«Στόχος μας είναι η συνεχής μείωση των ελλειμμάτων» τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, από το βήμα της Βουλής, στη διάρκεια της συζήτησης επίκαιρων ερωτήσεων των Γ. Καρατζαφέρη και Αλέξη Τσίπρα πάνω στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο που εγκρίθηκε χθες από το υπουργικό συμβούλιο και οδηγήθηκε στη Βουλή, όπου θα παρουσιαστεί αναλυτικά από τον υπουργό Οικονομικών σήμερα. Ο κ. Παπανδρέου πρόκειται να κάνει δηλώσεις από το Μέγαρο Μαξίμου αργότερα.

Ads

Στην ομιλία του ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι όταν ανέλαβε πρωθυπουργός, κανείς δεν δάνειζε την χώρα. «Πήγα και ζήτησα στήριξη από τους εταίρους» είπε και πρόσθεσε ότι οι εταίροι την προσφέρουν μέχρι να βάλει η χώρα μια τάξη στα οικονομικά της και να σταθεί στα πόδια της. «Αυτό δεν είναι το ζητούμενο;» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Νομίζετε ότι αυτοί θέλουν να μας δανείζουν τα λεφτά τους; Να απαλλαγούν από εμάς θέλουν. Τα λεφτά τους μας δίνουν». Πρόσθεσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η συνεχής μείωση των ελλειμμάτων, ώστε «να μη χρειαζόμαστε δανεικά για να επιβιώσουμε». Και πρόσθεσε: «Αυτός είναι ο βασικός λόγος της εξάρτησης, της κηδεμονίας και της επιτήρησής μας».

«Βασικός στόχος μας είναι να μην χρειαζόμαστε όλο και περισσότερα δανεικά για να μπορούμε να επιβιώσουμε», υπογράμμισε ο Γ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: «αυτή είναι η δικιά μου πατριωτική στάση. Όχι σε δάνειες δυνάμεις. Θα την αλλάξουμε την Ελλάδα». Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι η μείωση του ελλείμματος κατά 5% είναι ρεκόρ και «πράγματι υπάρχει ελπίδα ότι το 2012 θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, αναφέρθηκε στις τομές όπως οι αποκρατικοποιήσεις, «πάντα με διαφάνεια πάντα με τις καλύτερες τιμές». Ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι θα δοθεί έμφαση στην ανταγωνιστικότητα στην ποιότητα, στις εξαγωγές αλλά και στην παιδεία και στις υπηρεσίες υγείας.

«Η μεγαλύτερη κοινωνική αδικία και αντιαναπτυξιακό φαινόμενο είναι η φοροδιαφυγή, το κίνημα ‘Δεν πληρώνω’ είναι βαθιά άδικο…», είπε ο Γ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: «στόχος μας είναι ένα ευρύτερο πολιτικό σύστημα που να το εμπιστεύεται ο λαός. Θα γίνει βιώσιμο το χρέος και θα κάνουμε αλλαγές ώστε να είναι η οικονομία μας βιώσιμη». Αναφερόμενος στο μέλλον της χώρας τόνισε: «θα την αλλάξουμε την Ελλάδα. Όχι μόνο θα έχουμε μια διαφορετική Ελλάδα αλλά θα έχουμε λύσει για τις επόμενες γενιές και το μεγάλο ζήτημα του χρέους. Για μια Ελλάδα ποτέ πια σε επιτήρηση».

Ο πρωθυπουργός ζήτησε εκ νέου τη συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων
της χώρα, τονίζοντας ότι αυτή δεν επιβάλλεται από το εξωτερικό. «Πρέπει να δείξουμε ενωμένοι προς τα έξω. Ζητώ συνεργασία, κατάθεση ιδεών. Ακούμε όλες τις θέσεις» είπε. Υπεραμυνόμενος των μέτρων που θα λάβει η κυβέρνηση, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «ολέθριες θα είναι οι συνέπειες χωρίς τα διορθωτικά μέτρα».

Ads

Ο κ. Παπανδρέου κατά την ομιλία του έκανε και πάλι αναφορά σε διεξαγωγή δημοψηφίσματος, αυτή την φορά όμως διευκρινίζοντας: «Πρέπει να γίνουν και σε εμάς επώδυνες αλλαγές, να υπάρξει διαφάνεια στα κόμματα, στους πολιτικούς, στα media, να αλλάξει το σύστημα της δημόσιας διοίκησης. Για αυτές τις αλλαγές θα πρέπει να ζητήσουμε την ψήφο του λαού μέσω δημοψηφίσματος».

Tο ΛΑΟΣ τήρησε «στάση πατριωτική και υπεύθυνη απέναντι στο μνημόνιο», σημείωσε ο πρωθυπουργός, λαμβάνοντας τον λόγο μετά τη διατύπωση της ερώτησης από τον Γ. Καρατζαφέρη. Από την πλευρά του ο Γ. Καρατζαφέρης ζήτησε πάγωμα των τιμών στα καταναλωτικά προϊόντα για διάστημα τριών ετών, τονίζοντας ότι με τον τρόπο που παρεμβαίνει η τρόικα δημιουργούνται «άσχημες σκέψεις ότι μειώνεται η εθνική κυριαρχία».

Απαντώντας στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ζήτησε εκλογές, για να φύγει αυτή η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός είπε: «Αν φύγει το μνημόνιο και ο Παπανδρέου, θα φύγει το χρέος;». Απευθυνόμενος σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις είπε: «Τα θέλετε αυτά τα χρήματα; Αν μου πείτε όλοι ‘φτύστους’, θα το κάνω». Όμως, συνέχισε, την επομένη δεν θα έχουμε να πληρώσουμε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. Συνέχισε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα: «Αυτή είναι η πατριωτική στάση; Δεν το κάνω για την πάρτη μου, για τους συνταξιούχους το κάνω».

Αλ. Τσίπρας: Εξουσιομανής ο πρωθυπουργός

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, τόνισε: «Είστε εξουσιομανής στην εξουσία, γαντζωμένος στην καρέκλα του Μαξίμου».

«Ο κόσμος που βγαίνει στις πλατείες, ζητεί αλλαγή πολιτικής και δημοκρατία, ζητεί λαϊκή κυριαρχία, σύνθημα με το οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου γέμιζε τις πλατείες, και εσείς μιλάτε για δημοψήφισμα», παρατήρησε. Αν θέλετε να δώσετε πολιτική λύση, να προχωρήσετε στη λαϊκή ετυμηγορία, ώστε να φύγει η τρόικα εσείς και το μνημόνιο, συνέχισε και διερωτήθηκε: «Νομίζετε ότι έχετε στοιχειώδη δημοκρατική νομιμοποίηση να προχωράτε έτσι ερήμην του λαού;».

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι για ακόμη μία φορά ήλθε στο Κοινοβούλιο, μιλώντας τη γλώσσα των δανειστών. Στην αρχή της δευτερολογίας του, μάλιστα, προκάλεσε και την έντονη αντίδραση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης όταν, απευθυνόμενος στον κ. Παπανδρέου είπε «ευτυχώς που δεν είπατε, όπως ο κ. Πάγκαλος, ότι το μνημόνιο είναι ευλογία».

«Το δυστύχημα για σας είναι ότι δεν σκέφτεστε άλλη λύση από αυτή που μας προτείνουν οι δανειστές ή οποιαδήποτε άλλη που να μην περιλαμβάνει εσάς ως πρωθυπουργό», είπε χαρακτηριστικά και πρότεινε αντί να «γδέρνονται» μισθωτοί και συνταξιούχοι, πάγωμα των καταθέσεων στο εξωτερικό. Χαρακτήρισε, τέλος, την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου ως ένα άρθρο «πρωτοφανή και ιστορικό στα διεθνή χρονικά ευτελισμό του Κοινοβουλίου και της Δημοκρατίας».

Διαβάστε σχετικά: