Αμηχανία επικρατεί στα περισσότερα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις για την υπόθεση των παρακολουθήσεων δημοσιογράφων και πολιτικών, μετά και την παραίτηση του Γρηγόρη Δημητριάδη και του διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέων.

Ads

Επικαλούμενα πηγές της κυβέρνησης, αναφέρουν πως η παραίτηση του κ. Δημητριάδη δεν έχει καμία σχέση με το λογισμικό Predator, αλλά είναι απόρροια ενός «τοξικού κλίματος» που έχει δημιουργηθεί, πράγμα «εξαιρετικά δυσλειτουργικό» για την κυβέρνηση.

Ωστόσο, υπάρχουν και αντικρουόμενες πληροφορίες, καθώς για παράδειγμα τα «Νέα» κάνουν λόγο για «νόμιμη επισύνδεση» του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, δηλαδή για παρακολούθηση, υποστηρίζοντας πως εξαιτίας συγκεκριμένων χειρισμών της ΕΥΠ για το ζήτημα παραιτήθηκε ο Γρηγόρης Δημητριάδης, επιμένοντας από την άλλη πως ο ίδιος δεν είχε καμία σχέση.

Ειδικότερα, παρά την προσπάθεια απεμπόλησης των ευθυνών από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το Liberal αναφέρει πως «αναμφίβολα η παραίτηση του Γρηγόρη Δημητριάδη είναι το μείζον πολιτικό γεγονός του καλοκαιριού», τονίζοντας πως «ήταν από τα βασικά πρόσωπα πάνω στα οποία οικοδομήθηκε το επιτελικό κράτος».

Ads

«Συνεπώς, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να βρει έναν αντικαταστάτη του αμέσως με τα ίδια προσόντα και τον ίδιο βαθμό εμπιστοσύνης ή να αλλάξει το μοντέλο άσκησης της κυβερνητικής εξουσίας», προσθέτει, καταλήγοντας πως «οι ταυτόχρονες παραιτήσεις δύο τόσο στενών συνεργατών τού πρωθυπουργού ενδιαφέρουν όλους αυτούς τους πολίτες που συγκροτούν το λεγόμενο χώρο των μετριοπαθών πολιτών, οι οποίοι έχουν σε υψηλή κλίμακα των προτεραιοτήτων τους τη διαφάνεια και συνακόλουθα την προστασία των θεσμών».

Συνολικά όμως, σχεδόν με τις ίδιες λέξεις, τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ διαδίδουν πως η παραίτηση του Δημητριάδη δεν έχει σχέση με τις παρακολουθήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, το Iefimerida.gr, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές, υποστηρίζει πως η παραίτηση του κ. Δημητριάδη ουδεμία σχέση έχει με το Predator.

«Μέσα σε ένα κλίμα τοξικότητας, τα πράγματα θα ήταν εξαιρετικά δυσλειτουργικά και για την κυβέρνηση και για τον ίδιο τον κ. Δημητριάδη. Σε αυτό το πλαίσιο, σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό υπέβαλε την παραίτησή του», λένε οι πηγές, σύμφωνα με δημοσίευμα.

«”Ο κ. Δημητριάδης”», αναφέρει επίσης το δημοσίευμα, «όπως πληροφορούν αρμόδιες πηγές από την κυβέρνηση, “παραιτήθηκε επειδή επί έξι χρόνια δίπλα στον πρωθυπουργό δέχθηκε πολλές επιθέσεις, που στόχο είχαν τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Με την κίνησή του επιλέγει να προστατεύσει τον Πρωθυπουργό, δεν θέλει να δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα”», προσθέτοντας πως «είναι γνωστό ότι αυτές οι θέσεις είναι ηλεκτρικές καρέκλες. Δεν είναι τυχαίο ότι στις ΗΠΑ ο χρόνος παραμονής είναι 1-1,5 έτος».

Η «Καθημερινή», στο ίδιο μήκος κύματος, αναφέρει πως «σύμφωνα με πληροφορίες, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν σχετικά με την παραίτηση ότι «ο Γρηγόρης Δημητριάδης είναι στην πρώτη γραμμή από την υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Επί 6 χρόνια έχει σηκώσει πολύ μεγάλο βάρος κι έχει δεχθεί πολύ σκληρές επιθέσεις από πολλές πλευρές».

«Είναι γνωστό ότι αυτές οι θέσεις είναι “ηλεκτρικές καρέκλες” για αυτό και η παραμονή σε αυτές πχ στις ΗΠΑ είναι 1,5 χρόνο κατά μέσο όρο. Η παραίτηση έχει να κάνει με το κλίμα τοξικότητας που έχει αναπτυχθεί γύρω από το πρόσωπό του», προσέθεταν οι ίδιες πηγές, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο είναι πανομοιότυπο με αυτό του Iefimerida.

Από την άλλη, τα «Νέα» γράφουν, όπως προαναφέρθηκε, σχετικά με τον Γρηγόρη Δημητριάδη, πως «η παραίτησή του, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους συνδέεται με τους χειρισμούς της ΕΥΠ (σ.σ. η ευθύνη της οποίας βρίσκεται στο Μαξίμου), όσον αφορά νόμιμη επισύνδεση (παρακολούθηση κατόπιν αδείας του αρμοδίου εισαγγελέως) του τηλεφώνου του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ,  όταν ήταν ακόμη ευρωβουλευτής», γράφοντας όμως παράλληλα πως η στοχοποίηση του ίδιου από συγκεκριμένους πολιτικούς κύκλους δημιούργησε βαρύ κλίμα και κρίθηκε αναγκαίο να παραιτηθεί.

Τέλος, το Πρώτο Θέμα μεταφέρει όμως ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης  θα ενημερωθεί από την ΕΥΠ για τις καταγγελίες του, που αφορούσαν όμως το μη νομότυπο predator.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο κ. Ανδρουλάκης ο οποίος προς το παρόν βρίσκεται στην Κρήτη (…) θα προσέλθει στην ΕΥΠ και εκεί θα λάβει πλήρη γνώση σχετικά με όσα αφορούν στις καταγγελίες που έκανε ο ίδιος κατά την μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε πρόσφατα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, για απόπειρα υποκλοπής του κινητό του τηλεφώνου», αναφέρει το δημοσίευμα.

Πληροφορίες όμως από το κυβερνητικό στρατόπεδο, ενημέρωσαν το μέσο πως το κινητό του κ. Ανδρουλάκη παρακολουθείτο επί τρεις μήνες με την επισύνδεση, η οποία δεν έγινε με το λογισμικό Predator, «αλλά με συμβατικά μέσα που χρησιμοποιούνται από την ΕΥΠ σε αντίστοιχες περιπτώσεις».

Όπως ανέφεραν, «η διαδικασία των επισυνδέσεων για να είναι νόμιμη δεν είναι απλή. Απαιτείται εισαγγελική έγκριση για την παρακολούθηση, η οποία προφανώς υπήρξε», αλλά δεν υπήρξε σχετική ενημέρωση.