Ολοκληρώθηκε η συνάντηση της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ο οποίος εξέφρασε τις ευχαριστίες του, τόσο στην ίδια, όσο και στον Πρόεδρο Ομπάμα, που “είναι δίπλα μας σε μια τόσο δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα”. ” «Tο έθνος που έχτισε τον Παρθενώνα και εφηύρε τη δημοκρατία, μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε δυσκολία», δήλωσε από την πλευρά της η κυρία Κλίντον που είχε συναντήσεις διαδοχικές με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Οικονομικών Ευγ. Βενιζέλο και Εξωτερικών Στ. Λαμπρινίδη.

Ads

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε στην Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών την αισιοδοξία του ότι η κρίση είναι αντιμετωπίσιμη και σύντομα η χώρα μας θα την ξεπεράσει.

“Είναι πολύ δυνατοί οι δεσμοί των δύο κρατών μας. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω για τη βοήθεια του Προέδρου Ομπάμα στις δύσκολες αυτές ώρες που περνά η Ελλάδα, για τις παρεμβάσεις που έκανε τόσο προς την μεριά της κυρίας Μέρκελ όσο και του κ.Σαρκοζί και που εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για να περάσουμε αυτή την πολύ δύσκολη για τον ελληνικό λαό περίοδο. Αλλά ελπίζουμε ότι θα τηνξεπεράσουμε. Ο ελληνικός λαός έχει περάσει πολλά και νομίζω ότι και αυτή τη δυσκολία θα την ξεπεράσουμε. Πάντως, ευχαριστώ ιδιαίτερα τον Πρόεδρο για την βοήθεια που μας παρέχει και εσάς βεβαίως”, ανέφερε ο κ. Παπούλιας.

“Είμαι εδώ για να επαναβεβαιώσω τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας των δύο χωρών μας” είπε η κ. Κλίντον. “Ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ έχουμε παλαιές ρίζες, αλλά αυτό που είναι το πιο σημαντικό είναι η σχέση μεταξύ του ελληνικού και του αμερικανικού λαού”.

Ads

Όσον αφορά την οικονομική κρίση, ανέφερε πως “κάποιες επώδυνες θυσίες θα είναι απαραίτητες, αλλά έχω μεγάλη αισιοδοξία στην αντοχή και την ευφυία του ελληνικού λαού. Είμαι εδώ λοιπόν για να δώσω ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στήριξης για όλη τη δύσκολη δουλειά που σας περιμένει”.

Συνάντηση με Σταύρο Λαμπρινίδη

«Συμπαραστεκόμαστε σαν φίλος και σύμμαχος στην Ελλάδα», τόνισε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μαζί με τον Έλληνα ομόλογό της, Σταύρο Λαμπρινίδη, αμέσως μετά τη συνάντησή τους σήμερα το μεσημέρι.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στο πλευρό μας”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Λαμπρινίδης, μετά τη συνάντηση με την κα Κλίντον. Ο κ.Λαμπρινίδης την χαρακτήρισε “φίλη της Ελλάδας” και ανέφερε πως συζήτησαν για την οικονομία, τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια. Για το Κυπριακό, ο κ. Λαμπρινίδης επισήμανε ότι η Ελλάδα πιστεύει πως είναι εφικτή η πρόοδος, αλλά χρειάζεται και πολιτική βούληση από την Αγκυρα.

Η Χίλαρι Κλίντον εξέφρασε “την ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα” και επισήμανε την εποικοδομητική στάση της χώρας μας στην αντιμετώπιση των περιφερειακών προβλημάτων. “Εκτιμώ τη δουλειά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου”, δήλωσε, προσθέτοντας πως “οι Αμερικανοί συμπαραστέκονται σαν φίλοι και σύμμαχοι. Υποστηρίζουν σθεναρά τις προσπάθειες του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων. Οι ενέργειες αυτές θα χτίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τον ελληνικό λαό”.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της, η Χίλαρι Κλίντον θα υπογράψει συμφωνία για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, που όπως είπε είναι μία ενέργεια για την προστασία του τουρισμού. Την Δευτέρα θα συναντηθεί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά.

Δηλώσεις για Κυπριακό και Χάλκη στην Τουρκία

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη γειτονική χώρα με τον Τούρκο ομόλογό της, Αχμέτ Νταβούτογλου, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών δήλωσε χαρακτηριστικά πως το status quo στην Κύπρο «δεν ωφελεί κανένα», τονίζοντας παράλληλα πως ότι «θέλουμε μια ομοσπονδία με δύο κοινότητες και δύο ζώνες, και θα το θέλαμε το συντομότερο δυνατό».

Στην επίσκεψή της στο Φανάρι, στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη, η Χίλαρι Κλίντον συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο παρουσία του αρχιεπισκόπου Αμερικής, Δημητρίου. Συζήτησαν, μεταξύ άλλων, το ζήτημα της επαναλειτουργίας της θεολογικής σχολής της Χάλκης.

«Αρκετά είναι τα 40 χρόνια ‘σιωπής’ της Σχολής», φέρεται να είπε στην Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Από την πλευρά της, η Αμερικανίδα υπουργός επανέλαβε την προσήλωση της κυβέρνησης της στο θέμα της ελευθερίας της θρησκείας και εξέφρασε τη στήριξή της στα θέματα που απασχολούν το Πατριαρχείο.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Καναδά, Τζον Μπερντ, επισκέφθηκε και αυτός τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.