Δυο προϋποθέσεις μία προς την Ελλάδα και μία προς τους ευρωπαίους εταίρους βάζει το ΔΝΤ προκειμένου να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, όπως έκανε σαφές στη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Νταβός, η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Ο όρος για την Ελλάδα είναι οι μεταρρυθμίσεις με το βάρος να πέφτει στο ασφαλιστικό και για τους εταίρους η σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. 

Ads

Το απόγευμα της Πέμπτης ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε τετ α τετ με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε μια συνάντηση που διήρκησε πάνω από μία ώρα στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός. 

Αμέσως μετά τη συνάντηση το Ταμείο έβγαλε ανακοίνωση στην οποία σημειώνει: «Η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συνεχίζει να στηρίζει την Ελλάδα, προκειμένου να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να καταστούν βιώσιμα τα δημόσια οικονομικά, μέσω ενός αξιόπιστου και ολοκληρωμένου μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγράμματος».

«Ένα τέτοιο πρόγραμμα θα απαιτήσει ισχυρές οικονομικές πολιτικές, κυρίως μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό, όπως επίσης και σημαντική ελάφρυνση χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας, για να εξασφαλιστεί ότι αυτό βρίσκεται σε σταθερά πτωτική τροχιά» προσθέτει το ΔΝΤ. 

Ads

Την σημαντική ελάφρυνση χρέους στήριξε και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, ο οποίος νωρίτερα είχε συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό. 

Τσίπρας: Να μην καθυστερήσει η αξιολόγηση

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός και η επικεφαλής του ΔΝΤ είχαν μια ειλικρινή συζήτηση για την πορεία του ελληνικού προγράμματος. 

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε στη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ ότι ο χρόνος αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και συνολικά του ελληνικού προγράμματος. 

Συμφωνήθηκε, όπως λένε οι ίδιες πηγές, ότι οι καθυστερήσεις δεν αποτελούν στόχο καμιάς από τις δύο πλευρές. Επίσης, συμφωνήθηκε να υπάρχει απευθείας επικοινωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το ΔΝΤ προκειμένου η κάθε πλευρά να έχει σαφή αντίληψη για τις θέσεις της άλλης. 

Ενημέρωση για τις λίστες της φοροδιαφυγής

Ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε επίσης  την Κριστίν Λαγκάρντ σχετικά με τους ελέγχους που διεξάγουν οι ελληνικές αρχές για λίστες καταθετών στο εξωτερικό.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι για πρώτη φορά υπάρχει πολιτική βούληση να διερευνηθούν αυτές οι υποθέσεις και όχι να συγκαλυφθούν όπως στο πρόσφατο παρελθόν, όταν ελεγχόμενα πρόσωπα απολάμβαναν πολιτικής προστασίας σε ανώτατο επίπεδο και στα οποία σήμερα έχουν επιβληθεί υψηλότατα πρόστιμα. 

Τέλος, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει σημαντικό μέρος των ποσών αυτών που βρίσκονται σε καταθέσεις του εξωτερικού με τη νομοθέτηση της διαδικασίας της «αυτοκαταγγελίας».