Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς ξεκαθάρισε την Κυριακή ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς αλλά «με δεδομένο ότι υπάρχουν θέματα κυριαρχίας τα οποία αφορούν την εσωτερική πολιτική και δεν αποτελούν κομμάτι της διαπραγμάτευσης».

Ads

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «ένα μικρό βήμα, αλλά πολύ σημαντικό γιατί ήταν στην αντίθετη κατεύθυνση από τα βήματα που κάναμε πριν».
«Η επιμονή των εταίρων μας σε αυτή τη στρατηγική ήταν και ο λόγος που δεν είχαμε κάποιο αποτέλεσμα στα δύο πρώτα Eurogroup. Οι εταίροι είχαν μάλλον πειστεί από τον κ. Σόιμπλε ότι o μοναδικός δρόμος ήταν η ολοκλήρωση του προηγούμενου προγράμματος» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το τι σκοπεύει να πράξει η κυβέρνηση αναφορικά με την ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ο υπουργός δήλωσε: «Καταθέτουμε αυτήν την πρόταση ως μια πρόταση αύξησης φορολογικών εσόδων και δηλώνουμε ότι αν υπάρχει κάποια καλύτερη ιδέα και πώς θα φύγει η οικονομία μας από την καταστολή είμαστε έτοιμοι να την ακούσουμε. Αυτό που δεν είμαστε έτοιμοι να κάνουμε είναι να δέσουμε τα χέρια μας πισθάγκωνα και να περιμένουμε απλώς να ολοκληρωθεί το πλήρωμα του χρόνου για να βρεθούμε σε μεγαλύτερα αδιέξοδα».

Σε ό,τι αφορά την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, σημείωσε πως αυτή θα γίνει σταδιακά και με γνώμονα να μην υπάρξει αρνητική εξέλιξη σε σχέση με τις μικρές επιχειρήσεις.
Παράλληλα, χαρακτήρισε ως «καταστροφική επιλογή» την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και είπε: «Αυτή η ρήτρα πρέπει να φύγει από το τραπέζι» στην ολοκλήρωση της τετράμηνης διαδικασίας, υποστήριξε και πρόσθεσε ότι «πρέπει να ρίξουμε ένα μεγάλο βάρος στην αποκατάσταση των αποθεματικών και της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων».

Ads