Την τουρκική επιθετικότητα, το προσφυγικό και… τον κοροναϊό επιστράτευσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να δικαιολογήσει την καθίζηση της ελληνικής οικονομίας, την οποία και παραδέχθηκε. Βέβαια, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τεκμηριώνουν, ότι αυτή η καθίζηση ξεκίνησε πολύ πιο πριν τα χημικά στον φράχτη του Έβρου και την έλευση του κοροναϊού στην Ελλάδα.

Ads

Μιλώντας στο Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ, παρουσία της Άνγκελα Μέρκελ και στο περιθώριο της επίσκεψής του στο Βερολίνο, ο Κ. Μητσοτάκης είπε πως «είναι ξεκάθαρο ότι το 2020 θα είναι διαφορετικό από ό,τι προβλέπαμε. Και οι δημοσιονομικοί στόχοι που τέθηκαν σε άλλη συγκυρία, ενδεχομένως να μην μπορούν να επιτευχθούν. Αυτή είναι μια πραγματικότητα την οποία όλοι πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και αυτή τη φορά πρέπει δημοσιονομικά και οικονομικά να αντιδράσουμε γρήγορα προκειμένου να μην αφήσουμε αυτή την οικονομική κρίση να μας θυμίσει παλιές κακές εποχές».

Σε αυτό το πλαίσιο, μίλησε εκ νέου περί «ασύμμετρης απειλής εξ ανατολών», που όπως είπε «αναδιατάσει τις προτεραιότητες και η υγειονομική κρίση κάνει πιο πολύπλοκο το έργο μας. Δείξαμε τις τελευταίες 10 ημέρες ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε εθνική και ευρωπαϊκή κυριαρχία. Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν εκβιάζονται από κανέναν». Ανέφερε επίσης πως «στο μεταναστευτικό εισερχόμαστε σε νέα φάση. Ο Πρόεδρος Ερντογάν θα βρεθεί το απόγευμα στις Βρυξέλλες. Θεωρώ θετική αυτή την εξέλιξη. Ελπίζω να είναι η αρχή της αποκλιμάκωσης της κρίσης».

Επισήμανε πως αν ο Τούρκος Πρόεδρος επιθυμεί να αναθεωρηθεί η κοινή δήλωση ΕΕ- Τουρκίας για το μεταναστευτικό «που ο ίδιος κατεδάφισε στην πράξη», τότε να προβεί στις παρακάτω κινήσεις: «Να αποσύρει τους απελπισμένους στον Έβρο και να πάψει να διασπείρει fake news και προπαγάνδα. Να εξετάσει και άλλες πιθανές βελτιώσεις, όπως πχ κοινές περιπολίες για τον έλεγχο των ροών, και στα τουρκικά σύνορα. Οι επιστροφές όσων παρανόμως περνούν στην Ελλάδα να γίνονται όχι μόνο από τα νησιά αλλά και από την ενδοχώρα. Η Ελλάδα πάντοτε αναγνώριζε και αναγνωρίζει ότι η Τουρκία έχει να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη διαχείριση του προσφυγικού, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει υπό συνθήκες απειλών και εκβιασμών, χρησιμοποιώντας κατατρεγμένους ανθρώπους ως πιόνια».

Διαβάστε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης φεύγει από τη Μέρκελ μόνο με ευχολόγια

Ads

Υποστήριξε πως «η βοήθεια που μας παρείχαν πολλές ευρωπαϊκές χώρες αποτελεί και έμπρακτη απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Όταν χρειαστήκαμε αγαπητή Άγγελα τους φίλους μας αυτοί μας στήριξαν. Όχι μόνο ηθικά αλλά και υλικά». Ενώ ζήτησε να υπάρξει σύμφωνο εθελοντικής μετεγκατάστασης παιδιών και εφήβων από την Ελλάδα στην Ευρώπη. «Καλώ τις χώρες να συμμετάσχουν σε αυτή την έμπρακτη απόδειξη αλληλεγγύης».

Για τις ελληνογερμανικές σχέσεις ανέφερε πως «πήγαμε σε σχέση ισότιμων εταίρων που θα μπορέσει να δρομολογήσει επενδύσεις προς όφελος και των δύο πλευρών», για να συμπληρώσει πως το πιο σημαντικό είναι η συνεργασία να αναπτυχθεί σε πιο δυναμικούς τομείς, όπως η πράσινη ενέργεια, η φαρμακευτική τεχνολογία και η νέα διαχείριση των απορριμμάτων.

«Θέλουμε να αυξήσουμε τα 4,5 εκαττομμύρια των Γερμανών που έρχονται στην Ελλάδα κυρίως το καλοκαίρι. Θέλουμε να έρχεστε και σε άλλες εποχές. Εκτός από ακρογιαλιές έχουμε και πολύ ωραία βουνά» είπε. «Εδώ βάζουμε τα θεμέλια για την επόμενη και μεθεπόμενη ημέρα», τόνισε και προσέθεσε: «Καθώς η Γερμανία είναι η τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ φέτος, προσβλέπουμε και στην παρουσία της καγκελαρίου στην Έκθεση, να έχουμε την ευκαιρία να την εγκαινιάσουμε από κοινού».

Μέρκελ: «Να μπει σε νέα βάση η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας»

Από την πλευρά της, η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, από το ίδιο βήμα του Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ, εξέφρασε την «στήριξη και την αλληλεγγύη της» στην Ελλάδα, η οποία όπως είπε «αναλαμβάνει μεγάλο βάρος για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρώπης». «Παρόλη την κατανόησή μας για το μεγάλο βάρος που αναλαμβάνει η Τουρκία, η οποία φιλοξενεί 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες, δεν μπορεί να περιμένει κατανόηση για το γεγονός ότι προσπαθεί να λύσει τα δικά της προβλήματα στην πλάτη των προσφύγων, οι οποίοι οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο στα ελληνοτουρκικά σύνορα», τόνισε. 

Εκφράζοντας δε τη στήριξή της στην Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, σημείωσε πως αυτή «πρέπει να μπει σε νέα βάση». Εξέφρασε μάλιστα την αισιοδοξία της για την αποψινή συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με την ηγεσία της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα έχουν τώρα διαφορετική στάση στο θέμα, αλλά και ότι έχει γίνει πολύ καλή προετοιμασία, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με όλους τους εμπλεκόμενους. Η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε ακόμη στην απόφαση της Γερμανίας να ηγηθεί μιας «συμμαχίας προθύμων» για την υποδοχή ασυνόδευτων ανηλίκων, «προκειμένου να μην αφήσουμε την Ελλάδα να υπερβεί μόνη της» το πρόβλημα.