«Χωρίς την επίλυση του Κυπριακού δεν μπορούν να εξομαλυνθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις» δήλωσε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Πρόεδρο Χριστόφια που επισκέπτεται από χθες τη χώρα. Οπως είπε, για αυτόν το λόγο το Κυπριακό αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Ads

Στις δηλώσεις που έγιναν μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών στη Βουλή, ο κ. Παπανδρέου κάλεσε την τουρκοκυπριακή πλευρά «να ανταποκριθεί στην πρόσκληση για έναν έντιμο συμβιβασμό χωρίς στενά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία».

Ζήτησε ακόμη από την τουρκοκυπριακή ηγεσία να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις με εποικοδομητικό πνεύμα, προσδοκώντας λύση του Κυπριακού και υπενθύμισε πως στόχος παραμένει «μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, ένα κράτος με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα με πλήρη εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου».

Στις κοινές του δηλώσεις με τον Πρόεδρο Χριστόφια, ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κύπρος και συμπλήρωσε ότι το Κυπριακό είναι κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Ads

Δ. Χριστόφιας: Δεν υπάρχει επιδιαιτησία

Λαμβάνοντας το λόγο ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι η πρόσκληση που απεδέχθη να απευθυνθεί στον ελληνικό λαό μέσω του ελληνικού κοινοβουλίου είναι «έκφραση της ανιδιοτελούς και πλήρους αλληλεγγύης» της χώρας μας. «Είμαστε ευγνώμονες για αυτήν την ανιδιοτελή πλήρη και καθημερινή στήριξη», πρόσθεσε και εν συνεχεία, αναφερόμενος στη συνάντηση της Νέας Υόρκης, ξεκαθάρισε πως από τον γ.γ. του ΟΗΕ δεν έγινε καμία εισήγηση για τετραμερή ή πενταμερή συνάντηση.

Όπως είπε, αυτή ήταν εισήγηση του Ντερβίς Ερογλου και δεν έγινε αποδεκτή ούτε από τον ίδιο ούτε από τον Μπαν Κι Μουν. «Ο γγ του ΟΗΕ δεν έχει σκοπό να προβεί σε επιδιαιτησία», δήλωσε χαρακτηριστικά και εξήγησε ότι κατά τη συνάντηση έγινε μια γενική αναφορά στην πορεία των συνομιλιών έως σήμερα.

«Θέλουμε μια Κύπρο για τους Κυπρίους, ο γγ επαναβεβαίωσε ότι η διαδικασία είναι κυπριακής καθοδήγησης, δεν μπαίνει θέμα επιδιαιτησίας ούτε στενών χρονοδιαγραμμάτων», υπογράμμισε. Τέλος, ο κ. Χριστόφιας σημείωσε ότι υπάρχει διάσταση ανάμεσα στις θέσεις που υποστηρίζει ο κ. Ερογλου και σε αυτές που είχαν συμφωνηθεί επί ηγεσίας Ταλάτ.

Φ. Πετσάλνικος: Εθνικό πρόβλημα για την Ελλάδα το Κυπριακό

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω για μια ακόμη φορά ότι το Κυπριακό αποτελεί για την Ελλάδα, το κατ’ εξοχήν εθνικό πρόβλημα», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν οι δύο άνδρες, λίγο πριν ξεκινήσει η ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας στη Βουλή για τη συμπλήρωση των 50 χρόνων από την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του, ο κ. Χριστόφιας επισήμανε ότι Ελλάδα και Κύπρος, «πάντα μαζί, θα μείνουμε στις επάλξεις του αγώνα σταθεροί, μέχρι τελικής δικαίωσης». Παράλληλα, χαρακτήρισε ως «μία ακόμα πράξη της απόλυτης αλληλεγγύης του ελληνικού λαού προς τον κυπριακό λαό» την ειδική τιμητική Σύνοδο, για την επέτειο των 50 χρόνων της Κυπριακής Δημοκρατίας.