Νέα έκθεση αποκαλύπτει ότι ο Πάπας Βενέδικτος γνώριζε για τουλάχιστον 4 υποθέσεις παιδεραστίας όταν ήταν αρχιεπίσκοπος του Μονάχου, παρά το γεγονός ότι δήλωνε ότι είχε άγνοια για τα περιστατικά.

Ads

Σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε στην αρχιεπισκοπή και η οποία ολοκληρώθηκε την Πέμπτη, ο πρώην Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’ γνώριζε για τους ιερείς που κακοποιούσαν παιδιά όταν ήταν αρχιεπίσκοπος του Μονάχου, από το 1977 έως το 1981, γεγονός που καταρρίπτει τις επί μακρόν διαψεύσεις του ποντίφικα.

«Τον είχαν ενημερώσει για τα γεγονότα», δήλωσε ο συνήγορος Μάρτιν Πους, μέλος της επιτροπής που ανακοίνωσε τα ευρήματα.

«Πιστεύουμε ότι μπορεί να κατηγορηθεί για παραβάσεις σε τέσσερις περιπτώσεις», ανέφερε ο Πους. «Δύο από αυτές αφορούσαν περιπτώσεις κακοποιήσεων στη διάρκεια της θητείας του και τιμωρήθηκαν από το κράτος. Και στις δυο περιπτώσεις οι θύτες δεν καθαιρέθηκαν».

Ads

«Ενώ ήταν αρχιεπίσκοπος, υπήρξαν περιστατικά κακοποίησης», τόνισε ο Πους, αναφερόμενος στον Βενέδικτο ως Καρδινάλιο Γιόζεφ Ράτζινγκερ, δηλαδή με το όνομα και τον τίτλο που έφερε εκείνη την εποχή. «Σε αυτές τις περιπτώσεις οι ιερείς συνέχισαν τη δουλειά τους ατιμώρητοι. Η Εκκλησία δεν έκανε τίποτα».

«Υποστηρίζει ότι δεν γνώριζε συγκεκριμένα γεγονότα, αλλά πιστεύουμε ότι αυτό δεν ισχύει, σύμφωνα με τα όσα ξέρουμε», κατέληξε ο Πους.

Η περίπτωση Χούλερμαν

Ο Βενέδικτος, 94 ετών πλέον ήταν Πάπας μεταξύ 2005 και 2013. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, προέκυψαν στοιχεία για εκτεταμένη σεξουαλική κακοποίηση από ιερείς σε παιδιά και ευάλωτα άτομα.

Σε μια από τις υποθέσεις που εξετάστηκε, βρέθηκε ότι ένας διαβόητος πλέον παιδόφιλος ιερέας, ο Πίτερ Χούλερμαν, μεταφέρθηκε στο Μόναχο από το Έσσεν, όπου είχε κατηγορηθεί για κακοποίηση ενός 11χρονου αγοριού. Τότε, επαναδιορίστηκε σε ποιμαντικά καθήκοντα παρά το ιστορικό του.

Συγκεκριμένα, το 1986, καταδικάστηκε για κακοποίηση περισσότερων παιδιών και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης με αναστολή. Μετά από περίπου έναν χρόνο από την καταδίκη του επανατοποθετήθηκε σε περιοχή της Βαυραρίας  και εργάστηκε ως έφορος και διοικητής ενορίας για 20 χρόνια, όπου και είχε συνεχή επαφή με παιδιά. H περίπτωσή του θεωρείται ως επίκαιρο παράδειγμα κακής διαχείρισης των κακοποιήσεων από την Καθολική εκκλησία.

Ο Πους είπε ότι ο Βενέδικτος είχε αρχικά δείξει «αμυντική στάση» όταν απαντούσε σε ερωτήσεις για την έκθεση. Ωστόσο αργότερα έδωσε αναλυτική γραπτή δήλωση.

Από την έρευνα επίσης διαπιστώθηκε ότι ο καρδινάλιος Ράινχαρντ Μαρξ, ο σημερινός αρχιεπίσκοπος Μονάχου και Φράιζινγκ, απέτυχε να ενεργήσει σε δύο περιπτώσεις ύποπτης κακοποίησης.

Η ανακοίνωση του Βατικανού για την νέα έκθεση

Σε ανακοίνωσή του, το Βατικανό ανέφερε ότι θα αναμένει τη δημοσίευση της πλήρους έκθεσης της δικηγορικής εταιρείας πριν σχολιάσει περαιτέρω.

«Η Αγία Έδρα θεωρεί ότι πρέπει να δοθεί η δέουσα προσοχή στο έγγραφο, το περιεχόμενο του οποίου είναι προς το παρόν άγνωστο. Τις επόμενες ημέρες… η Αγία Έδρα θα είναι σε θέση να το εξετάσει προσεκτικά και λεπτομερώς», ανέφερε.

Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει λάβει μέτρα για να σταματήσει τη σεξουαλική κακοποίηση και τη συγκάλυψη της μέσα στην εκκλησία. Το 2019, διέταξε μια τετραήμερη σύνοδο κορυφής σχεδόν 200 εκκλησιαστικών ηγετών καθώς και αξιωματούχων και ειδικών για να συζητήσουν τρόπους αντιμετώπισης της κρίσης.

Μια προηγούμενη έκθεση για την ιστορική κακοποίηση στη Γερμανία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι περισσότεροι από 3.600 άνθρωποι σε όλη τη χώρα είχαν κακοποιηθεί από μέλη κληρικών μεταξύ 1946 και 2014. Πολλά από τα θύματα ήταν πολύ μικρά σε ηλικία.