Έκθετη και αμήχανη είναι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για την εμφάνιση μέλους του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ στην ελληνική βουλή.

Ads

Το γεγονός προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση, τους πολίτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά ακόμη και από πολιτικούς της Δεξιάς παράταξης, δημιουργώντας εν τέλει σοβαρό πολιτικό ζήτημα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Παρότι σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ επέλεξε να χειροκροτήσει όρθια μετά το τέλος της ομιλίας Ζελένσκι, και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να μην αναφερθεί στο ζήτημα στη δήλωσή του μετά την παρέμβαση του Ουκρανού προέδρου, η δυναμική της αντίδρασης ήταν τέτοια που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου αναγκάστηκε μετά να χαρακτηρίσει τη συμπερίληψη του μηνύματος αυτού, άστοχη και λανθασμένη.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Αντώνης Σαμαράς έσπευσε να πάει σε πηγαδάκι δημοσιογράφων και να δηλώσει ότι η προβολή του βίντεο ήταν «μέγα λάθος», «γαλάζια» στελέχη επέρριπταν ευθύνες στον Πρόεδρο της Βουλής που ομολογούσε ότι δεν γνώριζε το περιεχόμενο του μηνύματος Ζελένσκι, ενώ ένταση επικράτησε και στην Διάσκεψη των Προέδρων που συγκλήθηκε μετά την ομιλία με όλα τα κόμματα να ζητούν επιτακτικά εξηγήσεις από τον Κώστα Τασούλα.

Ads

Έτσι, η κυβέρνηση βρέθηκε σε δύσκολη θέση και μπροστά στο φιάσκο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, δήλωσε:

«Ο Πρόεδρος Ζελένσκι, στην ομιλία του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, περιέγραψε τα δεινά που προκαλεί στον ουκρανικό λαό η ρωσική εισβολή και εστίασε στην ηρωική αντίσταση του λαού του. Η συμπερίληψη στην ομιλία του μηνύματος μέλους του τάγματος Αζόφ ήταν λανθασμένη και άστοχη.

Είναι όμως εξοργιστική και ανέντιμη η χρήση αυτού του λάθους από μερίδα της αντιπολίτευσης, με πρωτοστάτη τον κ. Τσίπρα, ώστε να δικαιολογήσουν για άλλη μια φορά τη ρωσική εισβολή. Μια εισβολή που προκαλεί εκτελέσεις αμάχων και ανθρωπιστική καταστροφή. Αν κάτι είναι ντροπή είναι να μην παίρνουν καθαρή θέση. Ντροπή είναι οι ίσες αποστάσεις και η στάση αγγαρείας που κράτησαν σήμερα στη Βουλή. Ήλθε η ώρα των καθαρών απαντήσεων: είναι με τους Ουκρανούς, που μάχονται για την ελευθερία τους, ή με τους εισβολείς του Πούτιν; Άλλη εναλλακτική δεν υπάρχει».