Την ανάγκη πιστής εφαρμογής των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, ώστε οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας να παραμένουν σε καλό επίπεδο επισήμανε την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, προς τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.

Ads

«Αυτές οι συναντήσεις ενισχύουν τις αρχές της καλής γειτονίας και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, που πρέπει να διέπουν τις σχέσεις μας», δήλωσε ο κ. Παπούλιας απευθυνόμενος προς τον κ. Νταβούτογλου και πρόσθεσε: «Είμαστε γείτονες και θα παραμείνουμε γείτονες και γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε καλοί γείτονες».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας συμφώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και του είπε: «Έχετε δίκιο. Μπορούν να αλλάξουν τα πάντα, αλλά η γεωγραφική τοποθεσία δεν μπορεί να αλλάξει. Κι ευτυχώς είμαστε γείτονες, καθώς υπάρχουν λίγα παραδείγματα γειτόνων με κοινά πολιτισμικά χαρακτηριστικά και καλές σχέσεις».

Παράλληλα, ο Αχμέτ Νταβούτογλου απεύθυνε πρόσκληση προς τον Κ. Παπούλια να επισκεφθεί την Άγκυρα. «Σάς είχα καλέσει στην Τουρκία ως υπουργός Εξωτερικών και τώρα, ως πρωθυπουργός, σας προσκαλώ και πάλι να την επισκεφθείτε», δήλωσε.

Ads

Νωρίς το απόγευμα ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ το βράδυ πρόκειται να μιλήσει στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας-Τουρκίας.

Τέλος, το πρωί του Σαββάτου οι κ.κ. Σαμαράς και Νταβούτογλου θα προεδρεύσουν στο 3ο «Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδος-Τουρκίας» που θα πραγματοποιηθεί στο Hilton, ενώ στις 15:00, κατόπιν αιτήματος της τουρκικής πλευράς, ο Τούρκος πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.