Χωρίς τελική συμφωνία ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί το Brussels Group, καθώς παρά τις… συγκλίσεις υπήρξε και πάλι αδιέξοδο. Ο λόγος και πάλι τα δυο μεγάλα αγκάθια, δηλαδή, ασφαλιστικό και εργασιακά. 

Ads

Ενδεικτική του νέου αδιεξόδου των διαπραγματεύσεων είναι η επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε Γιούνκερ και Τουσκ στην οποία ζητά ξεκάθαρη απάντηση από την ΕΕ για τη θέση της στα εργασιακά. Κυβερνητικές πηγές, πάντως διέψευδαν ότι η διακοπή των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες συνδέεται με τη στάση της Αθήνας απέναντι στη Διακήρυξη της Ρώμης. 

Χθες το βράδυ υπήρχε η σκέψη για τη συνέχιση των συνομιλιών από τις Βρυξέλλες αλλά αυτή «κόλλησε» στις διαφωνίες και πλέον φαίνεται ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν από απόσταση. Θολό παραμένει το τοπίο σχετικά με την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα για το κλείσιμο της πολύπαθης αξιολόγησης. 

Κι όλα αυτά ενώ το προηγούμενο τριήμερο διαπιστώθηκε από όλα τα μέρη ότι υπάρχει η βούληση για συμφωνία σε όλα τα θέματα, με προοπτική για μια τεχνική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση μέχρι και τις 7 Απριλίου.

Ads

Συγκλίσεις και διαφωνίες 

Σύμφωνα με πληροφορίες στο εργασιακό η ελληνική πλευρά συνεχίζει να αντιδρά για τις ομαδικές απολύσεις αναφορικά με την αύξηση του ορίου και την πλήρη απελευθέρωση αλλά συζητά την κατάργηση της έγκρισης που δίνει ο υπουργός Εργασίας. Αντίθετα, οι θεσμοί δείχνουν πιο διαλλακτικοί στο θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Στο ασφαλιστικό, δηλαδή τη μείωση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις από το 2020, η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα επιμένει στη σταδιακή εφαρμογή μειώσεων και οι δανειστές εμφανίζονται πιο διαλλακτικοί.

Τέλος οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αναφορικά με τη ΔΕΗ, πλέον συζητείται το πότε και το πως η ΔΕΗ θα περάσει σε πωλήσεις των υδροηλεκτρικών και λιγνιτικών μονάδων. 

Το ΔΝΤ από την πλευρά του σημείωνε χθες, ότι «ακόμα δεν βρισκόμαστε στο στάδιο της επίτευξης συμφωνίας», παρά το γεγονός ότι υπάρχει πρόοδος.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέφρι Ράις διευκρίνισε ότι παραμένουν διαφορές μεταξύ των δανειστών και της ελληνικής κυβέρνησης στο συνταξιοδοτικό και τα εργασιακά. Αρνήθηκε να κάνει κάποια πρόβλεψη για το χρόνο ολοκλήρωσης των συζητήσεων. «Κινούμαστε όσο πιο γρήγορα μπορούμε», είπε χαρακτηριστικά.