Έντονη ανησυχία προκαλούν οι νέες αποκαλύψεις αναφορικά με το σχέδιο για την χρήση τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) για μαζικές παρακολουθήσεις πολιτών στις χώρες-μέλη της ΕΕ, με την ελληνική κυβέρνηση μάλιστα να αναδεικνύεται σε πρωταγωνίστρια στην υιοθέτηση των πλέον «σκληρών» μεθόδων επί του ζητήματος.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα της διασυνοριακής ομάδας δημοσιογράφων Investigate Europe/Reporters United/«Εφημερίδα των Συντακτών», από τις 2 Φεβρουαρίου οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα έχουν – με βάση τον νέο ευρωπαϊκό νόμο AI act – τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τεχνολογίες ΑΙ για να παρακολουθούν και να αναλύουν τη συμπεριφορά πολιτών σε δημόσιους χώρους, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπων αλλά και συναισθημάτων, τόσο σε πραγματικό χρόνο όσο και εκ των υστέρων.
Βάσει της συγκεκριμένης έρευνας, η ελληνική κυβέρνηση είχε τόσο παρασκηνιακή όσο και κεντρική συμμετοχή στην απόρριψη μιας σειράς από δικλείδες ασφαλείας που πρότειναν άλλες κυβερνήσεις κρατών-μελών της ΕΕ, ενώ ταυτόχρονα ζήτησε να διευρυνθεί η χρήση των συστημάτων ΑΙ παρακολούθησης στις φυλακές και στα σύνορα.
Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», η κυβέρνηση Μητσοτάκη έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση αυτού του δυστοπικού μέλλοντος που αναμένει τους πολίτες της ΕΕ. Συγκεκριμένα, φέρεται να παρενέβη ζητώντας και πετυχαίνοντας την επέκταση της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης στις φυλακές και στις συνοριακές ζώνες. Επιπλέον, ενώ πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρότειναν τη θεσμοθέτηση πέντε δικλείδων ασφαλείας, η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να ήταν η μόνη που τις απέρριψε στο σύνολό τους. Μάλιστα, σε δύο περιπτώσεις στάθηκε μόνη της ενάντια σε όλες τις υπόλοιπες κυβερνήσεις.
Η έρευνα της διασυνοριακής ομάδας δημοσιογράφων Investigate Europe δημοσιεύεται από τα μέσα ενημέρωσης Diclose (Γαλλία), EU Observer (Βέλγιο), Il Fatto Quotidiano (Ιταλία), InfoLibre (Ισπανία), Netzpolitik (Γερμανία), Publico (Πορτογαλία) και «ΕφΣυν»/Reporters United (Ελλάδα).
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >