Σε 75 ανέρχονται τα νέα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα, εκ των οποίων τα 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε την Κυριακή στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο.

Ads

Επιπλέον έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 208 θανάτους συνολικά στη χώρα.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4662, εκ των οποίων το 54,7% αφορά άνδρες. 12 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 ετών.

Ο «χάρτης» των κρουσμάτων

  • 4 κρούσματα  κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
  • 5 εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως,
  • 19 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής
  • 15 κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης
  • 13 κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Καβάλας
  • 4 κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής.
  • 2 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου Κρήτης.
  • 2 κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Ξάνθης.
  • 2 κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Φθιώτιδας.
  • 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Αρκαδίας.
  • 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας.
  • 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων.
  • 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς.
  • 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κέρκυρας.
  • 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης.
  • 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κορινθίας.
  • 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Πιερίας.
  • 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Χανίων.

Δυσφορία της επιτροπής Τσιόδρα για τις παλινωδίες

Ads

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα σε συνδυασμό με τα άλλοτε καθυστερημένα και αποσπασματικά μέτρα της κυβέρνησης, όπως με τα μέσα μαζικής μεταφοράς όπου συνωστίζονται καθημερινά χιλιάδες πολίτες, με τη χρήση μασκών στους εσωτερικούς χώρους, κ.ά., άλλοτε με αντιφατικά και αλληλοαναιρούμενα, όπως η αύξηση των επιβατών στα πλοία, που ανακοινώθηκε σήμερα, διαψεύδοντας ακόμη και τον υπουργό Τουρισμού που δήλωνε πως η υγειονομική επιτροπή απέρριψε σχετικό αίτημα, έχει προκαλέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, την έντονη δυσφορία και αποστασιοποίηση πολλών, μεταξύ των οποίων και του Σωτήρη Τσιόδρα.

Όπως υποστηρίζουν οι ασκούντες κριτική, οι εισηγήσεις των επιστημόνων δεν εισακούγονται από την κυβέρνηση, η οποία προσπαθώντας να διασώσει οτιδήποτε μπορεί από την οικονομία του τουρισμού ενδίδει σε πιέσεις και υπαναχωρεί την ώρα που τα κρούσματα αυξάνονται και ενώ παράλληλα λαμβάνει πρόσθετα μέτρα.

Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, δημοσίευμα της «Καθημερινής» που αποδίδει την «εξαφάνιση» Τσιόδρα στη διαφωνία του με τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

«Κόκκινος συναγερμός» από τους επιδημιολόγους

Αυστηρό μήνυμα για συστηματική προσπάθεια εφαρμογής των μέτρων από όλους «και κυρίως από τα δημόσια πρόσωπα, με οριζόντιο τρόπο και χωρίς εξαιρέσεις» απευθύνει ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics και εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς για την πανδημία.

Ο Η. Μόσιαλος χαρακτήρισε ως αναμενόμενη την άνοδο των κρουσμάτων, θεωρώντας ως αιτίες του φαινομένου αυτού, τη χαλαρότητα που επικράτησε μετά την αποκλιμάκωση των μέτρων, καθώς και το γεγονός πως πλέον γίνονται περισσότερα τεστ, ενώ χτύπησε το καμπανάκι πως εάν ο αριθμός των κρουσμάτων αυξηθεί περαιτέρω, τότε θα υπάρξει διασπορά του ιού και στις ευάλωτες ομάδες.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής για τον κορονοϊό στη χώρα μας, Νίκος Σύψας για μία ακόμη φορά δεν έκρυψε κι αυτός την ανησυχία του, τόσο για τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων, όσο και για την χαλάρωση των μέτρων προστασίας. «Βρισκόμαστε σε αυτό που λέμε «κόκκινο συναγερμό. Είμαστε ένα βήμα πριν ονομάσουμε την κατάσταση ως δεύτερο κύμα επιδημίας στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή είναι η ώρα για μεγάλη συναίνεση. Δεν επιτρέπεται χαλάρωση, συνωστισμοί και δεν επιτρέπεται να νομίζουμε ότι το πρόβλημα τελείωσε» είπε χαρακτηριστικά. «Δεν είναι σωστό μέσα στον Αύγουστο να λάβουμε μέτρα που θα έχουν πολύ κακό αντίκτυπο στην οικονομία της Ελλάδας».

Τον «κώδωνα του κινδύνου» έκρουσε και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος.

«Είμαστε σε μια φάση μεγάλης έξαρσης. Είμαστε στο προηγούμενο κύμα ακόμα που ανεβοκατεβαίνει. Είμαστε αυτή τη στιγμή σε μια πραγματικά επικίνδυνη φάση, η οποία πρέπει να ελεγχθεί, γιατί μπορεί να οδηγήσει σε δύσκολες καταστάσεις», επεσήμανε χαρακτηριστικά μιλώντας στον Σκάι.

«Αν το δούμε δυναμικά, τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται και μπορούν να οδηγήσουν και σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις αν δεν πάρουμε εγκαίρως τα μέτρα μας. Αν το δούμε ποιοτικά, μεγάλος αριθμός κρουσμάτων προέρχεται από τα clusters, δηλαδή συσσωρεύσεις κόσμου, όπου μεταδίδεται πολύ γρήγορα ο ιός. Όλα αυτά έχουν αρχίσει και δημιουργούν τις “κόκκινες” γραμμές» σημείωσε συνεχίζοντας ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας.