Στο πέρασμα από τις εκλογές της σταυροδοσίας σε αυτές της λίστας, η δημοκρατική λογική λέει πως οι λίστες των κομμάτων ανά περιφέρεια καταρτίζονται ακολουθώντας την κατάταξη που προέκυψε ανά ψηφοδέλτιο με την σταυροδοσία. Δηλαδή όποιος και όποια ήρθαν πρώτοι σε σταυρούς, θα κατέχουν τις εκλόγιμες θέσεις.

Ads

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου στην Πλεύση Ελευθερίας σε πολλές περιπτώσεις δεν τήρησε αυτόν τον κανόνα και έτσι προέκυψε η ομάδα των «Παραγκωνισμένων». Επτά υποψήφιοι και υποψήφιες διοργάνωσαν την περασμένη Τρίτη συνέντευξη Τύπου, όπου παρουσίασαν το πρόβλημα, ενώ με νέα τους παρέμβαση καλούν την πρώην πρόεδρο της Βουλής και τα στελέχη που την στηρίζουν σε ανοιχτή τηλεοπτική αντιπαράθεση.

Μιλώντας στο tvxs.gr η ηθοποιός και πρώτη σε σταυρούς στον Β1 βόρειο τομέα της Αθήνας για την Πλεύση Ελευθερίας στις 21 Μαΐου, Χρύσα Διαμαντοπούλου, παρομοιάζει την ηγετική ομάδα του κόμματος με ένα «τέρας» που παρόμοιό του δεν έχει αντιμετωπίσει στη γεμάτη δυσκολίες ζωή της. Από τη μεριά του ο μέχρι πρότινος μοναδικός υποψήφιος της «Πλεύσης» στα Ιωάννινα, Χρήστος Λάμπρου, τονίζει ότι δεν έλαβε ποτέ καμία ενημέρωση για την απάλειψή του από τα νέα ψηφοδέλτια.

Η προσέγγιση από τη Ζωή και το άδειασμα

«Από τη στάση της, το 2015, τη θεωρούσα έναν άνθρωπο με αξίες, δυναμικό, ανένταχτο και έτοιμο να συγκρουστεί με το κατεστημένο. Έναν άνθρωπο που με υψωμένη τη γροθιά θα παλέψει, όπως ευαγγελιζόταν, για το δίκαιο του πολίτη», λέει στο tvxs.gr η Χρύσα Διαμαντοπούλου,. Υποστηρίζει πως πριν μερικούς μήνες, όταν υλοποιούσε με τη θεατρική ομάδα Μικρός Νότος ένα μεγάλο project για τον καρκίνο του μαστού, με τίτλο «ΠασΠορτ Μία αληθινή περιπέτεια», η Ζωή Κωνσταντοπούλου άρχισε να της τηλεφωνεί επανειλημμένα. Παρά το βεβαρημένο πρόγραμμά της, αποφάσισε μετά από αρκετή σκέψη να πει το «ναι».

Ads

Οι εκλογές έγιναν και η κα. Διαμαντοπούλου έλαβε 4.032 σταυρούς. Τότε και εκείνη άρχισε να αντιλαμβάνεται πως οι συνεντεύξεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου στα ΜΜΕ είχαν πυκνώσει. 

«Διέκρινα ότι όσο περνούσαν οι μέρες τα νερά θόλωναν και οι πολιτικές θέσεις και η πολιτική ταυτότητα της Πλεύσης μετακινούνταν. Σχεδόν εν μία νυκτί περάσαμε από την μαχητική, ασυμβίβαστη Ζωή, στη Ζωή με τις καρδούλες, τα τζούφια χαμόγελα και τις αγάπες. Παράλληλα ο μέχρι τότε κοινός φίλος και γυμναστής μας, Σπήλιος Ζαχαρόπουλος, άρχισε να με καλεί αγωνιωδώς λέγοντάς μου ‘να γυρίσω πίσω’ γιατί ‘θα μου φάνε τη θέση’ για την οποία εκείνος προσπαθεί να ‘πείσει τους …αρμόδιους’ ότι όχι μόνο τη δικαιούμαι αλλά είμαι και η πλέον κατάλληλη», μεταφέρει η ηθοποιός.

«Η Κωνσταντοπούλου έχει δημιουργήσει ένα έκτρωμα, ένα προσωποπαγές κόμμα, ένα κόμμα ΙΧ, χωρίς δημοκρατικές διαδικασίες, χωρίς όργανα», τονίζει η κα. Διαμαντοπούλου. «Ξέρετε έχω περάσει μεγάλες δυσκολίες στη ζωή μου, βία, διαζύγιο, μεγαλώνω μόνη μου την κόρη μου, προσφάτως πέρασα από το σκοτεινό τούνελ του καρκίνου, χημειοθεραπείες, διπλή μαστεκτομή, ορμονοθεραπείες, αλλά αυτή η συνάντησή μου με ανθρώπους που δεν έχουν κανέναν ηθικό δισταγμό είναι στα αλήθεια ό,τι πιο τρομακτικό έχω συναντήσει. Μάλλον αυτό είναι το ΤΕΡΑΣ που μας προέτρεπε ο Χατζιδάκις να μην του μοιάσουμε», σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Δεν πειράζει γλυκιέ μου»

Στις 21 Μαΐου, στο ψηφοδέλτιο της Πλεύσης Ελευθερίας υπήρχε μόνο ένας υποψήφιος, ο Χρήστος Λάμπρου. Έλαβε 940 σταυρούς, σε σύνολο 1.723 ψήφων. Στο αντίστοιχο ψηφοδέλτιο της 25ης Ιουνίου, το όνομα αυτό δε θα υπάρχει. Μάλιστα, αντίθετα με τους περισσότερους της ομάδας των «παραγκωνισθέντων», ο κ. Λάμπρου ήταν υποψήφιος με το κόμμα και το 2019. 

«Μου τηλεφώνησε η ίδια και μου ζήτησε να είμαι εκ νέου υποψήφιος στα Ιωάννινα. Της είπα ότι αντιμετωπίζω ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας. ‘Δεν πειράζει γλυκιέ μου’, είπε εκείνη. ’Εμείς χρειαζόμαστε ανθρώπους της διπλανής πόρτας, όπως εσύ, που σε ξέρει ο κόσμος στα Γιάννενα’», λέει ο ίδιος στο tvxs.gr, μεταφέροντας την προσέγγιση που εμφανίζεται να του έκανε η κα. Κωνσταντοπούλου.

Η πρώην πρόεδρος της Βουλής επαναλαμβάνει συνεχώς πως όλοι οι υποψήφιοι είχαν ενημερωθεί εγκαίρως πως ενόψει της νέας εκλογικής αναμέτρησης θα γίνονταν αλλαγές στα ψηφοδέλτια. Ο κ. Λάμπρου αντιτείνει πως ποτέ δεν έλαβε καμία τέτοια ενημέρωση.

«Χρησιμοποιηθήκαμε ως ‘λαγοί’»

Η κα. Διαμαντοπούλου υπογραμμίζει πως η Ζωή Κωνσταντοπούλου τους χρησιμοποίησε. «Χρησιμοποιηθήκαμε ως ‘λαγοί’ εν αγνοία μας στην πρώτη κούρσα. Τώρα στη δεύτερη εκλογική μάχη, βλέπετε πουθενά αυτούς τους ‘ακούραστους/αταλάντευτους/ανυποχώρητους’ κλπ υποψηφίους που διορίστηκαν στις θέσεις μας; Είναι απαραίτητο για μία Δημοκρατία οι πολίτες, να γνωρίσουν και να κρίνουν τους εν δυνάμει βουλευτές, που δέχτηκαν να εκτοπίσουν τους εκλεχθέντες από τον ελληνικό λαό υποψήφιους βουλευτές και οι οποίοι μέχρι στιγμής, με εξαίρεση τον κ. Μπιμπίλα, δεν έχουν τοποθετηθεί δημόσια σε τίποτα», παρατηρεί.

«Πιστέψαμε στο πρόσωπο της Ζωής Κωνσταντοπούλου το 2015 που είχε αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ, αρνούμενη να υπογράψει μνημόνια και πλειστηριασμούς. Εκ των πραγμάτων αποδείχθηκε ότι εκείνο το πρόσωπο δεν ήταν πραγματικό», λέει από τη μεριά του ο κ. Λάμπρου.

«Μη με ψηφίσετε»

Η κατάσταση για τους «παραγκωνισθέντες» λίγα 24ωρα πριν τις εκλογές είναι πολύ περίεργη. Κάποιοι βγήκαν εντελώς από τα ψηφοδέλτια με εντολή της ηγεσίας, άλλοι που είχαν πέσει σε μη εκλόγιμες θέσεις ζήτησαν μόνοι τους την απάλειψή τους, ενώ μια τρίτη κατηγορία είναι όσοι δεν το ζήτησαν αφού ο Άρειος Πάγος είχε εγκρίνει τα ψηφοδέλτια κι έτσι έχουν «ξεμείνει».

Μία τέτοια περίπτωση είναι ο Σπυρίδων Λιντοβόης, τυπικά υποψήφιος στη Β’ Πειραιά με την Πλεύση Ελευθερίας, ο οποίος καλεί μέσω των κοινωνικών δικτύων τον κόσμο να μην τον ψηφίσει.

Είναι σαφές πως οι άνθρωποι που μέχρι πριν από ένα μήνα έκαναν εκστρατεία υπέρ ενός κόμματος και τώρα στρέφονται εναντίον του, καλούνται να εξηγήσουν αυτή τους την στάση στους ψηφοφόρους.

«Μέχρι την τελευταία ημέρα των εκλογών έχουμε χρέος να ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας ότι δεν στηρίζουμε την Πλεύση Ελευθερίας και δεν συντασσόμαστε με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Εξαπατηθήκαμε και τα ονόματά μας εξακολουθούν να φιγουράρουν στις λίστες του κόμματος. Ζητάμε από τους συμπολίτες μας να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Εγώ έχω ζητήσει επανειλημμένα συγγνώμη στους 4.032 ανθρώπους που με εμπιστεύθηκαν», λέει η Χρύσα Διαμαντοπούλου.

«Έκανα λάθος αλλά δεν τους πρόδωσα. Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός. Είμαι μία πολίτης, ευαισθητοποιημένη σε κοινωνικά ζητήματα, ασυμβίβαστη και έντιμη. Χωρούν, αντέχουν άραγε τέτοιες ποιότητες στη Βουλή; Αναρωτιέμαι», καταλήγει η ηθοποιός.