Συνδικαλιστική οργάνωση φαίνεται να σχημάτισαν οι αλλοδαποί εργάτες γης, στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας και της Ηλείας, με επίκεντρο τη Μανωλάδα. 

Ads

Οι εργάτες από το Μπλαγκλαντές, την Αίγυπτο και άλλες χώρες, έχουν αποκτήσει συνδικαλιστική οργάνωση, σε μια προσπάθεια να θέσουν οι ίδιοι τους όρους για τον τρόπο εργασίας τους και τις αμοιβές τους, όπως αναφέρει το thebest.gr. 

Τα τελευταία χρόνια έχουν δημοσιευθεί δεκάδες περιστατικά επιθέσεων σε εργάτες, ακόμη και με την χρήση όπλων, ενώ έχουν αναδειχθεί οι άθλιες συνθήκες υπό τις οποίες εργάζονται, οι περίπου 7.000-10.000 εργάτες. Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι και σήμερα δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία και αριθμοί.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, υπάρχει έντονη ανησυχία στους φραουλοπαραγωγούς, καθώς μέχρι πρότινος, ο κύριος όγκος της παραγωγής εξάγετο σε υψηλή τιμή, ενώ αν δεν συλλεχθούν οι φράουλες εγκαίρως, «υποβιβάζονται» στην εγχώρια παραγωγή μαρμελάδας, για την οποία η πρώτη ύλη πωλείται στην μισή τιμή.

Ads

Οι εργάτες πλέον απαιτούν αμοιβή 4 ευρώ ανά ώρα για την πολύωρη εργασία τους. Ακόμη περισσότερο, ωστόσο, απαιτούν να τους παρέχονται αξιοπρεπείς χώροι διαμονής, αντί να τους αφήνουν να κατασκευάζουν μόνοι τους παραπήγματα με μουσαμάδες και πλαστικά υλικά, να υπάρχουν επαρκείς υποδομές υγιεινής, αλλά και η μετακίνησή τους να γίνεται με όρους ασφάλειας, δηλαδή οχήματα μεταφοράς ανθρώπων και όχι σε φορτηγά, ακόμη και με ανοιχτές καρότσες εν μέσω κακοκαιρίας.

Τέλος, απαιτούν εν ώρα εργασίας να έχουν τη δυνατότητα να κρατούν τις κατάλληλες αποστάσεις προκειμένου να προστατευτούν από μετάδοση του κορωνοϊού.