Ήταν ένα Σαββατοκύριακο άρρητης προσέγγισης της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ που κράτησαν συναφή στάση τόσο μετά το θάνατο του Κάρολου Παπούλια όσο και μετά τις επιθέσεις στον Ηλία Μόσιαλο για χιουμοριστική ανάρτηση σχετικά με τη γέννηση του Χριστού.

Ads

Οι τραμπουκισμοί που είχε δεχτεί ο πρώην πρόεδρος της δημοκρατίας στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου το 2011 στη Θεσσαλονίκη έδωσαν και στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ αφορμή να επιτεθούν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τον οποίο εμφάνισαν ως υπαίτιο εκείνων των επεισοδίων.

Η ανακοίνωση της ΝΔ:

«H μέρα πένθους για την απώλεια μιας σημαντικής προσωπικότητας όπως ο Κάρολος Παπούλιας δεν προσφέρεται για κομματική αντιπαράθεση. Προσφέρεται όμως για αναστοχασμό για τη στάση που κράτησε ο καθένας σε κρίσιμα γεγονότα που σημάδεψαν την πολιτική πορεία του. Θα περιμέναμε λοιπόν από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τον κ.Τσίπρα, παράλληλα με τα φιλόφρονα λόγια για τον εκλιπόντα και μια στοιχειώδη αυτοκριτική για μελανά περιστατικά όπως εκείνο τον Οκτώβριο του 2011 όταν τραμπούκοι ματαίωσαν την παρέλαση στη Θεσσαλονίκη αποκαλώντας προδότη τον Κάρολο Παπούλια. Τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ έβλεπε στις απαράδεκτες ενέργειές τους “μια αυθόρμητη λαϊκή εκδήλωση ιερής αγανάκτησης και οργής αντάξια των καλύτερων αγωνιστικών παραδόσεων του λαού μας για εθνική αξιοπρέπεια, κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατία”».

Ads

Η Χαριλάου Τρικούπη παρέθεσε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά με την ματαίωση της στρατιωτικής παρέλασης το 2011. «Το μήνυμα ήταν σαφές να σταματήσει η εξόντωση της κοινωνίας, να σταματήσει ο κατήφορος της πατρίδας μας, να αγωνιστούμε για την αξιοπρέπεια μας», υπενθυμίζει το ΚΙΝΑΛ ότι ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι τόνιζε πως «η μετατροπή τελικά της παρέλασης σε μια αυθόρμητη λαϊκή εκδήλωση ιερής αγανάκτησης και οργής είναι αντάξια των καλύτερων αγωνιστικών παραδόσεων του λαού μας για εθνική αξιοπρέπεια, κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατία».
Κατά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τότε: «Οι σημερινές αυθόρμητες λαϊκές αντιδράσεις σε όλη την Ελλάδα δεν μπορεί να αγνοηθούν. Αποτελούν το καλύτερο φόρο τιμής σε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για αυτό το τόπο. Η κυβέρνηση έσπειρε ανέμους και θερίζει θύελλες».

Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ακολούθησε εκείνη της ΝΔ και υπό μία έννοια δύσκολα θα μπορούσαν να μην αναφερθούν αφού το έκανε πρώτο το κυβερνών κόμμα και με δεδομένο ότι ο Κ. Παπούλιας ήταν ένας δικός τους άνθρωπος.

Συνάφεια είχε η στάση των δύο κομμάτων και στην υπόθεση Μόσιαλου με την έννοια ότι απέφυγαν να πλησιάσουν τη φωτιά και σιώπησαν. Το προφανές είναι ότι δεν ήθελαν να δυσαρεστήσουν την Εκκλησία και το πιθανό ότι ενοχλήθηκαν από τη στάση του Ηλία Μόσιαλου. Η δεξιά πτέρυγα της ΝΔ (Αδωνις Γεωργιάδης, Κεραμέως, Κυρανάκης, Καλλιάνος) αποδοκίμασε έντονα τον καθηγητή, ενώ δεν υπήρξε καμία αντίδραση από το Μέγαρο Μαξίμου ούτε από υπουργούς που αναφέρονται στο κέντρο. Απόλυτη σιωπή και από την Χαριλάου Τρικούπη. Ο παπανδρεϊκός Ηλίας Μόσιαλος, τοποθετημένος ανοιχτά στην κεντροαριστερά, έμεινε μόνος του απέναντι στις επιθέσεις της Ιεράς Συνόδου και των δεξιών τρολς, με υποστηρικτικά μηνύματα από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης από την αρχή της θητείας του τοποθετήθηκε αυστηρά απέναντι στην κυβέρνηση ως προς τη διαχείριση της πανδημίας. Ηρθε, όμως, γρήγορα η ώρα που πλησίασε τον Κυρ. Μητσοτάκη με αφορμή δύο πρόσωπα που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και συνδέονται με την ΝΔ, με την έννοια ότι τον Κ. Παπούλια πρότεινε για ΠτΔ ο Κ. Καραμανλής και ο Ηλ. Μόσιαλος ορίστηκε σύμβουλος του Κ. Μητσοτάκη σε θέματα δημόσιας υγείας.