«Το μνημόνιο όπως και η πιστή τήρησή του είναι αναγκαία προϋπόθεση για τη σωτηρία της χώρας, αλλά υπάρχουν τομείς στους οποίους μπορούμε να επεκταθούμε και να εφαρμόσουμε συγκεκριμένες πολιτικές που θα στηρίξουν τον πολίτη» ανέφερε στη σημερινή εισήγησή του ο πρωθυπουργός, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στην οποία παρέστη και ο συνήγορος του πολίτη Γ. Καμίνης.
Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ειδικότερα δύο τομείς στους οποίους μπορούν να αναπτυχθούν κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Ο ένας τομέας είναι της δημιουργίας δικτύου κοινωνικής προστασίας και ο άλλος το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας και μια άλλη ανάπτυξη. «Πρόκειται να δημιουργηθούν δύο αντίστοιχες επιτροπές, οι οποίες θα ολοκληρώσουν τη δουλειά τους μέχρι το τέλος του Αυγούστου. Στην πρώτη από τις δύο θα συμμετέχουν κυβερνητικά στελέχη, βουλευτές και στελέχη του Κινήματος».
Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη δεύτερη επιτροπή, παρουσία του κ. Καμίνη στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, τόνισε ότι έκαναν λάθος όσοι πίστεψαν ότι η πρώτη παρουσία του ήταν απλώς μία κίνηση επικοινωνιακού συμβολισμού.
Ο πρωθυπουργός μίλησε σήμερα και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ιταλικού τηλεοπτικού καναλιού RAI1, όπου υπογράμμισε ότι «τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, δεν αντιστοιχούν σε junk και πρέπει να προσέξουμε τις εταιρίες αξιολόγησης εκείνες που δρουν σε καθεστώς σύγκρουσης συμφερόντων, επιβραβεύοντας ή απορρίπτοντας τράπεζες και δημόσια ομόλογα, ανάλογα με την τάση της κάθε στιγμής».
«Θα πρέπει να αναρωτηθούμε ποια συμφέροντα εξυπηρετούν, αλλά παραμένει το γεγονός ότι εμείς πρέπει να αλλάξουμε ριζικά την οικονομία μας, ώστε όποιος επιθυμεί να αγοράσει ελληνικά ομόλογα, να είναι βέβαιος ότι κάνει μια καλή επένδυση» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian περί φημολογούμενης πώλησης ελληνικών νησιών, ο κύριος Παπανδρέου τόνισε ότι «τα νησιά δεν πωλούνται σε καμία περίπτωση. Τα νησιά μας είναι μια πηγή εσόδων που θέλουμε να αξιοποιήσουμε».
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Πόρισμα της Ενδιάμεσης Αξιολόγησης της τρόικας για την Ελλάδα, που συντάχθηκε έπειτα και από την τετραήμερη παραμονή του κλιμακίου στην Αθήνα τον περασμένο Ιούνιο,τα αποτελέσματα για τη μείωση του ελλείμματος κρίνονται θετικά. Ωστόσο, «υπάρχουν και κίνδυνοι που ελλοχεύουν από τον αργό ρυθμό συγκράτησης των δαπανών υγείας».
Ε.Ε. και ΔΝΤ κρίνουν ικανοποιητική τη μείωση του ελλείμματος κατά 40% σε σχέση με το 2009, την προώθηση των μεταρρυθμίσεων αλλά και την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων (ΕΣΠΑ), η οποία τονίζουν πως ξεπερνά τις προσδοκίες. Η τρόικα κάνει λόγο όμως και για κινδύνους, με πρώτο και σημαντικότερο τον αργό ρυθμό συγκράτησης των δαπανών υγείας, ενώ εκφράζει και αμφιβολίες για τις δαπάνες και του ευρύτερου δημοσίου τομέα.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >