Παραιτήθηκε από το δικαστικό σώμα το πρωί της Δευτέρας ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρόεδρος του Α1 Τμήματος του ανωτάτου δικαστηρίου Χρήστος Τζανερίκος, μετά τη δημόσια παρέμβασή του για την δεύτερη τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για το «φρένο» στο κόμμα Κασιδιάρη, με την οποία κατήγγειλε παρέμβαση στη λειτουργία της δικαιοσύνης από την κυβέρνηση.

Ads

Στη δήλωσή του την Κυριακή, ο κ. Τζανερίκος έκανε λόγο μεταξύ άλλων σε «ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία του Αρείου Πάγου», επισημαίνοντας ότι «ουδέποτε έχει προβλεφθεί ολομέλεια τμήματος συγκροτούμενη απ’ όλους του Δικαστές αυτού».

Διαβάστε επίσης: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταξύ Κασιδιάρη και Βορίδη

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τη συμπληρωματική τροπολογία για το «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη, στη διαδικασία λήψης αποφάσεων θα μετέχει το σύνολο των δικαστών του Αρείου Πάγου και όχι η πενταμελής επιτροπή όπως προβλεπόταν μέχρι τώρα.

Ads

Η απάντηση στη δήλωση του ήρθε από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη που τόνισε ότι «η Βουλή νομοθετεί και όχι οι δικαστές», ενώ σκληρή υπήρξε η τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου που κάλεσε τον ανώτατο δικαστικό σε αποχή από το καθήκοντα του. Μάλιστα, ο Μάκης Βορίδης προέβη και σε νέες δηλώσεις το πρωί της Δευτέρας, στο ίδιο μήκος κύματος, υποστηρίζοντας πως με την τροπολογία ενισχύονται οι δικαστές «λόγω του βάρους της υπόθεσης».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην παραίτηση του επικαλείται ο  κ. Τζανερίκος λόγους προσωπικής αξιοπρέπειας και επαγγελματικής συνείδησης.

Την προεδρία του Α1 Τμήματος που θα αποφασίσει για την ανακήρυξη των κομμάτων, μεταξύ των οποίων αυτού του Ηλία Κασιδιάρη, αναλαμβάνει πλέον η αρχαιότερη αρεοπαγίτης, η κυρία Ευδοξία Κιουπτσίδου.

Σύμφωνα με το νόμο, ο κ. Τζανερίκος έχει προθεσμία ενός μηνός για να αποφασίσει αν θα ανακαλέσει την παραίτησή του.  Πάντως, στο τέλος Ιουνίου ο Χρήστος Τζανερίκος συνταξιοδοτείται.

Υπενθυμίζεται πως εισάγεται σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής προς συζήτηση και τη Μεγάλη Τρίτη στην ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση η συμπληρωματική τροπολογία.