Η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει με υπευθυνότητα το δικό της πρόβλημα επεσήμανε ο Γιώργος Παπανδρέου από το Λονδίνο, ενώ πρόσθεσε ότι η κερδοσκοπία δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα. Η Ελλάδα θέλει να δανείζεται με τα ίδια επιτόκια που δανείζονται και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είπε, προειδοποιώντας ότι το υψηλό κόστος δανεισμού για την Ελλάδα θα οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων και σε άλλες χώρες.
Σε ομιλία του σε συνέδριο για την Παγκόσμια Διακυβέρνηση, στο Λονδίνο, o κ. Παπανδρέου είπε ότι παίρνει μέτρα για να αντιμετωπιστεί η κρίση στην Ελλάδα. «Η άνοδος των επιτοκίων για εμάς σημαίνει άνοδο των επιτοκίων για αυτούς που βρίσκονται στην Ευρώπη», ανέφερε ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν αναζητά ένα σχέδιο διάσωσης ανάλογο με αυτό που εφαρμόστηκε για τις τράπεζες.
«Η Ελλάδα δεν ζητά σχέδιο διάσωσης, ούτε θέλουμε χρήματα, έχουμε ένα προοδευτικό πρόγραμμα αλλαγών και θέλουμε υποστήριξη σε αυτό το πρόγραμμα και θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο, για να φτάσουμε στο στόχο μας», είπε.
Επεσήμανε ότι οι κυβερνήσεις μπορούν να ελέγξουν τα φαινόμενα κερδοσκοπίας στις αγορές ομολόγων και να επιτρέψουν σε χώρες, όπως η Ελλάδα, να δανείζονται με τα ίδια χαμηλά επιτόκια που δανείζονται και οι άλλες χώρες.
«Είναι εσφαλμένη η άποψη ότι οι Έλληνες είναι απερίσκεπτοι, γιατί αυτό απλά θα σήμαινε ότι πρόκειται για πρόβλημα με το DNA», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. «Θα ήταν πολύ βολικό να πούμε ότι είναι μόνο η Ελλάδα. Υπάρχει ο φόβος της μετάδοσης», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.
Υποστήριξε ότι, ως προοδευτικός ηγέτης, θεωρεί την κρίση και ως ευκαιρία για απαραίτητες βαθιές τομές και αλλαγές και συμπλήρωσε πως «παίρνουμε δύσκολα μέτρα, όμως οι πολίτες με ποσοστά από 62%-69% στηρίζουν αυτή την προσπάθεια».
Ακόμα, επέκρινε την προηγούμενη κυβέρνηση για «απάθεια και παραίτηση μπροστά στα προβλήματα» και την κατηγόρησε ότι «η πολιτική της χαρακτηρίζονταν από αδιαφάνεια και διαφθορά».
Ανέφερε ότι ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, έχει αναπτύξει δράση μαζί με άλλους ηγέτες, ώστε να χτυπηθεί η κερδοσκοπία, αλλά και να χρηματοδοτηθεί η πράσινη ανάπτυξη με νέους τρόπους. «Οι προοδευτικοί ηγέτες μπορούν να αντιμετωπίσουν τις αγορές πολύ καλύτερα από ό,τι οι συντηρητικοί, διότι για τους τελευταίους, οι αγορές είναι θεός, ενώ για εμάς είναι ένα εργαλείο για να υπηρετούμε τους λαούς μας και τις οικονομίες μας με καλύτερο τρόπο. Οι προοδευτικοί είναι αποτελεσματικότεροι στο να θέτουν κανόνες στις οικονομίες και να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις», πρόσθεσε.
Μπράουν: Ο Γ. Παπανδρέου κληρονόμησε μια δύσκολη κατάσταση
Προσφωνώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό στο συνέδριο, ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν σημείωσε ότι ο κ. Παπανδρέου κληρονόμησε μια πολύ δύσκολη κατάσταση από την προηγούμενη κυβέρνηση και προσπαθεί να την αντιμετωπίσει.
«Η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν έχει ευθύνη γι αυτό που συμβαίνει, αξίζει της εμπιστοσύνης μας για τα βήματα, που έχει κάνει, και την αξιοπιστία, που έχει επιδείξει», ανέφερε ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, στη διάρκεια συζήτησης, που ακολούθησε των ομιλιών των πρωθυπουργών στο συνέδριο.
Υποβάθμιση από Standard&Poor’s
Στην υποβάθμιση του συνόλου των τιτλοποιήσεων ελληνικών ομολόγων που είχαν αξιολόγηση «ΑΑΑ», σε «ΑΑ» προέβη σήμερα ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard&Poor’s, αμφισβητώντας ότι υπάρχουν προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Την ίδια στιγμή ο οίκος Moody’ s προειδοποιεί με ανακοίνωσή του ότι αναθεωρεί κάποια στοιχεία και πιθανώς θα προχωρήσει σε υποβάθμιση τιτλοποιημένων ομολόγων των ελληνικών τραπεζών.
«Αναθεωρούμε τη θέση μας για το πώς ο κρατικός κίνδυνος της Ελλάδας μπορεί να επηρεάσει τις αξιολογήσεις ελληνικών τιτλοποιημένων ομολόγων. Η άποψή μας είναι ότι η ελληνική οικονομία ενδέχεται να αναπτυχθεί πολύ βραδύτερα, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις. Επίσης, πιστεύουμε ότι η ύφεση στην Ελλάδα είναι πιθανό να επιδεινωθεί έως τον επόμενο χρόνο. Κατά την άποψή μας, οι εν λόγω παράγοντες των κρατικών κινδύνων θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερες πιέσεις τις χρηματικές ροές των συγκεκριμένων τιτλοποιήσεων», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Standard&Poor’s.
Στο μεταξύ, υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση έθεσε η Moody΄s την αξιολόγηση ΑΑΑ για το σύνολο σχεδόν των ελληνικών δομημένων χρηματοοικονομικών συναλλαγών και καλυμμένων ομολογιών. Οι συναλλαγές που επηρεάζονται περιλαμβάνουν εννέα δομημένα προϊόντα ABS, έντεκα RMBS, δύο CLO και ένα πρόγραμμα καλυμένων ομολογιών, που φέρουν στο σύνολό τους την εγγύηση ελληνικών τραπεζικών ενυπόθηκων δανείων. Στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι λόγω της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, αυξάνονται οι πιθανότητες στάσης πληρωμών για τα στοιχεία ενεργητικού που έχουν χρησιμοποιηθεί στις τιτλοποιήσεις αυτές και επισημαίνει τον κίνδυνο αναχρηματοδότησης των συγκεκριμένων τίτλων αλλά και το ρίσκο των ελληνικών τραπεζών.
Χ. Αλμούνια: Η Ελλάδα αξίζει τη στήριξη της Ε.Ε.
Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα αξίζει τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασε ο Επίτροπος Ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια. Επισήμανε ωστόσο ότι «η Ελλάδα έχει σοβαρά προβλήματα, που μόνο η ίδια μπορεί να επιλύσει» και πρόσθεσε ότι αν οι ελληνικές αρχές αναλάβουν την ευθύνη να ξεπεράσουν τη δημοσιονομική κρίση, «τότε η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωζώνης, αξίζει την υποστήριξη και την αλληλεγγύη της Ευρώπης».
Εν τω μεταξύ, επίσκεψη στην Ελλάδα θα πραγματοποιήσει στα μέσα Μαρτίου ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της Ε.Ε., Αμέλια Τόρες.
Παράλληλα, απαντήσεις στην Κομισιόν καλείται να δώσει σήμερα η Ελλάδα, σχετικά με τη συμφωνία swap που είχε συνάψει το 2001 με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >