Μήνυμα στους πρώην υπουργούς Γιώργο Βουλγαράκη και Θόδωρο Ρουσόπουλο ότι η πόρτα της ΝΔ παραμένει κλειστή, παρά την απόφαση της Βουλής να μην παραπεμφθούν στο Δικαστικό Συμβούλιο για την υπόθεση Βατοπεδίου, έστειλε την Τετάρτη η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Βήματος.

Ads

Η απάντηση του εκπροσώπου του κόμματος Πάνου Παναγιωτόπουλου στο ερώτημα εάν τίθεται θέμα επιστροφής τους στη Νέα Δημοκρατία ήταν ξεκάθαρη, αφού ο κ. Παναγιωτόπουλος θύμισε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν είχε κάνει τις σχετικές δηλώσεις, «εδώ έξω, στην είσοδο του κόμματος, μίλησε για πολιτικές συμπεριφορές, δεν είχε αναφερθεί σε ποινικά θέματα». «Οι δηλώσεις του προέδρου ισχύουν πάντοτε» τόνισε.

Αιχμηρή ήταν η απάντηση του Γιώργου Βουλγαράκη. «Ο κ. Σαμαράς έχει κάνει σοβαρές τοποθετήσεις. Δεν θέλω να μιλήσω επειδή εκείνος φέρθηκε επιπόλαια στα σκαλιά της Ρηγίλλης. Όλα μπορεί να γίνουν. Εδώ ο κ. Σαμαράς έγινε αρχηγός της ΝΔ» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας του με τη Ντόρα Μπακογιάννη ή ακόμα και με το ΛΑΟΣ.

Από την πλευρά του, δικαιωμένος από την απόφαση της Βουλής δήλωσε ο Θ.Ρουσόπουλος. Ο πρώην υπουργός δήλωσε ότι δύο χρόνια βρέθηκε αντιμέτωπος με «καταιγίδα συκοφαντίας και ψεύδους» με στόχο τον πολιτικό του αποκλεισμό και εξόντωση και δι’ αυτών την υπονόμευση της κυβέρνησης Καραμανλή. «Η συκοφαντία αυτή ήταν καθαρή κατασκευή» τόνισε, δηλώνοντας ότι δικαιώθηκε από τη Βουλή.

Ads

Οι πρώην υπουργοί της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελος Μπασιάκος, Αλέξανδρος Κοντός και ο πρώην υφυπουργός Πέτρος Δούκας, εναντίον των οποίων ασκήθηκε ποινική δίωξη από τη Βουλή για το αδίκηµα της απιστίας εξαιτίας των χειρισµών τους στις συναλλαγές µε τη Μονή Βατοπεδίου και την ανταλλαγή δηµόσιας περιουσίας µε τη λίµνη Βιστονίδα, θα κληθούν σύντοµα σε νέο γύρο ανακρίσεων ενώπιον του ανακριτή που θα οριστεί από το Δικαστικό Συµβούλιο, απ’ όπου ασφαλώς θα περάσουν για πολλοστή φορά οι µάρτυρες της υπόθεσης. Ο κ. Δούκας έθεσε θέμα ακυρότητας για τις κατηγορίες και την παραπομπή του.

Η προσεκτική κα Μπακογιάννη

Η Ντόρα Μπακογιάννη από τη μεριά της υπόσχεται 80% νέο αίμα και 20% παλιά «αλλά δοκιμασμένα και άφθαρτα» πρόσωπα στο κόμμα της, του οποίου την ίδρυση αναμένεται να ανακοινώσει επισήμως την Κυριακή 21 Νοεμβρίου. Η Ρηγίλλης παρακολουθεί με προσοχή τις κινήσεις του πρώην στελέχους της αλλά και των βουλευτών της για τυχόν αποσκιρτήσεις.

Πάντως η κα Μπακογιάννη φέρεται να είναι επιφυλακτική και προσεκτική σχετικά με το ποιους γαλάζιους θα δεχθεί στους κόλπους του νέου κόμματος, καθώς δεν επιθυμεί να χρεωθεί τη «ρετσινιά» και νέας αποστασίας – θυμίζοντας έτσι αναπόφευκτα τα όσα ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έπραξε το 1965, με την αποστασία των βουλευτών της Ένωσης Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου. Μάλιστα η κα Μπακογιάννη φέρεται να έχει ζητήσει να μην παραστεί κανείς βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ιδρυτική εκδήλωσή της.

Σε κουβέντα της με δημοσιογράφους σχετικά με το υπό αναγγελία κόμμα της είπε ότι «υπάρχει μεγάλη κρίση αντιπροσώπευσης» και ότι ο νέος πολιτικός σχηματισμός «έρχεται να ‘αξιοποιήσει’ το φθαρμένο πολιτικό σύστημα». Ωστόσο παραδέχθηκε ότι και η ίδια προέρχεται από αυτό, λέγοντας: «Εγώ θέλω να είμαι ρεαλίστρια και συγκεκριμένη. Θα κάνω την αυτοκριτική μου» αλλά πρόσθεσε παρ’όλα αυτά πως «Έχω να πω πολλές νέες προτάσεις στην κοινωνία. Οι πολιτικοί συνήθως αρέσκονται να βλέπουν τα πράγματα μέσα από μεγεθυντικούς φακούς. Τους τελευταίους έξι μήνες που βγήκα από τον ‘γυάλινο πύργο’ ξαναβρήκα τη βουλευτή Ευρυτανίας, ξαναμπήκα στο καφενείο, ‘ξανάνοιξε η αυλαία για μένα’, όπως λέει και ο Καζαντζάκης στην ‘Ασκητική’ του».

Στο μεταξύ, ο πρώην συνεργάτης της κ. Μπακογιάννη στο υπουργείο Εξωτερικών και νυν ευρωβουλευτής, Γ. Κουμουτσάκος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχει πολιτικό κενό για να προχωρήσει το νέο κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη, δήλωσε σήμερα στη ΝΕΤ 105,8 πως «Υπάρχει μια δυναμική και μια προϊστορία στην ελληνική πραγματικότητα που λέει, ότι κόμματα που ξεκίνησαν ουσιαστικά στις παρυφές των κεντρικών πολιτικών κομμάτων δεν είχαν διάρκεια χρόνου». Πρόσθεσε, επίσης, πως η Ν.Δ έχει αναπτύξει μία σταθερή πορεία με τον Αντώνη Σαμαρά στο τιμόνι της.

Από την πλευρά του, διατύπωσε ο βουλευτής της ΝΔ Θ. Γιαννόπουλος μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Real FM» εκτίμησε ότι το κόμμα που θα ανακοινώσει την Κυριακή η Ντόρα Μπακογιάννη, θα εισέλθει στη Βουλή. «Πιστεύω ότι θα μπει στη Βουλή. Είναι μια διαπίστωση η οποία αποτυπώνεται δημοσκοπικά. Αλλά, τέλος πάντων, ας το δούμε την Κυριακή πως θα εξελιχθεί, να δούμε την ονομασία, να δούμε τη δυναμική που θα παρουσιάσει και εδώ θα είμαστε να σχολιάσουμε τις πολιτικές εξελίξεις. Αυτό βέβαια που προέχει αυτή τη στιγμή είναι πώς ο τόπος μας θα βγει από όλη αυτή την κρίση για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια του ο Έλληνας πολίτης και να μπορεί με θάρρος να αντιμετωπίσει το παρόν και το μέλλον. Είναι δύσκολες οι στιγμές και χρειάζεται συνεργασία μεγάλη», δήλωσε ο κ. Γιαννόπουλος.