Τη δέσμευση ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, ώστε το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ να συγκεντρώσει τη μέγιστη δυνατή πλειοψηφία, εξέφρασε στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. Η επεξεργασία του σχεδίου νόμου πάντως από τις αρμόδιες επιτροπές άρχισε με ενστάσεις, αποχωρήσεις και προσωρινή διακοπή καθώς η αντιπολίτευση εξέφρασε τη διαφωνία της στη διαδικασία του επείγοντος.

Ads

Απαντήσεις στην κριτική της αντιπολίτευσης στο νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες έδωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ρωτώντας την ΝΔ αν τολμά να ζητήσει την απόσυρση του νομοσχεδίου. Ο υπουργός επεσήμανε ότι η ΝΔ θεωρεί πως επειδή πλέον εισήλθαμε στην ψηφιακή εκπομπή, δεν χρειάζεται άδεια για τα τηλεοπτικά δίκτυα που εκπέμπουν με ψηφιακό σήμα: «αυτό ισοδυναμεί με έκκληση προς την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο. Ο λαός και η κυβέρνηση δικαιούται να ξέρει αν υπάρχει τέτοια παραίνεση. Αν δεν υπάρχει αυτή θα είμαστε στη διάθεση των κομμάτων και της Βουλής για βελτιώσεις», τόνισε.

Διαβάστε επίσης:

Ο Ν. Παππάς υπογράμμισε την βούληση της κυβέρνησης να κάνει αλλαγές στο νομοσχέδιο λέγοντας ότι θα καταθέσει την αλληλογραφία της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ότι «δεσμευόμαστε σε κάθε επισήμανση να έχουμε λεπτομερή και τεκμηριωμένη απάντηση». Αναφερόμενος στο ρόλο του υπουργού ο Ν. Παππάς επεσήμανε ότι «επειδή ο διαγωνισμός θα γίνει από το ΕΣΡ, η μόνη αρμοδιότητα που μένει είναι ο αριθμός των αδειών και το τίμημα». Και πρόσθεσε ότι πρέπει να σπάσει το τρίγωνο της διαπλοκής ανάμεσα στα μήντια, τις τράπεζες και το πολιτικό σύστημα.

«Λένε ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός έγινε για να αποκτήσει η κυβέρνηση πολιτική στήριξη. Αν αυτός ήταν ο σχεδιασμός, έχει αποτύχει παταγωδώς», σχολίασε ο Ν. Παππάς και υπογράμμισε ότι «κανείς δεν εμπόδιζε τις προηγούμενες κυβερνήσεις να επιβάλλουν τους φόρους και τα τέλη συχνοτήτων».

Ads

Αναφερόμενος στο θέμα των εργαζόμενων ο υπουργός Επικρατείας χαιρέτισε το ενδιαφέρον των κομμάτων,. Αλλά επεσήμανε ότι «δεν μπορεί να γίνονται δύο κριτικές. Αν υπάρχει μέριμνα για τις θέσεις εργασίας πρέπει να υπάρχει αναφορά στο νομοσχέδιο και δεν μπορούμε ταυτόχρονα να λέμε ότι πιέζονται οι ιδιοκτήτες και θα υπάρξει πρόβλημα βιωσιμότητας».

Για το θέμα του ΕΣΡ ο Ν. Παππάς τόνισε ότι «πρέπει η ανεξάρτητη αρχή να είναι θωρακισμένη και ο διαγωνισμός να μην είναι ευάλωτος» και με το νομοσχέδιο «αυτά μπορούμε να τα διευθετήσουμε». Όσον αφορά την DIGEA ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει πρόθεση να καταργηθεί η DIGEA, δικαιούται όμως και το δημόσιο να έχει την δική του πλατφόρμα. Την προηγούμενη περίοδο είχαμε δεχθεί παρατηρήσεις ότι 12 περιοχές, όλως τυχαίως με εθνικό ενδιαφέρον, δεν είχαν σήμα». «Θα διαμορφωθούν οι συνθήκες στοιχειώδους ανταγωνισμού», τόνισε.

Τη δέσμευση ότι θα «θεραπευθεί η εξαρτημένη λειτουργία φορέων, ανέλαβε ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης στην παρέμβασή του κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ, ενώ χαρακτήρισε «εθνικό ζήτημα» την αναγκαιότητα να έχουν σήμα, ακόμα και οι απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

Ο Χρήστος Σπίρτζης επεσήμανε ότι «η νέα εταιρεία θα μπορεί να πηγαίνει το σήμα παντού, στα νησιά μας. Αυτό είναι εθνικό θέμα, να υπάρχουν σε εθνικές περιοχές οι συχνότητες που ανήκουν στη χώρα». Σχολίασε επικριτικά τις ερωτήσεις που έχουν κατατεθεί εκ μέρους βουλευτών της Ν.Δ., χαρακτηρίζοντάς τες παράλογες, ενώ υποστήριξε ότι για το στρεβλό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί, βοήθησαν πολλοί. Ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων τόνισε με έμφαση ότι «με το παρόν νομοσχέδιο ικανοποιούνται οι πολίτες που βρέθηκαν στην ΕΡΤ το βράδυ του μαύρου», σημειώνοντας ότι η ΕΡΤ πλήρωσε 2,5 εκατ. ευρώ εξαιτίας του μαύρου γιατί δεν της επετράπη να έχει δίκτυο.

Όσον αφορά τις ψηφιακές πλατφόρμες πρόσθεσε ότι οι υπόλοιποι σταθμοί που δεν είναι πάροχοι της Digea θα μπορούν να επιλέγουν πάροχο.

Ο υπουργός απευθυνόμενος προς τον βουλευτή της Ν.Δ. Λευτέρη Αυγενάκη, σημείωσε ότι «είχατε δώσει κ. Αυγενάκη στην ΕΕΤΤ, μέχρι και την ρύθμιση των κεραιών. Να κάνουμε δηλαδή μια ανεξάρτητη αρχή και για τις πολεοδομίες;.. Αν υπήρχε κάποιος από εμάς εδώ μέσα που έχει πράξει ότι και η ΕΕΤΤ θα ήμασταν τουλάχιστον κρεμασμένοι στα περίπτερα, θα ήμασταν σε επιτροπές της Βουλής για να ελέγξουν τι έχουμε κάνει από αδιαφάνεια. Πρέπει να υπάρχει κάποιος να ελέγχει τις ανεξάρτητες Αρχές; Σας ρωτάω;»

Συνεχίζοντας ο Χρήστος Σπίρτζης είπε ότι η κα. Κανέλλη έχει απόλυτο δίκιο για τις ανεξάρτητες Αρχές. «Εμείς εγγυόμαστε την ανεξαρτησία της με τις αλλαγές που φέρνουμε και το θεσμικό καθεστώς της. Αυτά που λέμε, ότι θέλουμε να έχουμε ανεξάρτητες αρχές θα το κάνουμε πράξη». Ο υπουργός κλείνοντας σημείωσε ότι δεν είναι απεριόριστος ο αριθμός των καναλιών. «Δεν πρέπει να μπερδεύουμε την επίγεια εκπομπή με άλλες εκπομπές, όπως από δορυφόρους κ.λπ. Για τα υπόλοιπα θα απαντήσω αύριο. Εμείς κάνουμε έκκληση όλα τα κόμματα να εισφέρουν με τις προτάσεις τους, εμείς είμαστε ανοιχτοί, γιατί αυτό το σχέδιο νόμου αποτελεί το πιο κρίσιμο οικοδόμημα για να δομήσουμε την ανεξαρτησία» κατέληξε.

Πηγή: ΕΡΤ / ΑΠΕ – ΜΠΕ