Μετά τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος, αναφερόμενος στο Predator παραδέχθηκε ότι το λογισμικό παρακολούθησης έγινε εξαγωγή από την Ελλαδα στο Σουδάν.

Ads

Διαβάστε επίσης: Παραδοχή Βαρβιτσιώτη για άδεια εξαγωγής του Predator από την Ελλάδα στο Σουδάν

Συγκεκριμένα, ο κ. Συρίγος έριξε την ευθύνη στην εταιρεία Intellexa, λέγοντας πως εκείνη ήταν που εξήγαγε το κακόβουλο λογισμικό.

Όταν του επισημάνθηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση ήταν αυτή που έδωσε την άδεια , ο κ. Συρίγος υποστήριξε πως το κράτος δεν είχε γνώση για το επίμαχο λογισμικό, λέγοντας πως η κυβέρνηση εξαπατήθηκε.

Ads

Ο κυβερνητικός αξιωματούχος, τέλος, υποστήριξε ότι η λειτουργία του Predator απαγορεύτηκε από την κυβέρνηση όταν έγινε γνωστός ο λόγος που χρησιμοποιείται το λογισμικό.

Ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης που υπήρξε και θύμα των παρακολουθήσεων από το λογισμικό παρακολούθησης σχολίασε τις δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας αναφέροντας ότι «Ο Άγγλος Συρίγος περιπλέκει περισσότερο το θέμα των εξαγωγών του Predator από την Ελλάδα.Υποστηρίζει πως η Intellexa “εξαπάτησε” το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Εμμέσως λέει ότι αν δεν υπήρχαν οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις το Predator θα εξαγόταν ακόμη με άδεια της κυβέρνησης».