Ο τίτλος σε πρόσφατο δημοσίευμα της Wall Street Journal είναι χαρακτηριστικός: «Η Ελλάδα πωλείται ‘φτηνά’ και η Γερμανία αγοράζει». Χθες επισημοποιήθηκε η παραχώρηση επιπλέον ποσοστού του κερδοφόρου ΟΤΕ, κατά πολλούς, έναντι πινακίου φακής. Συν τοις άλλοις, δίνεται έτσι το εναρκτήριο λάκτισμα για περαιτέρω μείωση του μισθολογικού κόστους της εταιρείας. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται στα… άρματα και επιπλέον καταγγέλλουν απεμπόληση εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων μέσα από την ιδιωτικοποίηση της στρατηγικής σημασίας επιχείρησης.

Ads

Το πλαίσιο

Είναι χαρακτηριστική, αν όχι αφοπλιστική, η αποστροφή του ΓΓ του υπουργείου Οικονομικών Ηλία Πλασκοβίτη ενώπιον αντιπροσωπείας των εργαζομένων: «Η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ αποφασίστηκε γιατί η τρόικα απαίτησε μια ιδιωτικοποίηση να προχωρήσει οπωσδήποτε μέσα στον Ιούνιο. Αυτό μπορούσε να γίνει μόνο για τον ΟΤΕ και για το 10% των μετοχών γιατί δεν απαιτούσε άλλες διαδικασίες και αρκούσε η συμφωνία μετόχων του ελληνικού Δημοσίου με τη Deutsche Telekom του 2008». Ανάμεσα σε άλλα, η τρόικα απαίτησε ως αντάλλαγμα για την περιβόητη 5η δόση του δανείου μία άμεση ιδιωτικοποίηση.

Το deal

H Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΑΑ) ενέκρινε χθες και επίσημα την πώληση του περαιτέρω 10% από το μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ (στο Δημόσιο θα παραμείνει πλέον το 5%). Η παραχώρηση του ποσοστού θα κοστίσει στη Deutsche Telekom περίπου 400 εκατ. ευρώ, όταν η ίδια εταιρεία είχε αγοράσει 30% των μετοχών έναντι 4 δις ευρώ το 2008. Συνεπώς, έναντι 28 ευρώ ανά μετοχή, το ελληνικό δημόσιο θα εισπράξει σήμερα μόλις 8 ευρώ ανά μετοχή. «Λογικά θα έπρεπε να συμβεί το αντίθετο, δηλαδή το ελληνικό δημόσιο να ενισχύσει τη θέση του στον ΟΤΕ, αγοράζοντας μετοχές», τονίζει η ΟΜΕ – ΟΤΕ.

Ads

Η «προίκα»

Σύμφωνα με έρευνα της ICAP με αντικείμενο τους ισολογισμούς 4.065 εταιρειών για τη χρήση του 2010 (με ισολογισμό δημοσιευμένο έως τις 17.05.2011), παρ’ όλη την εκτεταμένη οικονομική ύφεση, ο ΟΤΕ βρίσκεται ανάμεσα στις πιο κερδοφόρες ελληνικές επιχειρήσεις, παρουσιάζοντας κέρδη ύψους 152,4 εκατ. ευρώ. Στην ίδια κατηγορία, άλλωστε, υπάγονται οι -επίσης προς ιδιωτικοποίηση- ΟΠΑΠ (893,2 εκατ. ευρώ), ΔΕΗ (726,1 εκατ. ευρώ), και Ελ.Βενιζέλος (158 εκατ. ευρώ).

Το «ψαλίδι»

Η ΟΜΕ – ΟΤΕ, η οποία εκπροσωπεί τους περίπου 16.000 εργαζόμενους της επιχείρησης, αναδεικνύει ως κεντρικό στόχο την αποτροπή οποιασδήποτε απόλυσης. Στο μεταξύ, παραπάνω από πιθανή θα πρέπει να θεωρείται η μείωση των αποδοχών. Όπως, άλλωστε, επισημαίνει δημοσίευμα του Bloomberg αναφορικά με τις προθέσεις της γερμανικής εταιρείας, μάλλον προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Telekom Ρενέ Όμπερμαν, ο οποίος το 2007 έπεισε τους εργαζόμενους του γερμανικού ομίλου τηλεπικοινωνιών να αποδεχθούν περικοπές. Εν μέσω αυτού του κλίματος, είναι ήδη σε εξέλιξη διαδοχικές κινητοποιήσεις του κλάδου (24ωρη απεργιακή κινητοποίηση όλων των ΔΕΚΟ σήμερα). «Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν δίνει εγγυήσεις για τις αποδοχές και τις θέσεις εργασίας, αλλά δεν μας έχει ενημερώσει καν για το παραμικρό», επισημαίνει στο tvxs.gr ο πρόεδρος της ΟΜΕ ΟΤΕ Παναγιώτης Κούτρας. Υπενθυμίζεται, ότι το 2005 αποχώρησαν από τον ΟΤΕ 5.000 εργαζόμενοι, στο πλαίσιο εθελούσιας εξόδου. Σημειώνεται ότι το εργασιακό κόστος της επιχείρησης φέρεται να αντιστοιχεί στο 46% του συνολικού κόστους λειτουργίας του και στο 35,3% των εσόδων του (το 2010 ανήλθε σε 766 εκατ. ευρώ).

Οι συνέπειες

Με την επισήμανση ότι οι τηλεπικοινωνίες αποτελούν κρίσιμο τομέα για κάθε χώρα, οι εργαζόμενοι της επιχείρησης, μαζί με άλλους, εκτιμούν ότι η ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης του ΟΤΕ, η οποία συνεπάγεται την αφαίρεση της δυνατότητας παρέμβασης από το κράτος, θα έχει σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία, την άμυνα, την ασφάλεια και εν τέλει την κοινωνία της Ελλάδας. Ο κ. Κούτρας καταγγέλλει χαρακτηριστικά στο tvxs.gr «αφελληνισμό», σημειώνοντας ότι το ελληνικό δημόσιο, με την αποχώρηση από τη μετοχική σύνθεση της επιχείρησης, χάνει πλέον τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα στις τηλεπικοινωνίες, παραιτούμενο ακόμη και από τη δυνατότητα άσκησης βέτο.