Εσωκομματική αναστάτωση φέρνει στο εσωτερικό των δυο μεγάλων κομμάτων ο νέος γύρος εκλογολογίας αλλά και πιθανής κυβερνητικής συνεργασίας που έχει προκύψει μετά από δηλώσεις βουλευτών αλλά και υπουργών – στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ. Την ίδια ώρα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ προσπαθούν να καταλαγιάσουν το θόρυβο με επίσημες τοποθετήσεις, ωστόσο, η σημερινή συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ε. Βενιζέλου και του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, έφερε γι’ άλλη μια φορά στο προσκήνιο το θέμα της συναίνεσης. Ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε από τον πρόεδρο της ΝΔ συναίνεση στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Ads

Η εν λόγω συνάντηση έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την οικονομία και αποκτά πρόσθετη πολιτική σημασία καθώς πυκνώνουν τα σενάρια για επαναδιαπραγμάτευση με την τρόικα του χρονοδιαγράμματος μείωσης του ελλείμματος. Ειδικά για το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης του χρονοδιαγράμματος μείωσης του ελλείμματος, αξίζει να σημειωθεί ότι χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος με έμμεσο τρόπο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο. Μιλώντας στον Real fm τόνισε συγκεκριμένα ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι πρέπει και μπορεί να εφαρμόσει αυτά που έχει πει, είναι όμως σε εξέλιξη οι συζητήσεις του κ. Βενιζέλου με την τρόικα με βάση τα βασικά οικονομικά μεγέθη της χώρας.

Πράγματι, ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά, έσπευσε να δηλώσει ότι τα πάντα εξαρτώνται από τη συνεργασία της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση. Ο κ. Βενιζέλος στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να υπάρξει συναίνεση στο υπό κατάρτιση εθνικό φορολογικό σύστημα. Δεν διαχειριζόμαστε μια κομματική υπόθεση αλλά μια κρίση που απαιτεί μια «ειλικρινή, έντιμη και ανοιχτή συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ» τόνισε.

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κάνει κινήσεις προσέγγισης προς τη Ν.Δ.
, καλώντας την σε διάλογο και συναίνεση σε σειρά μέτρων, όπως π.χ. το φορολογικό, αν και η ΝΔ δεν υπήρξε θετική.

Αναφορικά με τα σενάρια εκλογολογίας, τα νερά τάραξαν στο ΠΑΣΟΚ οι συνεντεύξεις των κ.κ. Δ. Ρέππα και Α. Λοβέρδου σε κυριακάτικες εφημερίδες. Οι δύο υπουργοί επανέφεραν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Σύμφωνα με το Βήμα, στην κυβέρνηση υπάρχει διχασμός για το θέμα αυτό, καθώς υπάρχουν στελέχη που τάσσονται υπέρ και στελέχη που τάσσονται κατά των πρόωρων εκλογών. Ιδιαίτερος προβληματισμός υπάρχει σε επίπεδο βουλευτών αλλά και περιφερειακών οργανώσεων του κόμματος.

Ads

Οι νομαρχιακές επιτροπές του ΠαΣοΚ σε αρκετούς νομούς υπολειτουργούν και σε άλλους οι επικεφαλής έχουν αποστασιοποιηθεί από την κυβέρνηση. Μάλιστα υπάρχουν σκέψεις προκειμένου να ανανεωθούν τα όργανα του κόμματος ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει σε εκλογή νέων οργάνων έπειτα από την ΔΕΘ.

Σε επίπεδο υπουργών, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος θεωρεί ότι έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το κλίμα τα μέλη της κυβέρνησης θα πρέπει να λένε θορυβωδώς την άποψη τους και να μην δίνουν την αίσθηση ότι κρύβονται ή ότι σέρνονται πίσω από τις εξελίξεις. Ο κ. Ρέππας διερωτήθη γιατί η αναγκαστική συνεργασία των κομμάτων έπειτα από τις εκλογές είναι καλύτερη από μια συνεργασία που προκύπτει εκουσίως ως πολιτική επιλογή, πράγμα που δεν προαπαιτεί εκλογές. Εκλογές ήδη από πέρυσι τον Μάρτιο λέγεται ότι ζητούσε και ο κ. Κ. Σκανδαλίδης. Την ίδια ώρα, υπουργοί, όπως ο Μιχ. Χρυσοχοϊδης και ο Πάνος Μπεγλίτης θεωρούν ότι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα βάθαιναν την πολιτική αστάθεια, ενώ ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος, επιθυμεί να σταθεροποιηθεί η οικονομία με την εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου προτού μπει σε συζήτηση για τις εκλογές.

Ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου σε αυτή τη φάση διαμηνύει ότι δεν τον απασχολούν οι εκλογές και ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ηλ. Μόσιαλος επιχείρησε να θέσει τέλος στην εκλογολογία λέγοντας ότι για την κυβέρνηση δεν τίθεται θέμα ούτε πρόωρων εκλογών ούτε συγκυβέρνησης.

Το δεύτερο σενάριο είναι αυτό που προκαλεί «πονοκέφαλο» στη ΝΔ. Τα σενάρια που τροφοδοτούν και «γαλάζια» στελέχη προκαλούν εκνευρισμό στον πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαρά που μιλά για εκλογές κι αυτόδυναμία.

Κατά της προοπτικής ΠαΣοΚ- ΝΔ εμφανίζεται σε συνομιλητές του ο τέως πρωθυπουργός κ. Κ.Καραμανλής. Επιπλέον εντός ΝΔ, καταγράφονται και διαφορετικές απόψεις από βουλευτές που επιμένουν ότι η στρατηγική του κ. Σαμαρά είναι σε λάθος κατεύθυνση. «Είμαστε μια δύναμη ευθύνης και πιστεύουμε ότι πρέπει να βρεθεί μια καθαρή λύση ώστε η χώρα να πάει μπροστά» είναι η άποψη του κ. Ευ. Αντώναρου (ρ/σ flash), ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Κ. Μαρκόπουλος ανέφερε (ρ/σ ΝΕΤ), πως «είναι θρυλούμενος από καιρό αυτός ο γάμος αλλά δεν έχει γίνει και δεν πρόκειται να γίνει γιατί δεν χρειάζεται να γίνει γάμος».

«Οι φωνές μέσα στην κυβέρνηση που μιλούν για συναίνεση -και εννοούν συνενοχή- είναι προφανές εκτός των προθέσεων της Ν.Δ. Συναίνεση ή συνενοχή στο λάθος η Ν.Δ. δεν πρόκειται ποτέ να δώσει» ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης που έχει λάβει σχετική εντολή «Δουλειά δεν έχει να κάνει η κυβέρνηση και ασχολείται συνέχεια με την αντιπολίτευση. Τους καταλαβαίνουμε. Όποιος δεν μπορεί να κυβερνήσει ονειρεύεται συγκυβέρνηση» είπε ο κ. Μιχελάκης. Η θεωρία που επικρατεί στην ηγετική ομάδα της Ν.Δ., είναι πως συγκυβέρνηση σημαίνει συνευθύνη και συμφωνία με την οικονομική πολιτική.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα ηχηρή δήλωση, αυτή τη φορά του ίδιου του κ. Σαμαρά, καθώς μετά από μια περίοδο ηρεμίας, καταγράφονται νέα κρούσματα παραφωνιών εντός του κόμματος.