«Οι θυσίες ήδη πιάνουν τόπο, οι πολίτες θα δουν φως στο τούνελ στο τέλος της τετραετίας, οπότε και θα κριθούμε» τονίζει ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία». Ακόμα, απορρίπτει κατηγορηματικώς το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και για την ψήφιση του ασφαλιστικού, κάνει λόγο για «ψήφο ευθύνης».

Σε ερώτηση αν όποιος βουλευτής καταψηφίσει τίθεται εκτός της κοινοβουλευτικής ομάδας, ο Γ. Παπανδρέου απαντά πως «αποδεικνύουμε, εμείς, το κίνημά μας, ότι τολμούμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις σήμερα για να διασφαλίσουμε το αύριο. Αυτό είναι ένα νέο πολιτικό ήθος. Εχω εμπιστοσύνη στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Πιστεύω ότι όλοι μας αντιλαμβανόμαστε την ευθύνη που έχουμε να αλλάξουμε τη χώρα».

Ads

Απευθυνόμενος και στην αντιπολίτευση υπογραμμίζει πως «είναι ένα νομοσχέδιο που θα όφειλαν να ψηφίσουν όλοι οι βουλευτές. Ιδιαίτερα εκείνοι που τα τελευταία χρόνια είχαν την ευθύνη για τη διάλυση των ταμείων» και προσθέτει ότι «η υπερψήφιση του ασφαλιστικού έχει χαρακτήρα ψήφου ευθύνης από όλους τους βουλευτές απέναντι στην ελληνική κοινωνία αλλά και στις επόμενες γενιές».

Σχετικά με τη γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου περί αντισυνταγματικότητας ορισμένων άρθρων του νομοσχεδίου, δηλώνει πως το Συνέδριο «έχει συγκεκριμένη θεσμοθετημένη αρμοδιότητα και εν προκειμένω εκφράζει μη δεσμευτική γνώμη. Θα τη μελετήσουμε και θα τη λάβουμε σοβαρά υπόψη, όπως θα λάβουμε υπόψη μας και άλλες γνώμες που διατυπώνονται ή θα διατυπωθούν». Ακόμα, προσθέτει πως «πολιτική μας επιλογή είναι: όλοι οι μισθωτοί να ασφαλίζονται στο ίδιο ασφαλιστικό ταμείο είτε εργάζονται στο Δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα. Και η απόφασή μας αφορά όλους τους μισθωτούς του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων των δικαστών. Αυτό ισχύει στις περισσότερες χώρες. Δεν είναι προφανές για ποιο λόγο το δικό μας Σύνταγμα θα μπορούσε να εμποδίζει κάτι πολύ λογικό, το οποίο ισχύει σε πολλές άλλες χώρες».

Ερωτώμενος αν «ό,τι χάνει σήμερα ο εργαζόμενος υπάρχει περίπτωση να αρχίζει να το κερδίζει ξανά μέσα στην κυβερνητική θητεία», ο Γιώργος Παπανδρέου σημειώνει μεταξύ άλλων: «Οι θυσίες του λαού ήδη πιάνουν τόπο. Είμαστε στο σωστό δρόμο (…) Θα περάσουμε όλοι μέσα από δυσκολίες όμως στόχος μας -και εκεί θα κριθούμε εντέλει- είναι στο τέλος της τετραετίας ο κάθε εργαζόμενος, ο κάθε πολίτης να απολαμβάνει ασφάλεια και δικαιώματα που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν είναι».

Ads

Για μία ακόμα φορά επιρρίπτει ευθύνες για την κατάσταση στην οποία περιήλθε η οικονομία στην κυβέρνηση της ΝΔ, και επαναλαμβάνει πως οι αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνησή του «δεν ήταν επιλογή, ήταν αναγκαιότητα για να επιζήσουμε ως χώρα και είναι το τίμημα της αβάσταχτης κληρονομιάς μας».

Ο πρωθυπουργός επιμένει ότι «λεφτά υπήρχαν και υπάρχουν» και διευκρινίζει πως «υπήρχαν, αλλά κατασπαταλήθηκαν στη διαφθορά, την αδιαφάνεια, το κομματικό κράτος, τις πελατειακές σπατάλες, τα κάθε λογής συμφέροντα» και «υπάρχουν, αλλά κληρονομήσαμε ένα κράτος, που δεν φορολογούσε τον πραγματικό πλούτο, γιατί έκανε τα στραβά μάτια εδώ κι εκεί. (…). Η πικρή αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση παρέλαβε ένα καταχρεωμένο κράτος, ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία και αυτό αναγκαστικά άλλαξε τα σχέδιά μας».

Εντοπίζει στη διαφθορά τη ρίζα του προβλήματος και δηλώνει: «Δεν μας ενδιαφέρει καθόλου πίσω από ποια πολιτική σημαία κρύβονται αυτοί που ενέδωσαν στον πειρασμό της διαφθοράς. Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, τονίζοντας πως «το μόνο που μας απασχολεί όλους μας είναι η δουλειά μας, οι αλλαγές που πρέπει να κάνουμε στη χώρας, ώστε σύντομα να νιώσουν όλοι πολίτες σιγουριά και ασφάλεια». Τέλος, υπογραμμίζει πως «είναι αλήθεια ότι πλευρές του προγράμματός μας που έχουν σχέση με δημοσιονομικό κόστος, παροχές ή αυξήσεις, είμαστε υποχρεωμένοι να τις αναστείλουμε μέχρι η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της, να βγει από την επιτήρηση και να επανακτήσει τη δυνατότητά της να καθορίζει το μέλλον της μόνη της, υπεύθυνα πια, χωρίς κανέναν επιτηρητή να εγκρίνει ή όχι όσα αποφασίζει. Οι στόχοι όμως που είχαμε θέσει ισχύουν στο ακέραιο».