Παρά τις συνεχείς διαψεύσεις από την κυβέρνηση, την Κομισιόν και την ΕΚΤ, τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους συνεχίζουν να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο, καθώς τροφοδοτούνται συνεχώς από δηλώσεις Ευρωπαίων υπουργών και αξιωματούχων και δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου. Εν τω μεταξύ, εντός την εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθούν οι βασικοί άξονες του μεσοπρόθεσμου προγράμματος σταθερότητας. «Δεν θα μειώσουμε μισθούς και συντάξεις, δεν θα κάνουμε οριζόντιες περικοπές» υποστήριξε ο υπουργός οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα ποιες θα είναι αυτές.

Ads

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel, ορισμένοι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εκτιμούν ότι η ΕΚΤ έχει αμφιβολίες για το αν η Ελλάδα θα μπορέσει να ικανοποιήσει τους δημοσιονομικούς της στόχους και πρότειναν την αναδιάρθρωση του χρέους της. Η ΕΕ και η ΕΚΤ έχουν αποκλείσει, ωστόσο, το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης. Ωστόσο, παρότι το δημοσίευμα διαψεύστηκε από τις Βρυξέλλες, οι φήμες δεν κόπασαν.

Ifo: «Χρεοκοπημένη η Ελλάδα – Απαραίτητη η αναδιάρθρωση»

Επιβεβλημένη θεωρεί ο επικεφαλής του ινστιτούτου Ifo Χανς-Βέρνερ Zιν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη. «Οι προσπάθειες των Ευρωπαίων να βοηθήσουν την υπερχρεωμένη Ελλάδα δεν είχαν σημαντικά αποτελέσματα τον τελευταίο χρόνο» ανέφερε ο Σιν σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες το βράδυ στην τηλεόραση του Reuters. «Είναι προφανές ότι η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη» υποστήριξε προσθέτοντας «πρέπει να βάλουμε το χρέος στο τραπέζι και να απελευθερώσουμε κάπως αυτή τη χώρα από αυτό το μεγάλο βάρος» και σημειώνοντας ότι οι δανειστές θα πρέπει να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης. «Οι πιστωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν μπορεί κανείς να παίρνει χρήματα απερίσκεπτα από όλο τον κόσμο όταν υπάρχει η υπόσχεση υψηλών αποδόσεων» επεσήμανε.

Φινλανδία: Όχι σε αναδιάρθρωση

Ads

Ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Γίρκι Κατάινεν τάχθηκε κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με το Reuters. Ο κ. Κατάινεν υποστήριξε ότι η όποια αναδιάρθρωση θα μπορούσε να υπονομεύσει τη σταθερότητα της Ευρώπης, επειδή οι τράπεζες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία μπορεί να αντιδράσουν βάζοντας φρένο στην αγορά χρέους κυβερνήσεων της Ευρωζώνης.

«Η αναδιάρθρωση χρέους είναι ένας πολύ μεγάλος κίνδυνος, ειδικά σε αυτό το χρονικό σημείο. Δεν θέλουμε να δούμε ξανά την ίδια χρηματοοικονομική κρίση» επεσήμανε στο ραδιοφωνικό σταθμό YLE υπογραμμίζοντας ότι στο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup υπάρχει μια απόλυτα κοινή γραμμή και ξεκαθαρίζοντας ότι κανείς δεν στηρίζει την αναδιάρθρωση του χρέους σε αυτή τη φάση.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ ο οποίος βρίσκεται σήμερα στην Ελλάδα πραγματοποιώντας συναντήσεις με τον πρωθυπουργός, τον ΠτΔ και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δήλωσε σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ότι είναι ενήμερος για τις συζητήσεις περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, αλλά τόνισε ότι η έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που συμφώνησε η χώρα με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, τονίζοντας την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων και της προσήλωσης στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα, κάνοντας μάλιστα συγκεκριμένη αναφορά στις προωθούμενες αποκρατικοποιήσεις. Σε ομιλία του στο ΕΛΙΑΜΕΠ ήταν πιο κάθετος καθώς απέρριψε κατηγορηματικά τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. «Όχι μόνο δεν συζητείται αλλά και δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης» υποστήριξε.

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται να αναδιαρθρώσει το χρέος της έκανε και η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ. «Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, επομένως δεν χρειάζεται να περικόψει τον όγκο του χρέους της», δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή της στην γαλλική εφημερίδα La Croix.

Η λιτότητα από μόνη της δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, επισημαίνει από την άλλη σε άρθρο της η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, επικρίνοντας την πολιτική των Ευρωπαίων ηγετών με την εμμονή στις περικοπές δαπανών, ενώ επισημαίνει ότι τουλάχιστον για μια από τις τρεις χώρες του μηχανισμού στήριξης – Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία – η αναδιάρθρωση του χρέους μοιάζει πάρα πολύ πιθανή.

Το πρόγραμμα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο σωστό δρόμο, αλλά θα χρειασθεί χρόνος για τη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας, τόνισε ο διευθυντής δημοσιονομικών υποθέσεων του ΔΝΤ, Κάρλο Κοταρέλι, κατά την παρουσίαση της έκθεσης του Ταμείου για τη δημοσιονομική κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας. Επίσης έθεσε ετοιμότητα για την υιοθέτηση επιπλέον μέτρων Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία ώστε να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις που ανέλαβαν στο πλαίσιο των προγραμμάτων σταθεροποίησης.


Εντός της εβδομάδας τα νέα μέτρα

Στα 23 δις ευρώ και όχι στα 22 όπως θεωρείτο αρχικά θα διαμορφωθεί το ύψος του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Σταθερότητας 2012-2015, όπως υποστήριξε την Τρίτη ο Γ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ. Από τα 23 δις ευρώ τα 14 θα προέλθουν από περικοπές στις κρατικές δαπάνες και τα 9 από αύξηση των εσόδων. Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως «μέχρι τις 16 Μαϊου θα έρθει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα στη Βουλή» με τη μορφή πολυνομοσχεδίου και επανέλαβε πως δεν θα υπάρξουν νέες οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων. «Τα μέτρα δεν θα δημιουργήσουν φόβο και πανικό αλλά δυναμική» υποστήριξε και τόνισε ότι στόχος είναι η μείωση δαπανών και η αύξηση των εσόδων». «Δεν θα μειώσουμε μισθούς και συντάξεις, δεν θα κάνουμε οριζόντιες περικοπές, θα υπάρξουν όμως παρεμβάσεις» πρόσθεσε μη αποκλείοντας το ενδεχόμενο.

Οι βασικοί άξονες του προγράμματος θα ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας. Πάντως, ο κ. Παπακωνσταντίνου κράτησε κλειστά τα χαρτιά του σχετικά με τα μέτρα που θα περιλαμβάνονται σε αυτό. Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα αναμενόταν να ψηφιστεί στη Βουλή ως τα μέσα Μαΐου. Τώρα πλέον, αυτό θα γίνει στις αρχές Ιουνίου.

Ο υπουργός σημείωσε επιπλέον ότι στα τέλη του 2011 θα έρθει το τέλος της ύφεσης ώστε από το 2012 η οικονομία να μπει ξανά σε τροχιά ανάκαμψης. Για εφέτος, εκτίμησε ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 3%. Παράλληλα, διέψευσε για μία ακόμα φορά τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του χρέους και είπε πως κάθε χρόνο θα υπάρχουν μέτρα για μείωση των δαπανών και αύξηση των εσόδων στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Γενικά, στη συνεδρίαση του ΚΤΕ επικράτησε «κλίμα ανακωχής» μετά τα όσα είχαν προηγηθεί την προηγούμενη εβδομάδα στην αντίστοιχη συνεδρίαση με αφορμή το νομοσχέδιο για τα «φρουτάκια».

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός φέρεται να ζήτησε περικοπές των δαπανών κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχε σήμερα με υπουργούς της κυβέρνησής του. Συγκεκριμένα συναντήθηκε διαδοχικά στο γραφείο του στη Βουλή με τους υπουργούς Υγείας, Εργασίας, Περιφερειακής Ανάπτυξης, Υποδομών και Περιβάλλοντος.

Όπως προέκυψε από τη συνάντηση που είχε η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη με τον πρωθυπουργό, το υπουργείο της αναμένεται να συμβάλει με περικοπές περίπου 7 δις ευρώ την τριετία 2012-2015 στο μεσοπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης. Τα 3 δις θα προέλθουν από περιορισμό της ιατροφαρμακευτικής σπατάλης, ενώ τα υπόλοιπα 4,5 δις προβλέπεται να προέλθουν από τον περιορισμό της ανασφάλιστης εργασίας, για την οποία έχει τεθεί ο στόχος να μειωθεί από το 26% στο 12%.

Πεταλωτής: «Δεν μιλάμε για οριζόντιες περικοπές μισθών»

«Δεν μιλάμε για οριζόντιες περικοπές μισθών, δεν μιλάμε για οριζόντιες αποφάσεις που θα πλήξουν το εισόδημα των πολιτών, αντίθετα κάνουμε αυτά που έπρεπε να γίνουν εδώ και δεκαετίες και είναι πράγματα που είναι και στους προγραμματικούς μας στόχους» επανέλαβε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής.

Επιπλέον, ο κ. Πεταλωτής επισήμανε ότι ακόμα και σε αυτό το «δαιμονοποιημένο» μνημόνιο υπάρχει μια δρομολογημένη και κοστολογημένη πορεία, ότι η ύφεση είναι αυτή που αναμενόταν και πως με την τήρηση των στόχων μέσα στο 2012 θα μπορούμε να μιλάμε για ανάκαμψη, μείωση ανεργίας και αύξηση θέσεων εργασίας.

«Τηρούμε απαρέγκλιτα τους στόχους μας, κάνουμε όλες τις κινήσεις ώστε να αυξήσουμε την επίδραση αυτών των κινήσεων στα οικονομικά πράγματα της χώρας και ο μεγάλος δανειακός μας στόχος είναι να βγούμε στις αγορές ώστε να μπορέσουμε να ασκήσουμε και το προγραμματικό μας έργο πολύ καλύτερα» υπογράμμισε. Υποστήριξε δε, ότι η κυβέρνηση παίρνει πρωτοβουλίες όπως αυτή για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής που εντάσσεται σε έναν ευρύτερο εθνικό σχεδιασμό και βάζει την προοπτική της χώρας πιο μπροστά. «Γι’ αυτό ζητήσαμε και μια μεγαλύτερη εθνική συναίνεση από αυτή που παρέχεται σήμερα, αν παρέχεται, από τις πολιτικές δυνάμεις» κατέληξε.

Σαμαράς: Επιβλαβής η κουβέντα περί αναδιάρθρωσης

“Και μόνο η κουβέντα περί αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους είναι επιβλαβής”, εκτίμησε από την πλευρά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας με δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνάντησής του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπει. «Είναι λάθος ακόμη και να συζητάμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο» επισήμανε.