Το επίδομα που θα αντικαταστήσει την 13η και 14η σύνταξη των συνταξιούχων θα παραμείνει στα 800 ευρώ, διευκρινίζει σε δήλωσή του ο υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης. Προσθέτει ότι η αύξηση κατά 200 ευρώ για συντάξεις κάτω των 900 ευρώ γράφτηκε εκ παραδρομής στην τροπολογία που κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή.

Ads

«Το ύψος του επιδόματος θα παραμείνει στο σημερινό επίπεδο, δηλαδή στα 800 ευρώ. Το νέο ποσό γράφτηκε εκ παραδρομής στην αγωνιώδη προσπάθεια των υπηρεσιών να εναρμονίσουν τις διατάξεις που αφορούν το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης», σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Πρόθεσή μας είναι, και αυτό έχει εκφραστεί πολλές φορές, να βελτιώσουμε το ύψος του επιδόματος, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, όχι όμως στην παρούσα φάση. Για το λόγο αυτό θα υπάρξει η αναγκαία διόρθωση στη Βουλή», προσθέτει.

Ακόμα, αναφερόμενος στα περί ασυνεννοησίας σε πολιτικό επίπεδο, τονίζει ότι ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα έχουν: «συνεπώς, τα περί ασυνεννοησίας σε πολιτικό επίπεδο και οι διαχωρισμοί μεταξύ των Υπουργών, σε δήθεν καλούς και κακούς δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».

Ads

Το εν λόγω επίδομα των 800 ευρώ θα θεσπιστεί με τροπολογία στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Στο μεταξύ, με αντιπαραθέσεις, διαφωνίες και επιφυλάξεις ακόμα και εκ μέρους βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος ξεκίνησε την Πέμπτη, η συζήτηση επί των άρθρων του Ασφαλιστικού νομοσχεδίου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων. Χθες κατατέθηκαν οι πρώτες τροποποιήσεις επί του νομοσχεδίου που παρουσιάστηκε έξι μέρες νωρίτερα. Αντιπαράθεση σημειώθηκε μεταξύ του υπουργού Εργασίας και του εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος επιφυλάχθηκε να διευκρινίσει στην Ολομέλεια ποια άρθρα υπερψηφίζει το κόμμα του. Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί την επόμενη Πέμπτη, ημέρα κατά την οποία η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ έχουν προκηρύξει νέα γενική πανελλαδική απεργία.

Παράλληλα, στη Βουλή για να ψηφιστεί κατατέθηκε σήμερα το σχέδιο νόμου «Μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού Συστήματος του Δημοσίου και συναφείς διατάξεις». Προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι το 65ο θα είναι το έτος ηλικίας για τη συνταξιοδότηση τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών στο Δημόσιο, στο ενιαίο καθεστώς ασφάλισης (ΙΚΑ) θα ενταχθούν οι νέοι διοριζόμενοι από 1/1/2011, ενώ από την 1η Αυγούστου οι συνταξιούχοι του Δημοσίου με συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ θα καταβάλλουν εισφορά ΛΑΦΚΑ.