«Είναι στο χέρι του υπουργού Παιδείας και των πρυτανικών αρχών να κάνουν τις απαραίτητες κινήσεις για να εφαρμοστεί ο νόμος και να ανοίξει το Μετσόβιο», δήλωσε ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος

Ads

«Οι υπεύθυνοι πρέπει να μην φοβούνται και να αναλάβουν τις ευθύνες τους» πρόσθεσε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σκαϊ. 

«Οι όροι που έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση είναι αυτοί που εμποδίζουν τα πανεπιστήμια να λειτουργούν», δήλωσε από την πλευρά του ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας, προσθέτοντας ότι ο θεσμός της
 
Μυλόπουλος: Τα πανεπιστήμια δεν αντέχουν επιπλέον φοιτητές

«Τα πανεπιστήμια είναι υπό κατάρρευση, δεν αντέχουν επιπλέον φοιτητές» ανέφερε ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιάννης Μυλόπουλος, με αφορμή την απόφαση του υπουργού Παιδείας Ανδ. Λοβέρδου να αυξηθεί ο αριθμός φοιτητών που δικαιούνται μετεγγραφή στα πανεπιστήμια.

Ads

«Στα ΑΕΙ μπαίνουν σχεδόν διπλάσιοι των αντοχών, με το νέο σύστημα θα μπαίνουν τριπλάσιοι αυτό δεν γίνεται», τόνισε ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, μιλώντας στο Σκαϊ, σημειώνοντας ότι «στο ΑΠΘ κάθε χρόνο αναφέρουμε ότι ο μέγιστος αριθμός φοιτητών είναι 4.500, έρχονται 6.000 και καταλήγουμε με 8.500 φοιτητές μετά τις μετεγγραφές».

«Μιλάμε για κατάρρευση αν δεν χωρούν τα παιδία της αίθουσες και δεν μπορεί να γίνει μάθημα. Θέλουμε να διατηρήσουμε υψηλά το επίπεδο των ΑΕΙ», διευκρίνισε.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι τα ΑΕΙ λειτουργούν σήμερα με το 1/3 πόρων και μισό προσωπικό από πριν το 2010. 

Ο πρύτανης του ΑΠΘ αντιπρότεινε φορολογικές απαλλαγές και οικονομικές ενισχύσεις ώστε να μην αδειάσουν τελείως και κλείσουν τα περιφερειακά ιδρύματα με το νέο σύστημα και τα κεντρικά να μην υπερφορτωθούν. 

Για τον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο δήλωσε ότι είναι «δεκτικός, ακούει, αλλά κλήθηκε να εφαρμόσει απόφαση του προκατόχου του».

Σχετικά με το λουκέτο στο ΕΜΠ, ο Γ. Μυλόπουλος τάχθηκε υπέρ των ανοιχτών πανεπιστημίων, πρόσθεσε όμως ότι οι διοικητικοί υπάλληλοι λειτουργούν κάτω από τον πέλεκυ της διαθεσιμότητας και τους κατανοεί. «Το μέτρο της διαθεσιμότητας είναι καταστροφικό, να επιστρέψουν όλοι οι διαθέσιμοι, να γίνει αξιολόγηση, και εάν αποδειχθεί ότι το προσωπικό είναι πλεονάζον, που δεν θα αποδειχθεί, τότε να προχωρήσουμε στη διαθεσιμότητα», ανέφερε.