Σε συνάντηση που είχαν προχτές εκπρόσωποι των Συλλόγων με το νομάρχη Θεσσαλονίκης για το ζήτημα της διακοπής της μεταφοράς των παιδιών με λεωφορεία και λευκά ταξί, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης δεσμεύτηκε μόνο για τη δρομολόγηση των λεωφορείων από την ερχόμενη Τρίτη. Οι γονείς από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι δεν θα στείλουν τα παιδιά τους την Τρίτη στα σχολεία εάν δε δοθούν και τα λευκά ταξί. Τα συγκεκριμένα οχήματα εξυπηρετούν τα πιο βαριά περιστατικά, ενώ τα περισσότερα από τα 850 παιδιά με ειδικές ανάγκες βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές της πόλης.

Ads

Μάλιστα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε μετά τη συνάντηση θέτει το εξής ερώτημα: «Πώς όλες οι νομαρχίες εκτός Θεσσαλονίκης βρήκαν λύση και η διακίνηση των μαθητών τους συνεχίζεται απρόσκοπτα»;

Η κρατική επιχορήγηση που καλύπτει τις μετακινήσεις των μαθητών με ειδικές ανάγκες έληξε στις 7 Ιανουαρίου ενώ παράλληλα οι ιδιοκτήτες λεωφορείων και ιδιοκτήτες ταξί που είχαν αναλάβει τις μετακινήσεις παραμένουν απλήρωτοι. Από την πλευρά της η νομαρχία ζητάει την άδεια από το υπουργείο Παιδείας ώστε να προχωρήσει σε απ’ ευθείας ανάθεση του έργου, χωρίς διαγωνισμό.

Το υπουργείο διαθέτει για το κάθε παιδί 500 ευρώ ενώ οι γονείς υποστηρίζουν πως οι ιδιώτες ζητάνε 1100 ευρώ για τις μηνιαίες μετακινήσεις των παιδιών. Μάλιστα εκφράζουν τους φόβους τους πως σε ενδεχόμενη επανάληψη του διαγωνισμού εάν οι τιμές παραμένουν ίδιες το πρόβλημα θα παραμείνει άλυτο.

Ads

Το Tvxs επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον δημοτικό σύμβουλο της Θεσσαλονίκης των Πολιτών και της Οικολογίας κ. Τριαντάφυλλο Μηταφίδη ο οποίος δήλωσε επί του θέματος: «Χρόνια ολόκληρα η νομαρχία υπέγραφε απ ευθείας αναθέσεις και όχι συμβάσεις. Πέρυσι μετά τη ρύθμιση που έγινε, αυτές οι συμφωνίες κρίθηκαν παράνομες. Τώρα προσπαθεί να ρίξει το βάρος στους ιδιώτες και τα υπέρογκα ποσά που ζητάνε. Τόσα χρόνια όμως τα ίδια υπέρογκα ποσά δεν υπέγραφε να πληρωθούν;»
Ο κ. Μηταφίδης εξέφρασε την άποψη πως η νομαρχία μπορεί να δράσει από μόνη της: «Βάσει νόμου η νομαρχία μπορεί να μισθώσει δικά της λεωφορεία ή ακόμα και να ενισχύσει οικονομικά τους γονείς των παιδιών». Επίσης προέτρεψε τους γονείς να μην ενδώσουν στους εκβιασμούς των ιδιωτών όσον αφορά τα υπερβολικά ποσά που ζητάνε. «Στο τέλος τα θύματα θα είναι πάλι τα ίδια τα παιδιά», πρόσθεσε, συνοψίζοντας σε αυτή τη φράση τα αποτελέσματα αυτής της κατάστασης.
Οι γονείς προειδοποιούν πως δεν θα στείλουν τα παιδιά τους στα σχολεία την ερχόμενη Τρίτη ενώ οι ίδιοι δηλώνουν ετοιμότητα για περαιτέρω κινητοποιήσεις εφ’ όσον δε βρεθεί ικανοποιητική λύση στο πρόβλημα.