Προδιαγεγραμμένη εξέλιξη φαίνεται πως ήταν η παραίτηση του μέχρι πρότινος προέδρου του ΕΟΔΥ Θεοκλή Ζαούτη.

Ads

Ήταν ουσιαστικά κοινό μυστικό στον Οργανισμό αλλά και στο υπουργείο Υγείας, ενώ ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως ο ίδιος δεν βρέθηκε στην «πρώτη γραμμή», μαζί με την Ειρήνη Αγαπηδάκη, αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, σχετικά με τη διαχείριση των υγειονομικών συνθηκών μετά την κακοκαιρία Daniel.

Τα τελευταία 24ωρα άλλωστε υπήρχαν φήμες πως η κυβέρνηση ετοιμαζόταν να εκδώσει το ΦΕΚ διορισμού του νέου Προέδρου Χρήστου Χατζηχριστοδούλου, καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο τμήμα Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, που ανέλαβε και τον συντονισμό των ελέγχων στις πληγείσες περιοχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Θεοκλής Ζαούτης έστειλε επιστολή πρόσφατα στον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, φεύγοντας μέσα σε κλίμα έντονης δυσαρέσκειας.

Ads

Όπως προαναφέρθηκε, η παραίτησή του δεν έσκασε σαν κεραυνός εν αιθρία, καθώς εδώ και καιρό οι σχέσεις του με το υπουργείο ήταν γνωστό πως ήταν προβληματικές, ακόμα και με την προηγούμενη ηγεσία.

Ο ίδιος φαινόταν πως λάμβανε αποφάσεις που δεν είχαν την έγκριση του υπουργείου, ενώ το γεγονός ότι έλειπε συχνά στο εξωτερικό ήταν κάτι που επιδείνωνε την κατάσταση.

Στο παρελθόν, πληροφορίες λένε πως είχε ζητηθεί η απομάκρυνσή του, ωστόσο αυτή καθυστερούσε εξαιτίας και των επαφών και της συνεργασίας του ίδιου με το ίδρυμα Νιάρχος,

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι φαίνεται να ήρθε όταν η Ειρήνη Αγαπηδάκη ανέλαβε αναπληρώτρια υπουργός Υγείας και πρόθεσή της ήταν να προβεί σε μεγάλες αλλαγές στον Οργανισμό, δίχως τον ενημερώσει.

Ο Θεοκλής Ζαούτης ανέλαβε το ρόλο στον ΕΟΔΥ το 2021 εν μέσω πανδημίας, μετά την παραίτηση του Παναγιώτη Αρκουμανέα.