«Αποφασισμένη να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές που χρειάζονται για να ξεπεράσει η χώρα την κρίση, παρά τις απεργιακές κινητοποιήσεις από ορισμένους κλάδους», είναι η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος παρευρέθηκε στην ημερίδα, στην Αθήνα, που οργάνωσε το υπουργείο Εξωτερικών με τη διάσκεψη των προέδρων των αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων.

Ads

«Παρά τις κοινωνικές αντιδράσεις, όλοι γνωρίζουν ότι οι αλλαγές είναι απαραίτητες», υποστήριξε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως δεν θα ζητήσει συγγνώμη «για το γεγονός ότι τα βάζουμε με κεκτημένα συμφέροντα του παρελθόντος».

«Θα εκθέτουμε κάθε περίπτωση διαφθοράς, όποιος και να ευθύνεται γι’ αυτήν. Υπάρχει συνείδηση στον Ελληνικό λαό, παρά το γεγονός ότι είναι πραγματικά οδυνηρές αυτές οι αλλαγές – και το βλέπουμε αυτό, με τις αντιδράσεις στους δρόμους της Αθήνας, οι οποίες είναι ένας δημοκρατικός τρόπος, για να εκφράζει ο λαός τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει – ότι αυτές οι βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις ήταν απαραίτητες, για να δημιουργήσουμε μια βιώσιμη οικονομία και μια χώρα πιο ασφαλή, σε τελική ανάλυση», δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου στους εκπροσώπους των αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός παρουσίασε στους εκπροσώπους του αμερικανοϊσραηλινού λόμπι στοιχεία της ελληνική οικονομίας, σημειώνοντας ότι «τα πρώτα θετικά σημάδια» κάνουν την εμφάνισή τους. Ο Γιώργος Παπανδρέου εστίασε στην αύξηση των εξαγωγών κατά 38% το 2010 και στην ενίσχυση των ελληνο-ισραηλινών σχέσεων, όπου το τουριστικό ρεύμα αυξήθηκε πάνω από 200%. Παράλληλα, προανήγγειλε ότι «τον Απρίλιο πρόκειται να γίνει κοινή συνεδρίαση στην Αθήνα των υπουργικών συμβουλίων των δυο χωρών».

Ads

Ο πρωθυπουργός ενημέρωση ακόμη για τις συζητήσεις που γίνονται στην Ευρώπη σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης του χρέους και υποστήριξε ότι «τόσο η Ελλάδα, όσο και η Ευρώπη θα τα καταφέρουν». «Στόχος είναι να κάνουμε την Ευρώπη πιο ανταγωνιστική πιο νεωτεριστική με επενδύσεις στην καινοτομία και την πράσινη ανάπτυξη στις υποδομές μέσω της έκδοσης ευρωομολόγου», τόνισε.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Αίγυπτο, ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι «θα πρέπει να εξασφαλιστεί η σταθερότητα στην περιοχή και η ομαλή αποκατάστασή στην χώρα», ενώ υπογράμμισε ότι «πρέπει να γίνει σεβαστό το διεθνές δίκαιο και οι διεθνείς συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με το Ισραήλ».

«Η Ελλάδα και η Ε.Ε. θέλουν ειρήνη και επίλυση των προβλημάτων με τα κράτη της περιοχής να σέβονται την κυριαρχία και ασφάλεια του Ισραήλ», τόνισε, ενώ επανέλαβε τη θέση του για την ίδρυση ενός ανεξάρτητου και σταθερού παλαιστινιακού κράτους, το οποίο, όπως τόνισε, θα είναι υπέρ της ασφαλείας του Ισραήλ.

Στην ημερίδα που διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωσαν για θέματα της αρμοδιότητάς τους τα κορυφαία στελέχη της ισραηλινής διασποράς ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής και ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος.

«Τα μεγάλα συμφέροντα και κεκτημένα του παρελθόντος και του παρόντος που καταληστεύουν το λαό και γεννούν τη διαφθορά, είναι τα συμφέροντα των μεγαλοβιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών και όχι των μικροεπαγγελματιών, των μηχανικών, των φαρμακοποιών και μικροβιοτεχνών. Αυτών τα συμφέροντα ο πρωθυπουργός όχι μόνο δεν αντιπαλεύει, αλλά τα υπηρετεί πιστά και υπερήφανα, με τη συναίνεση της ΝΔ και τη στήριξη της τρόικας, θυσιάζοντας με αγριότητα τα λαϊκά δικαιώματα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, σχετικά με την ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου.