«Η Ελλάδα αντιλαμβάνεται τις ανησυχίες της ΕΕ αλλά δεν ζητά διάσωση» διευκρινίζει σε συνέντευξή που φιλοξενείται με τη μορφή ηχητικού στην ιστοσελίδα του Economist, ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει την ανάγκη της χώρας να δανείζεται στα ίδια επιτόκια με τους εταίρους της, την ανάγκη καταπολέμησης της κερδοσκοπίας μέσω της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και την προσήλωση της κυβέρνησης στη διαφάνεια και τις διαρθρωτικές αλλαγές μέσα από το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Ads

Σε ερώτηση για την πρόσφατη εξαγγελία των ευρωπαίων ηγετών περί στήριξης προς την Ελλάδα, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι κατανοεί τη διατύπωση της σχετικής εξαγγελίας καθώς πρόκειται για την πρώτη φορά που ευρωζώνη αντιμετωπίζει μια τέτοια κατάσταση. Υπογράμμισε πάντως πως η πολιτική βούληση για στήριξη της Ελλάδας είναι σαφής.

Για ενδεχόμενο να ζητήσει η Ελλάδα πιο συγκεκριμένη βοήθεια από τους εταίρους της, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από δύο παράγοντες, από την εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ελλάδας και από την απειλή για την αξιοπιστία της χώρας. Αναφορικά με το δεύτερο, ο Γιώργος Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η ΕΕ πρέπει να εγγυηθεί ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα δανεισμού.

Σε ερώτηση για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι έχουν ληφθεί σημαντικά μέτρα για τη διαφάνεια και ανέφερε χαρακτηριστικά τη δημιουργία ανεξάρτητης στατιστικής υπηρεσίας, την αλλαγή στον τρόπο κατάρτισης και εκτέλεσης του προϋπολογισμού και την σύσταση εξεταστικών επιτροπών της Βουλής. «Δίνουμε ένα ηχηρό μήνυμα σε ανώτατο επίπεδο ότι δεν θα επιτρέψουμε στη διαφθορά να καταστεί μέρος της πολιτικής πρακτικής».

Ads

Τέλος, σε ερώτηση για το τι θα μπορούσε να πείσει τους Βορειοευρωπαίους να βοηθήσουν την άσωτη Ελλάδα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η χώρα προχωράει σε ορισμένες επίπονες αλλαγές όπως ο επαναπροσδιορισμός των ορίων ηλικίας για το συνταξιοδοτικό, οι μειώσεις στους μισθούς του δημοσίου και οι αλλαγές στο φορολογικό. «Βοηθείστε μας να πετύχουμε σʼ αυτές της αλλαγές» τόνισε και κατέληξε «η Ελλάδα οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της, η ΕΕ τις δικές της, να αντιμετωπίσουμε την κερδοσκοπία και την κρίση θετικά, ώστε να καταστεί ευκαιρία και για την Ελλάδα και να καταδείξουμε ότι η ΕΕ μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον».