Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκε σήμερα, Παρασκευή 3 Νοεμβρίου, η αίτηση ακύρωσης του προέδρου ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη για την απόρριψη, τον Σεπτέμβριο του 2022, του αιτήματος που είχε υποβάλει στην ΑΔΑΕ προκειμένου να ενημερωθεί για τους λόγους της παρακολούθησής του από την ΕΥΠ.

Ads

O Νίκος Ανδρουλάκης έμαθε ότι παρακολουθείται «νόμιμα» με επισύνδεση από την ΕΥΠ και «λόγους εθνικής ασφάλειας» στις 5 Αυγούστου 2022, μετά τις παραιτήσεις του επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και του πρώην διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα, ενώ ουδέποτε ενημερώθηκε για τους λόγους παρακολούθησής του με επισύνδεση.

Στις 7 Σεπτεμβρίου 2022 οι δικηγόροι του κατέθεσαν αίτηση στην Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), με την οποία ζήτησαν στη βάση του νόμου 4790/2021, που ίσχυε πριν από τον Δεκέμβριο του 2022, να τους χορηγηθεί πλήρες αντίγραφο του φακέλου παρακολούθησης. Το αίτημα αυτό είχε απορριφθεί διότι, σύμφωνα με την ισχύουσα τότε νομοθεσία (ν. 4790/2021), «οσάκις αίρεται το απόρρητο για λόγους εθνικής ασφάλειας, δεν ενημερώνεται σε καμία περίπτωση ο παρακολουθηθείς».

«Έκτοτε, ο νέος νόμος (ν. 5002/2022) επιτρέπει την ενημέρωση μόνο μετά την παρέλευση τριετίας από την ολοκλήρωση της παρακολούθησης και αν κριθεί από τριμελές όργανο ότι έχουν εκλείψει οι λόγοι άρσης του απορρήτου» αναφέρουν σε δήλωσή τους οι δικηγόροι του Νίκου Ανδρουλάκη, Νίκος Αλιβιζάτος και Μανώλης Βελεγράκης.

Ads

«Ο κ. Ανδρουλάκης αμφισβητεί τη συνταγματικότητα και των δύο νόμων, επικαλούμενος περαιτέρω τόσο το ενωσιακό δίκαιο όσο και την προστασία που απορρέει σύμφωνα με τα όσα έχει κρίνει το Δικαστήριο του Στρασβούργου. Πολύ περισσότερο που σύμφωνα με παλαιότερη νομολογία του ίδιου του Συμβουλίου της Επικρατείας, το απόρρητο για λόγους εθνικής ασφάλειας, δεν μπορεί να προβάλλεται ενώπιον του Εισηγητή Δικαστή» επισημαίνουν.

Σημειώνεται ότι οι συνήγοροι του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νικόλαος Αλιβιζάτος και Εμμανουήλ Βελεργάκης, τόνισαν ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ ότι κ. Ανδρουλάκης έχει ηθικό έννομο συμφέρον και παράλληλα συνταγματικό δικαίωμα για συνέχιση της δίκης αυτής μετά την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου (νόμου 5002/2022).

«Δεν μπορεί ο πρωθυπουργός να επιβεβαιώνει τις τηλεφωνικές υποκλοπές και να μην μπορεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να έχει πρόσβαση και ενημέρωση για τα προσωπικά του δεδομένα, που έχει η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) και μάλιστα τη στιγμή που το Σύνταγμα δεν επιτρέπει τέτοιου είδους απαγορεύσεις, τόνισαν οι συνήγοροι του κ. Ανδρουλάκη.

Η χώρα μας διακατέχεται από «σύνδρομο του εθνικού απορρήτου», ενώ την ίδια στιγμή η εξέλιξη της νομοθεσίας καλπάζει χωρίς ωστόσο η Ελληνική νομοθεσία να εναρμονίζεται, τόνισαν οι δικηγόροι του κ. Ανδρουλάκη και προσέθεσαν, ότι δεν μπορεί να ισχύουν «στεγανά» την στιγμή μάλιστα που το Σύνταγμα δεν παρέχει αυτή τη δυνατότητα.

Στη συνέχεια η συνήγορος της ΑΔΑΕ, αντιπρόεδρος του ΝΣΚ, Αθηνά Ελεφάντη, επισήμανε ότι δεν υπάρχει θέμα εννόμου συμφέροντος του κ. Ανδρουλάκη για συνέχιση της δίκης, μετά την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου. Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν ο νέος νόμος 5002/2022 δεν αναφέρει ότι συνεχίζεται η εφαρμογή του παλαιού καθεστώτος. Η ΑΔΑΕ, τόνισε η κυρία Ελεφαντή, απλά εφήρμοσε το νόμο και αρνήθηκε την πρόσβαση στον κ. Ανδρουλάκη. «Για το λόγο αυτό ζητώ την απόρριψη της αίτησης ακύρωσης του κ. Ανδρουλάκη», κατέληξε η συνήγορος της ΑΔΑΕ.

Το ανώτατο δικαστήριο αναμένεται να εκδώσει προσεχώς την απόφασή του.