Στην παραδοχή ότι υπήρξαν τελικά λοιμωξιολόγοι αλλά και τοπικοί παράγοντες που ζητούσαν να κλείσει νωρίτερα η Θεσσαλονίκη προχώρησε ο πρωθυπουργός κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, αν και μέχρι σήμερα ισχυριζόταν ότι κανείς, ούτε επιστήμονας ούτε τοπικός παράγοντας, δεν είχε κάνει τέτοια εισήγηση. Υποστήριξε ωστόσο πως δεν υπήρξε τέτοια εισήγηση από την επιτροπή των ειδικών, προσθέτοντας πώς αυτό είναι καταγεγραμμένο και επίσημο και δεν το έχει διαψεύσει κανένας από τους επιστήμονες που συμμετέχει στην επιτροπή.

Ads

Ακόμη κατηγόρησε την αντιπολίτευση πως κανένα κόμμα δεν του πρότεινε να λάβει μέτρα. Σχολιάζοντας το εν λόγω ισχυρισμό, ο Αλέξης Τσιπρας εξεπέλυσε επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη που επιχείρησε να ρίξει την ευθύνη στην αντιπολίτευση. «Τα κόμματα δηλαδή δεν σας είπαν να κλείσετε που δεν έχουν καν εικόνα, γιατί τα πρακτικά επιμόνως αρνείστε να τα δώσετε», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε σχετικά με την άρνηση της κυβέρνησης να δώσει στα κόμματα τα πρακτικά από τις συνεδριάσεις της επιτροπής Λοιμωξιολόγων ότι «δεν είναι ο φόβος σας η ενημέρωση των πολιτών, αλλά να μην δούμε τις μεγάλες αντιφάσεις από τις αποφάσεις σας». «Φορτώνετε ευθύνες στους λοιμωξιολόγους για να αποποιηθείτε τις δικές σας», υπογράμμισε. 

Υπενθυμίζεται πως στις 7 Δεκεμβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στον Alpha και τον Αντώνη Σρόιτερ: «Έχω πει ότι εκ των υστέρων μπορεί να έκλεινα τη Βόρεια Ελλάδα, τη Θεσσαλονίκη, μία εβδομάδα νωρίτερα (σ.σ. πριν τους εορτασμούς του Αγ. Δημήτριου που κατά κοινή ομολογία συνέβαλαν καθοριστικά στη μεγάλη διασπορά του κορονοϊού στην πόλη). Αλλά, ξέρετε, τότε δεν υπήρχαν αιτήματα από κανέναν να κλείσουμε νωρίτερα, ούτε κανένας ειδικός μάς το είχε υποδείξει αυτό (…)».

Η κυβέρνηση μέχρι σήμερα διέψευδε αυτοδιοικητικούς παράγοντες της Θεσσαλονίκης, που είχαν αποκαλύψει ότι είχαν προτείνει από τα μέσα Οκτωβρίου την αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων και την επιβολή lockdown στην πόλη και το νομό αλλά οι εισηγήσεις τους δεν ελήφθησαν υπόψη του κεντρικού σχεδιασμού της Πολιτικής Προστασίας και του Μεγάρου Μαξίμου. Ενδεικτική είναι η δήλωση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα στο Mega. «Είναι προφανές, ότι τα μέτρα έπρεπε να ληφθούν νωρίτερα» τόνισε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι «ως Περιφέρειες δεν μπορούμε να επιβάλλουμε lockdown. Μπορούμε να πούμε την γνώμη μας και την είπαμε». «Ζητήσαμε μέτρα», είπε χαρακτηριστικά.

Ads

Σημειώνεται πως ο Απόστολος Τζιτζικώστας είναι ένας εκ των μαρτύρων που προτείνονται για κατάθεση στη μήνυση που υπέβαλε πρόσφατα ο ποινικολόγος Νικόλαος Διαλυνάς κατά παντός υπευθύνου για πράξεις και παραλείψεις που οδήγησαν στη ραγδαία εκτίναξη της εξάπλωσης του κορονοιού, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, στη Θεσσαλονίκη.  Ιδιαίτερη έμφαση, δίνεται στο τριήμερο εορτασμών του Αγίου Δημητρίου, από τις 26 έως τις 28 Οκτωβρίου, που έδωσε τη «χαριστική βολή» στην ήδη επιβαρυμένη επιδημιολογικά πόλη.

Στη μήνυση ο κ. Διαλυνάς ζητά να διερευνηθεί, μεταξύ άλλων ποιά άτομα συμμετείχαν στην περίφημη σύσκεψη της Πέμπτης 22 Οκτωβρίου, που διεξήχθη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσία του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, σχετικά με την πραγματοποίηση ή μη των εκδηλώσεων του τριήμερου εορτασμού του Αγίου Δημητρίου. Ακόμη προτείνει να ζητηθούν άμεσα τα επίσημα αντίγραφα των πρακτικών που τηρήθηκαν στη σύσκεψη αυτή για να διαπιστωθεί ποιά ακριβώς άποψη εξέφρασαν οι συμμετέχοντες, ποιές ήταν οι προτάσεις οι οποίες διατυπώθηκαν και κυρίως τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σχετικά με το επιδημιολογικό καθεστώς του Covid- 19 τόσο στο αστικό κέντρο όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται και η εισαγγελική έρευνα για την πιθανή ύπαρξη ποινικών ευθυνών, λόγω καθυστέρησης στη λήψη μέτρων, με αποτέλεσμα η Θεσσαλονίκη να γίνει η πόλη με τα περισσότερα θύματα και να καταρρεύσει στο σύστημα υγείας. Σημειώνεται πως βάσει στοιχείων το 80% του συνόλου των θυμάτων covid στη χώρα δεν νοσηλεύτηκε ποτέ σε ΜΕΘ.