«Οι ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα θερίζουν μια τρομακτική συγκομιδή αθώων πολιτών» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Πάπας Φραγκίσκος στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του.

Ads

Συγκεκριμένα, στο καθιερωμένο χριστουγεννιάτικο διάγγελμά του «Urbi et Orbi» (προς την πόλη και την Οικουμένη), ο 87χρονος ποντίφικας χαρακτήρισε επίσης «αποτρόπαια» την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και απηύθυνε εκ νέου έκκληση για την απελευθέρωση των περίπου 100 ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα.

Ζήτησε τον τερματισμό των συγκρούσεων, πολιτικών, κοινωνικών ή στρατιωτικών, σε χώρες όπως η Ουκρανία, η Συρία, η Υεμένη, ο Λίβανος, η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν.

Μιλώντας σε χιλιάδες ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, είπε:

Ads

«Πόσοι αθώοι σφαγιάζονται στον κόσμο μας! Στις μήτρες των μητέρων τους, στις οδύσσειες που αναλαμβάνονται με απόγνωση και σε αναζήτηση ελπίδας, στις ζωές όλων αυτών των μικρών παιδιών των οποίων η παιδική ηλικία έχει καταστραφεί από τον πόλεμο. Αυτοί είναι οι μικροί Ιησούδες του σήμερα…

» Μακάρι να έρθει (η ειρήνη) στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, όπου ο πόλεμος καταστρέφει τις ζωές αυτών των λαών. Τους αγκαλιάζω όλους, ιδιαίτερα τις χριστιανικές κοινότητες της Γάζας και ολόκληρων των Αγίων Τόπων…

» Εκλιπαρώ για τον τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων με την τρομακτική συγκομιδή αθώων αμάχων θυμάτων και ζητώ να δοθεί λύση στην απελπιστική ανθρωπιστική κατάσταση με άνοιγμα στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας».