Ολοένα και περισσότερες αυθαιρεσίες από επιχειρήσεις σε αιγιαλούς εντοπίζουν οι αρχές, μιας και οι έλεγχοι έχουν ενταθεί, μετά την εμφάνιση του κινήματος για ελεύθερες παραλίες.

Ads

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε σωρεία παραβιάσεων στην Ανατολική Αττική, ενώ παράλληλα οι αρχές προχώρησαν σε συλλήψεις σε Μύκονο, Πάρο και Ρόδο.

Ειδικότερα, μετά από επιτόπιο έλεγχο σε περιοχές της Ανατολικής Αττικής από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, διαπιστώθηκαν τα εξής:

  • Ποσοστό 83% είχε αναπτύξει ομπρελοξαπλώστρες επί του αιγιαλού σε έκταση μεγαλύτερη της παραχωρηθείσας από 86 τ.μ. έως και 800 τ.μ. ανά περίπτωση.
  • Ποσοστό 50% καταλάμβανε χώρο πολλαπλάσιο του παραχωρηθέντος για τη λειτουργία τροχήλατης ή ρυμουλκούμενης καντίνας.
  • Ποσοστό 83% δεν τηρούσε το οριζόμενο ποσοστό κάλυψης του παραχωρούμενου αιγιαλού, το οποίο ανέρχεται στο 60%, και για τις περιοχές που είναι ενταγμένες στο δίκτυο Νatura στο 30% του παραχωρούμενου χώρου.
  • Ποσοστό 67% δεν είχε αναρτημένη πινακίδα με το σχέδιο και τη φωτογραφία του παραχωρούμενου χώρου, όπως ορίζεται από την κείμενη νομοθεσία, ώστε να γίνεται εύκολα αντιληπτή τυχόν παραβίαση των ορίων της παραχώρησης.
  • Για μία περίπτωση εγείρεται ζήτημα ως προς την πλήρωση της προϋπόθεσης για ελεύθερη έκταση αιγιαλού σε ποσοστό 50% του συνολικού.
  • Κατά τη διάρκεια των ελέγχων εντοπίσθηκαν, επίσης, παραβάσεις φορολογικές (ποσοστό 17% των ελεγχθέντων) και ασφαλιστικές (ποσοστό 67%).

Παράλληλα, είκοσι δύο άτομα συνελήφθησαν σε Μύκονο, Πάρο και Ρόδο (ιδιοκτήτες, υπεύθυνοι ή νόμιμοι εκπρόσωποι καταστημάτων), την Πέμπτη 17 Αυγούστου, μετά από ελέγχους που διενεργήθηκαν για κατάληψη παραλιών χωρίς την απαιτούμενη άδεια.

Ads

Οι συλληφθέντες είναι ιδιοκτήτες, υπεύθυνοι ή νόμιμοι εκπρόσωποι καταστημάτων και συνελήφθησαν στο πλαίσιο των ελέγχων που γίνονται για την τήρηση της νομοθεσίας που αφορά στη χρήση αιγιαλού.

Οι παραβάσεις που διαπιστώθηκαν αφορούσαν στην κατάληψη αιγιαλού με ομπρελοκαθίσματα χωρίς άδεια από την αρμόδια Αρχή, χρήση χώρου που εμπίπτει σε προστατευτικές διατάξεις της αρχαιολογίας και παρεμπόδιση πρόσβασης στη θάλασσα μέσω τοποθέτησης ομπρελοκαθισμάτων σε απόσταση μικρότερη των 5 μέτρων από την ακτογραμμή.

Αναλυτικά συνελήφθησαν:

Στη Μύκονο

  • Νόμιμος εκπρόσωπος επιχείρησης και ακόμη 17 άτομα, τα οποία προέβαιναν σε εργασίες εγκατάστασης μεταλλικής κατασκευής-εξέδρας καταλαμβάνοντας 380 τ.μ. τμήματος ζώνης αιγιαλού-παραλίας χωρίς άδεια.
  • Προσωρινά υπεύθυνος καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, ο οποίος είχε τοποθετήσει σε τμήμα αιγιαλού 16 σετ ομπρελοκαθισμάτων, 16 ξύλινες κατασκευές με 4 ξαπλώστρες σε κάθε μία από αυτές, καταλαμβάνοντας χώρο περίπου 300 τ.μ. χωρίς άδεια.

Στην Πάρο

  • Ιδιοκτήτης επιχείρησης που είχε τοποθετήσει 206 σετ ομπρέλες-ανάκλινδρα καταλαμβάνοντας τμήμα χώρου αιγιαλού και παραλίας χωρίς άδεια.
  • Προσωρινά υπεύθυνος τουριστικού καταλύματος που είχε εναποθέσει 12 ομπρέλες και 24 ανάκλινδρα και είχε εγκαταστήσει φράκτη μήκους 5 μέτρων και ξύλινο κιόσκι εντός αιγιαλού και παραλίας χωρίς άδεια.

Στη Ρόδο

  • Προσωρινά υπεύθυνος καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος που είχε τοποθετήσει 136 ομπρέλες και 272 ξαπλώστρες, από τις οποίες 20 ομπρέλες και 40 ξαπλώστρες βρίσκονταν σε απόσταση μικρότερη των 5 μέτρων από την ακτογραμμή εμποδίζοντας με αυτόν τον τρόπο την ελεύθερη πρόσβαση του κοινού στη θάλασσα. Επίσης, στον χώρο είχαν αναπτυχθεί 220 τραπεζοκαθίσματα και υπήρχαν σταθερές ξύλινες κατασκευές, χωρίς έγκριση της αρμόδιας Υπηρεσίας Αρχαιολογίας και άδεια χρήσης του αιγιαλού.