη διαβούλευση και όταν όλοι γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να γινόμαστε όμηροι καμίας επαγγελματικής ομάδας, ανεξάρτητα από το τι άποψη έχει ο καθένας», είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης:
Ψηφίστηκε χωρίς αλλαγές το ν/σ για τους μεταφορείς